Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Korea 2018: Let the games begin

Korea 2018: Let the games begin. Maar wat zijn de kansen op een medaille voor de beurs van Zuid-Korea?

Aanstaande vrijdag beginnen de Olympische winterspelen in Pyeongchang. Dat is een mooie gelegenheid om naar de beurs van Zuid-Korea te kijken. Hebben Koreaanse aandelen net zoveel medaillekansen als Sven Kramer?

De Koreaanse aandelenindex wordt nogal beïnvloedt door één van de grotere technologiebedrijven: Samsung. Deze grootste aanbieder van smartphones ter wereld neemt maar liefst 28% van deze index voor haar rekening. Daarnaast is Samsung ook een belangrijke aanbieder van elektronica en constructie-onderdelen. De sector IT maakt überhaupt een groot deel van de Koreaanse index uit, ruim 45%. Dat is ook één van de redenen dat een aantal analistenhuizen positief zijn op Zuid-Korea. Opkomende landen worden geacht ook in de komende jaren de grootste economische groei te laten zien, en dan met name Aziatische landen als China, Taiwan, Singapore en.. Zuid-Korea. Met een koers-winstverhouding van 9 voor 2019, daar waar andere ” Emerging Markets” gemiddeld 13 noteren, lijkt het buurland van China en Japan niet duur geprijsd. Dit wordt extra onderstreept door de groeiverwachtingen voor 2018 en 2019 van respectievelijk 9% en 6% voor Koreaanse bedrijven. Wel lag dit in 2017 stukken hoger: 32%.. Daarnaast is de laatste 12 maanden de euro ten opzichte van de Zuid-Koreaanse Won 11% gestegen, hetgeen een belegging in Zuid-Korea goedkoper maakt. Een ander positief aspect is dat Zuid-Korea een exportland is en daardoor profiteert van de groeiende wereldhandel.

Dreiging vanuit Noord-Korea

Complicerende factoren zijn momenteel wel de reeds sterk opgelopen Koreaanse index, de Kospi (zie ook onderstaande grafiek) en uiteraard de dreiging van het onvoorspelbare Noord-Korea. In aanloop naar de spelen is eindelijk wat rust gekomen in de relaties tussen Noord en Zuid-Korea. Bovendien lijkt leider Kim na een periode van dreiging gas terug te nemen. De kans op een echte escalatie lijkt zeer beperkt, omdat Noord-Korea daar ook geen baat bij heeft. Bij een militaire confrontatie kan het regime van Kim Jong-un alleen maar kan verliezen. De dreiging lijkt wel een reden van de onderwaardering van de Kospi te zijn.

Kospi Index (2013-2018)


Bron: Bloomberg

Fundamenteel is de Koreaanse aandelenindex dus kansrijk, dit geldt ook voor het technische plaatje: een lange termijn stijgende trend met koersdoel van 2790. Momenteel noteert de Kospi een stand van 2407 punten. Gezien de forste stijging van de afgelopen twee jaar zou een terugval naar 2320 een interessant koopmoment zijn. Duikt de Koreaanse index nog wat dieper richting de cruciale steun van 2070, dan zou een lange termijn internationale belegger niet moeten twijfelen deze Aziatische markt in zijn portefeuille op te nemen.

Samsung

Gezien het forse percentage in de index en de aantrekkelijkheid van het bedrijf zelf, kan natuurlijk ook belegd worden in het aandeel Samsung. Dat scheelt tevens 0,59% fondskosten die een Korea tracker in rekening brengt. Naast goed presterende elektronica en constructie-onderdelen kan de nieuwe Samsung Galaxy S9 een verdere impuls geven aan de omzet. Analisten zien een winst per aandeel in 2018 die ruim 100% hoger ligt dan 2016, na een eenmalig verlies in 2017. De omzet wordt geacht de komende twee jaar met 7,5% op jaarbasis te stijgen. Dan is een koers-winstverhouding van 9,7 een koopje waar niet op afgedongen hoeft te worden.

Concluderend: net zoals haar Koreaanse schaatser Lee Seung-Hoon op de 10 km tijdens de spelen van Vancouver in 2010, zou ook de beurs van Zuid-Korea een medaille kunnen pakken in 2018. Maar deze keer dan wel achter Sven Kramer!

Michael Broeders
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *