Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Naar een nieuwe gebalanceerde portfolio

Het gaat niet echt goed op financiële markten. Dat mag een understatement heten. Slimme vermogensbeheerders hebben handenvol verklaringen. De oorlog in Oekraïne, de inflatie, de energiecrisis en noem maar op. Al die verklaringen komen van buiten, maar niet van binnenuit. Wie herinnert zich echter nog de gekte in 2021. Particuliere beleggers joegen met vereende krachten obscure aandelen zoals gamestop naar ongekende niveaus. Hetzelfde gebeurde met doldwaze cryptomunten als dogecoin.

Kortom, de markt leek gevangen in een ‘Allesomvattende Bubbel. Zitten we nu gevangen in een ‘Alles gaat barsten bubbel’? Áls dat het geval is, dan mogen we de borst nog wel even nat maken! Er lijkt nog meer mis. U kent het begrip diversificatie van de portfolio. Sommige assetclasses bewegen asynchroon. Maar nu lijken steeds meer assetclasses synchroon gedrag te vertonen. Daar sta je dan met je gebalanceerde portfolio.

Eigenlijk was er in 2021 nog maar een assetclass en die heette Euforie. Dit jaar lijkt die assetclass ‘je kunt nergens meer schuilen’ te heten. Gaan we nu portfolio’s samenstellen op basis van de onderliggende stemming of gevoelswaarde van een bepaalde assetclass? Die kan dan variëren van wanhoop tot euforie? Gooien we het begrip waarderingen over boord en kijken we alleen nog naar goedkope en prijzige assets?

Het klinkt allemaal te gek voor woorden en dat is het misschien ook. Echter, de gebalanceerde portfolio van gisteren lijkt nog maar weinig bescherming te bieden in een markt waar aandelen en obligaties tegelijkertijd op grote schaal van de hand gedaan worden. Misschien toch nog eens goed kijken de onderliggende ‘stemming’ of gevoelswaarde van een assetclass. Hoe vaag dat ook mag klinken!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *