Hoe staat de DAX ervoor?

De DAX is de belangrijkste beursindex van Duitsland, die de prestaties van de 40 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Duitse aandelenmarkt weerspiegelt. De index wordt vaak gezien als een graadmeter voor de economische situatie in Europa’s grootste economie. Maar hoe gaat het nu met de DAX, nadat hij woensdag voor het eerst sinds eind maart onder de 15.000 punten zakte? Is dit een teken van zwakte of een kans om in te stappen?

De DAX zoekt naar stabiliteit

De daling onder de 15.000 punten was slechts een tijdelijke dip, die snel werd gevolgd door een licht herstel. Toch moet nog blijken of de index op lange termijn stand kan houden boven de solide steunzone, die zich uitstrekt van ongeveer 14.746 tot 14.800 punten. Dit gebied is in de afgelopen drie jaar meerdere keren een belangrijk keerpunt geweest voor de DAX.

Een andere factor die een rol speelt, is het zogenaamde Fibonacci-retracement, een technische indicator die gebaseerd is op de wiskundige reeks van Fibonacci. Deze indicator geeft aan hoeveel procent van een eerdere koersbeweging wordt gecorrigeerd voordat de trend zich voortzet. Bij het genoemde niveau van 14.476 punten zou precies 38,2 procent van de stijging die de index van september 2022 tot juli 2023 van 11.862 (het huidige 22-maandsdieptepunt) naar het recordhoogtepunt van 16.528 punten bracht, weer teniet zijn gedaan.

Als dit retracement wordt doorbroken, bestaat er volgens deze methode een correctiepotentieel tot het 50-procent-Fibonacci-niveau bij 14.195 punten. Daarvoor zou het achtmaandsdieptepunt van maart bij 14.458 punten een mogelijke stabilisator kunnen zijn.

De DAX stuit op weerstand

Aan de andere kant laat de DAX ook een sterke weerstandszone zien tussen ongeveer 15.515 en 15.770 punten. Daar bevinden zich de voortschrijdende gemiddelden van de afgelopen 38, 55 en 200 handelsdagen, die vaak worden gebruikt om trends te identificeren en te volgen. Bovendien ligt daar ook het weekhoogtepunt.

Om weer opwaarts potentieel te creëren, moet de index deze hindernissen overwinnen en zich boven deze zone vestigen. Dan zou het pad vrij kunnen zijn voor een nieuwe aanval op het all-time high.

Conclusie

De DAX bevindt zich momenteel in een spannende fase, waarin hij zowel steun als weerstand ondervindt van verschillende factoren. Beleggers die geïnteresseerd zijn in deze index, moeten daarom goed opletten hoe hij zich ontwikkelt en of hij boven of onder de cruciale niveaus blijft.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.