Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het is weer afgelopen

Aan alles komt een einde en zo is het ook met de rally, die de afgelopen drie weken  een mooie winst heeft opgeleverd. Dinsdag jongstleden kregen wij het eerste signaal dat het einde in zicht was. En sindsdien volgt het ene na het andere signaal. Korte termijn beleggers moeten dus uit de markt zijn. Voor de lange termijn belegger is er nog geen vuiltje in de lucht, maar met één gegeven moet men rekening houden. April wordt gezien als de maand waarin winst genomen moet worden. Want daarna breekt het zwakke seizoen aan. Alhoewel het wel vaststaat dat de zomermaanden minder spectaculaire dingen op de beurs laten zien is het discutabel, dat na april de moeilijke dagen zich onherroepelijk aandienen. Er zijn voldoende jaren waarin de goede periode zich uitstrekte tot juni. Wij vinden (nog) geen aanwijzingen, dat de maand april van het jaar 2014 zich aan de strikte uitleg van de seizoensindeling gaat houden. Om een en ander meer zichtbaar te maken laten wij u hieronder de daggrafiek van de DAX Index zien.

TA DAX 7 april 2014
TA DAX 7 april 2014

Figuur 1.

Het eerste wat opvalt is het feit dat afgelopen vrijdag de top van eind februari werd verbeterd. Het was maar minimaal (9.721 tegen 9.720) en het was niet de slotkoers die hoger was, maar de intra-day koers tipte een hoger niveau aan. Voor ons is dit voldoende. De grote beurzen in de wereld volgden dit voorbeeld of waren er aan voorafgegaan. Alleen Amsterdam haalde het net niet (408,42 versus 408,93). Wij concluderen dat de uptrend nog steeds van kracht is en dat de lagere bodem in Frankfurt (de DAX was toen een van de weinigen) geen negatieve invloed meer heeft. Maar op woensdag zette de Momentum Analyse zijn daling in. Vaak duurt het dan nog enkele dagen voordat de koersen volgen, maar in principe is dit een aanwijzing, dat er zich een reactie gaat inzetten. Op dit moment vindt men in de andere indicatoren nog geen aanwijzing van een imminente daling en de Moman kan nog best gaan fluctueren, maar wij geloven daar niet zo erg in, zeker na de lagere koersen, die afgelopen vrijdag in New York werden neergezet. Onderaan in de figuur hebben wij een Zone Oscillator geplaatst. Deze ligt al enkele dagen hoog en hij gedraagt zich de laatste drie dagen horizontaal. De minste daling zal een top aanduiden en gezien zijn hoge ligging kan dit nu iedere dag gebeuren.

Als de reactie zich inzet, na misschien nog een min of meer korte periode van consolidatie, kan de koers dalen tot aan het MA50 iets boven 9.400 of misschien kan hij zelfs verder gaan tot aan het MA150, dat samenvalt met de lange termijn trend iets onder 9.200. In Amsterdam zien wij de AEX terug vallen tot 395 of misschien tot 390 met mogelijkerwijze een uitstapje naar de laatste bodem op 379,80. Een doorbraak van dit laatste niveau betekent dat de reactie zich gaat omzetten in een echte correctie.

Maar voor een correctie op korte termijn hebben wij nog geen argumenten. Onze aanname hiervan is gebouwd op het feit dat wij in Japan en in Europa in de dagplaatjes geen negatieve divergentie vinden. In Amerika is dat wel het geval. In alle markten ziet men dat de laatste top niet meer bevestigd werd maar dat is een duidelijke inleiding van de reactie die op komst is.

Weekgrafieken, de iets langere termijn

De weekgrafieken zien er minder mooi uit. De Momentum Analyses zijn stijgende. Dat is een duidelijke ondersteuning van onze stelling, dat het zal uitdraaien op een reactie, maar de negatieve divergentie, die allerwegen te zien is, duidt op een groter probleem. Dit is een van de redenen dat wij van de lange termijn stellen, dat hij een correctie gaat laten zien. De Momentum Analyses in de maandgrafieken dalen al drie tot vier maanden. Er wordt overal negatief gedivergeerd met een opvallende uitzondering bij onze oosterburen. De DAX op maandbasis laat ook een dalende Momentum Analyse zien maar er is geen sprake van negatieve divergentie. Onze conclusie is dat ook uit de maandgrafieken moet worden aangenomen, dat een correctie aanstaande is. Zij geven geen aanleiding om te veronderstellen dat de inzet van deze correctie nog lang gaat duren. De conclusie uit dit alles is dat de aanstaande reactie gevolgd zal worden door een nieuwe rally maar of deze een nieuwe top zal zetten is een grote vraag. Voorlopig houden wij het erop dat 408,42 het hoogste niveau is, dat wij gedurende langere tijd in de AEX index gezien hebben en gaan zien.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-04-07): 407,46

Onze conclusies:

Korte termijn: draait, reactie op komst
Middellange termijn: positief
Lange termijn: correctie komende
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen heeft in de afgelopen week een opmerkelijk herstel laten zien. Er trad een daling op tot 1,71% en direct daarop steeg dit rendement weer tot 1,96%. Tegelijkertijd werd er een nieuwe top in de Momentum Analyse gezet. Deze laatste zette door al dit geweld een nieuwe top in de daggrafiek en begon daardoor tevens positief te divergeren. Maar op de korte termijn is hij nu zeer overbought, zodat we voorlopig weer een dalend rendement zullen zien. In de weekgrafiek duidt alles echter op een verdere stijging.

De US$ € uitgedrukt

De dollar ligt nu na drie weken stijging weer voor een obstakel op 73,0. Dit niveau lijkt te worden gaan gebroken. De weg naar 74,2 ligt dan open. Op dit niveau zal bepaald worden of het herstel van de dollar (voorlopig) blijvend is. 

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie maakte in de afgelopen week een forse zwaai naar beneden om zich daarvan onmiddellijk weer te herstellen. Er zijn aanwijzingen dat de olieprijs iets sterker in de markt komt te liggen, maar deze aanwijzingen zijn nog pril en kunnen nog best te niet gedaan worden. Voorlopig houden wij het op verder doorgezette consolidatie.

De prijs van een troy ounce Goud

De daling van de prijs van een troy ounce goud werd gestopt op het MA40. Er heeft zich nu een herstel ingezet dat nog even zal aanhouden. US$1.348 is het eerste doel. Vandaar uit kan verder gekeken worden.

Strategie

Wij hebben alle korte termijn posities opgeruimd. Wij zien geen aanleiding om de portefeuilles af te dekken tegen de komende daling, die wij voorlopig als beperkt zien. Wel zullen zwakke posities verkocht worden. De liquiditeiten zullen met de opbrengsten worden verhoogd.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Het is weer afgelopen”

 1. Avatar

  beste,

  hebben jullie vertrouwen in de bedrijfsresultaten van rickmers op 30 april of hebben jullie jullie belang in de obligatie van rickmers reeds afgesloten ?

  graag uw mening

  alvast bedankt
  filip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *