Koopkans beurzen?

Vorige week schreef ik over het vervolg van de correctie. Door de vreselijke ontwikkelingen in Japan zijn de koersen verder gedaald. Is dit voldoende om weer kopers te lokken en weer een stijging in te zetten?

S&P 500

Als we naar de S&P 500 kijken, dan heeft deze index een keurige correctie ondergaan. Gisteren zijn we met de low op 1263 dicht bij het doel van 1250 gekomen. De markt veerde vervolgens weer op. Een nieuwe, waarschijnlijk laatste, stijging kan daar gestart zijn. De structuur van de laatste daling is echter niet duidelijk. Daarnaast is er geen sprake is van divergenties in de indicatoren. Een daling tot ongeveer 1250 is daarom nog niet uit te sluiten.

TA S&P 500 16 maart 2011
TA S&P 500 16 maart 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Europa

De daling van afgelopen dagen heeft in Europa aanzienlijk meer schade aangericht. Voor de AEX en de DAX lagen de verwachtingen voor de correctie op resp. 350 en 6900. Daar zijn we met name in de DAX gisteren fors onder gedoken met een stand van 6483. Is dit een signaal dat het stijgingsfeest over is of moeten we deze dieper dan verwachte daling toeschrijven aan een stuk overreactie?Ik ga op dit moment uit van het laatste, echter door de daling van de afgelopen dagen zal waarschijnlijk het stijgingspotentieel beperkt blijven tot de bovenkant van het trendkanaal. Dat wat betreft de zonnige zijde.

De DAX in Europa is niet de enige index die trendmatig is verzwakt. De Franse CAC 40 en ook de SMI in Zwitserland laten eveneens een verzwakking zien. Het is nog te vroeg om te juichen. Deze indices zijn uit de trend gezakt. Ik heb al eerder gemeld dat deze markten, door de stijgende wig niet wisten te overtuigen. De kans dat in de SMI en de CAC 40 dus een min of meer belangrijke top staat, moeten we serieus nemen.

TA DAX 16 maart 2011
TA DAX 16 maart 2011

 

 

TA CAC 40 16 maart 2011
TA CAC 40 16 maart 2011
TA Zwitserse SMI 16 maart 2011
TA Zwitserse SMI 16 maart 2011

De AEX

Trendmatig verkeert de AEX nog binnen de grenzen; de daling tot 344 past nog binnen het scenario van hogere koersen. Zolang dit het geval is, ga ik ervan uit dat er zich de komende dagen weer een stijging ontwikkelt. Op basis van de RSI is een doel te berekenen van 395. Hiervoor moeten we echter nog wel een aantal hobbels nemen. Op basis van wat nu zichtbaar is, geef ik de AEX nog het voordeel van de twijfel.

TA AEX 16 maart 2011
TA AEX 16 maart 2011

Conclusie

Hoewel het er trendmatig in een aantal markten minder florissant uit ziet, is mijn scenario nog niet gewijzigd. De kans dat we de komende dagen een stijging inzetten is naar mijn mening groot. Het gedrag van de S&P 500 is daarvoor een belangrijk argument. Deze index is aangekomen nabij de verwachte koersdoelen van 1250 punten. Het zal moeten blijken of we hier steun gaan vinden.

In Europa ziet het beeld er minder rooskleurig uit. Vooral de SMI en CAC 40 maar ook de Duitse DAX laten een verzakking zien. De komende dagen zal moeten blijken of deze verzwakking een vervolg krijgt. Het is voor mij een belangrijk aandachtspunt. Tot dat moment ga ik er vanuit dat zich de komende dagen weer een stijging ontwikkelt conform het vorige week beschreven scenario.

Klik hier om mee te praten en te reageren op het Forum

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.