Goed nieuws is slecht nieuws?

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag 0.26 procent hoger op 17.910 punten. De S&P 500 daalde 0,01% procent naar 2093 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq steeg met 0,38 procent tot 5147 punten.

De grootste stijgers binnen de AEX die er 1.6% bij mag noteren afgelopen week,  waren NN-Group (+3,5%), Ahold (+3.5%), Wolters Kluwer en ING-groep (+4.5%), ASML (+5%), Gemalto (+6%), Vopak (+7,5%) . Dalers deze week binnen de AEX waren KPN (-3%), Rodamco (-3%). De midcap-index (AMX) betreft dit + 0.5%, door Aperam (+ 20%), en grote teleurstelling PostNL ( – 20%).

De werkgelegenheid in de Amerikaanse economie blijkt sterker te stijgen dan verwacht. In oktober heeft deze er 271.000 banen bij gekregen, en dat is veel meer dan de verwachte 185.000. Door deze goede banencijfers gaf de FED-voorzitter Janet Yellen al aan dat zij wellicht de rente in december zal gaan verhogen. Overgrote deel van de marktanalisten gaat ervan uit dat de rente volgende maand wordt verhoogd. Dit is vaak wel een extra bewezen randvoorwaarde gebleken afgelopen decennia om de rente te verhogen. Het is dan voor de markt geen verrassing.  Alleen als er een nog een grote financiële economische ramp dreigt zou deze kwartpunt verhoging opnieuw verder uitgesteld worden door de FED.

De vreemde tegenstelling waar we als beleggers in leven bestaat uit het feit dat de goede cijfers voor de VS leiden tot een tegengestelde negatieve reactie op de beurs vanwege het daarop door de FED verkrappende monetaire beleid via de renteverhoging. De ECB zal de renteverhoging van de FED nog niet direct volgen aangezien het in Europa nog lang niet zo goed gaat als in de VS. Of er een schok zal gaan op de obligatiemarkt als het kwartpunt in de VS wordt verhoogd daar is een kans voor aanwezig omdat er in de VS een grote groep beleggers is die ervan overtuigd is dat de rente niet omhoog kan. Voor de rest zijn de randvoorwaarde van lage inflatie en ruim monetair beleid aanwezig om het mogelijk te maken.

‘De VS heeft een sterke binnenlandse economie die keurig doorgroeit. Als de nieuwe macrocijfers de stijgende verwachtingen blijven ondersteunen dan zien we in december de mogelijkheid voor een rentehoging’, zo stelde Yellen eerder deze week.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Een link namens de titelfoto: http://www.gratisography.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.