Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Neemt de vraag in China verder af?

De opkomende markten hebben flink last van de dalende vraag op de grondstoffenmarkt vanwege de reus China die minder inkoopt. China komt huidige week met nieuwe groeicijfers, deze kunnen mogelijk het opkomende sentiment weer de kop in drukken. Grootgrondstofverbruiker China gebruikt gewoon minder, en dit gaan ook de opkomende markten als Azië en Afrika verder merken. Dit gebeurde ook al in september, waarbij ook onze de AEX zomaar 20% onderuit schoot. Dit door de koppeling van zwaargewicht Shell in de AEX aan de dalende olieprijs. Op de wat van de klap herstellende olieprijs afgelopen week krijgt zwaargewicht Shell in de AEX een duwtje in de rug. Hierdoor ging de koers van de AEX mede omhoog deze week.

Er komen nu de harde 3e kwartaalcijfers aan in China deze week, als daar ook bijstellingen komen op de groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal dan kan dat weer de beurzen doen tuimelen. Eind van de week komen tevens de PMI cijfers er weer aan.  Voor het vierde kwartaal zien we in de VS de voorraden oplopen, dit houd dus in dat er ook daar toch minder verkocht wordt in de VS, en dus komen er tegenvallende cijfers aan voor de industriële groei. De algehele opgaande trend zal nog wel positief blijven (werkeloosheid daalt, huizenverkoop op tempo), maar wel een tijdelijke dipje in die opgaande trend door de voorraadeffecten die zichtbaar worden.

De wereldwijde economische groei valt waarschijnlijk dus gedeeltelijk terug in het vierde kwartaal. Er kwamen zwakke macro-economische cijfers uit de VS en hiermee is de kans op een verdere renteverhoging opnieuw kleiner geworden en kans op monetaire verruiming weer gegroeid om de economie in de VS verder te stimuleren. We gaan de huidige week zien wat deze cijfers ons verder zullen brengen.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Een verwijzing naar de titelfoto: https://flic.kr/p/5fu6aV

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.