Houdt deze beursrally aan?

Het feest op de aandelenbeurzen houdt aan. De AEX is sinds de bodem op 16 oktober opgeveerd met maar liefst 16% en de Duitse DAX steeg van 8536 naar 9.900 punten nu. Er lijkt geen einde te komen aan de opmars van de beurzen. Sommige beleggers krijgen hoogtevrees: volgens hen is het zowel op lange termijn als op korte termijn overbought, te sterk gestegen. Zij zijn gefascineerd om short te gaan, dat wil zeggen, ze willen profiteren van een daling. Die beleggers zien een zwakke economie waarbij de koersen sterk gestegen zijn en redeneren in de trant af: de beurs MOET dalen. Nou ze kunnen misschien gelijk krijgen maar de markt is solvabeler dan menigeen en voordat het zover is, kunnen ze blut raken.

In de afgelopen 100 jaar was het gemiddeld rendement op aandelen in de Verenigde Staten jaarlijks 10%. Een handige tool om dat te berekenen vindt u hier. In de afgelopen jaren was de winst beduidend meer. Sinds de bodem in 2009 is de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 met 192% gestegen, oftewel 34% per jaar. Als u van mening bent dat marketen altijd terugkeren naar een gemiddeld rendement, dan vertelt die 10% veel over het toekomstig rendement. Met andere woorden, in de komende jaren kan de koerswinst op aandelen wel eens tegenvallen.

De logica hierachter is eenvoudig: aandelen hebben een gemiddeld rendement. Dus als de beurs een bovengemiddeld rendement genereert, is de verwachting dat aandelen in de komende jaren aanzienlijk lager moeten staan om weer in lijn met het gemiddelde te komen.

Als we uitgaan van dit principe, dan zou de S&P 500-index op 1250 moeten staan in plaats van nu 2070, ruim 39% lager dan nu. Tot 2020 zouden we geen stand van 2.000 punten moeten hebben. Dat betekent dat aandelenkoersen in de komende vijf jaar gaan dalen. De huidige tempo is onhoudbaar en zal niet nog eens vijf jaar aanhouden.

De vorige beursrally duurde exact vijf jaar (oktober 2002-oktober 2007) waarbij de beursgraadmeter met slechts (als gekeken wordt naar de huidige rally) 97% steeg. Na de top vielen de beurs terug met meer dan 50%. Daarvoor was de hype in internetaandelen. Die duurde ook exact vijf jaar (maart 1995-maart 2000). De markt steeg met 199% waarna een correctie van 35% optrad.

De S&P 500 is 192% gestegen in deze “bull” markt. Is er een correctie van minstens 30% op komst? Als gekeken wordt naar het principe dat altijd teruggekeerd wordt naar het langjarige gemiddelde rendement, zou dit best kunnen. Maar het is verstandig hier niet op te anticiperen en mee te doen met het feestje.

Wij hebben met CritiTrader de afgelopen tijd mooie winsten laten zien. In 5 trades hebben we 27-AEX punten gepakt (ruim 1.000 euro winst). Soms kunnen beurzen wel meer dagen stijgen, dat is niet aan de trader maar aan de markt. Wij geven geen waardeoordeel daarover. U moet ook niet short gaan omdat het zo sterk gestegen is, dat is een onvoldoende argument.

De Fed, het stelsel van centrale banken, voerde een extreem ruim beleid die de aandelenkoersen stimuleerde. De monetaire autoriteit zal naar verwachting echter in 2015 de teugels weer aantrekken door de rente te verhogen. Mogelijk leidt dit tot een zwakte op de aandelenmarkten.

Wij weten niet wanneer een correctie gaat plaatsvinden maar als dat gebeurd zullen we meelopen. Bedenk echter dat de markt meer een neiging tot stijgen heeft dan tot dalen. Wat denkt u ervan?

8 gedachten over “Houdt deze beursrally aan?”

 1. Deze zin”Bedenk echter dat de markt meer een neiging tot stijgen heeft dan tot dalen.” is onzin natuurlijk. Zal me niets verbazen als je al short zat,of zit, anders kom je niet met zo’n zin…..
  Van 2009-heden mag geen beursrally genoemd worden of zo? Bullmarkt misschien,komt toch op hetzelfde neer?…

  Maargoed, het houdt een keer op ja, en waar zitten eigenlijk de beste rendementen, index Europa of Amerika.., of assets Europa of Amerika… Als het dan ook goed fout gaat waar en waarin zal het meeste te halen zijn.Wat denk jij ervan Satilmis?

 2. Er zijn geen alternatieven voor de aandelen. Bedrijven hebben gesaneerd en bij een aantrekkende economie gaan ze meer verdienen. Europese aandelen blijven ver achter op de amerikaanse aandelen en er is nog een flinke slag te maken. AEX volgend jaar al op 550. Op naar de AEX 1000. Ooit zul je spijt krijgen waarom je nu niet bent ingestapt.

 3. Tja, enig idee waar je tegenaan kijkt? Een correctie,een zelfde soort als een 5min. grafiek bij bv. EUR/USD in een uptrend en waarbij de 1 min. het verschil maakt, op grote schaal.
  Wat er in het klein gebeurt gebeurt exact op grote schaal.

  De neiging kan omhoog zijn maar als het kleinere timeframe anders beslist gebeurt dat ook.

  1. Niet anticiperen maar gewoon meegaan met de stroom. Dat is het beste. Het blijkt dat in de afgelopen 5 jaar bijvoorbeeld telkens op een dip werd (bij)gekocht. Kopen op dips was de beste strategie. Kleine frames kunnen wellicht draaien maar het gaat om het grotere beeld.

 4. Maar wat is het ‘grotere beeld’ eigenlijk en waar te vinden?…

  Laat maar, hier kan een discussie uitrollen die net zo lang kan duren als de weg naar de top,en in sommige gevallen kan dat jaren in beslag nemen, daar heb ik geen zin in.

  1. Dat is 2x dezelfde chart…
   Als je wilt voortborduren op het verleden zal je dit eerst moeten analyseren. En dat zie ik jou niet zo snel doen..

   Ja, laat dus maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.