Geduld!

De ervaren beleggers weten het, koersen brengen veruit de meeste tijd door in fases van correctie. De vraag wat de feitelijke trendrichting is en dus de meest waarschijnlijke richting van de uitbraak kan echter juist in correctiefases het beste worden beantwoord. En het antwoord luidt in dit geval: omhoog.

TA DAX 15 april 2013
TA DAX 15 april 2013

Figuur 1.

In figuur 1 hebben wij een daggrafiek van de DAX Index opgenomen. Al sinds medio maart van dit jaar is de koers van deze index in een dalend patroon heen en weer aan het fluctueren. Maar een time-frame hoger is te zien dat daarbij de voorgaande toppen en bodems, inclusief de meest recente bodem, voortdurend hoger zijn komen te liggen ten opzichte van elkaar. De verschillen zijn minimaal, maar de richting is duidelijk, er is nog steeds sprake van een stijgende trend. En ook het patroon in figuur 1 duidt op een voortzetting van deze trend. Een snelle opmars begin maart werd gevolgd door een veel langerdurende fase van minder snelle bewegingen tegen deze trend in. Het is het kenmerk van een correctiefase binnen een gezonde trend. En dus luidt onze conclusie: de meest waarschijnlijke richting van uitbraak uit dit kanaaltje is omhoog. Maar zoals dat in een statistische bezigheid, zoals de technische analyse nu eenmaal is, hoort: de uitbraak is pas een feit als de dagkoers tot boven het kanaaltje is uitgestegen. En tot die tijd luidt het adagium: geduld!

De week

Zoals wel vaker zit het probleem ook nu in de weekgrafieken. De negatieve divergenties, waar wij een week geleden al over spraken, zijn nog altijd niet opgeheven. En dat maakt het patroon gevaarlijk. Een korte termijn uitbraak omhoog heeft in zo’n weekplaatje weinig kracht. De indicatoren reageerden afgelopen week verdeeld. Sommige stijgen alweer, andere juist niet. Vlees nog vis en dus ook hier: geduld!

De maand

Amerika en Europa bewegen zich nog steeds tegengesteld. Maar daarbij wordt het beeld er niet beter op. Waar Europa al enkele maanden een toppend patroon laat zien (wat uiteindelijk evengoed een correctie kan blijken te zijn) begint het tempo in Amerika nu ook te haperen. Wij blijven daarom rekening houden met onze opmerking van een week geleden: Gezien de rally die wij al achter de rug hebben zal het adagium “sell in may and go away” ditmaal een grote kans van slagen hebben.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-04-13: 348,65)
Onze conclusies:
Korte termijn: correctie aan de gang
Middellange termijn: correctie aan de gang
Lange termijn: verdeeld, draait omhoog
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De rente is afgelopen week weer iets gestegen. Het patroon dat zich begint af te tekenen past in onze visie, een kopschouderbodem lijkt in de maak. Als dat klopt, dan zitten wij inmiddels in de rechter schouder en is een uitbraak in de komende weken, let wel een uitbraak omhoog, nu zeer waarschijnlijk geworden. Het punt om in de gaten te houden is een tienjaarsrente van 1,9%.

De US$ versus de €

De steun van 75,5 (MA10) heeft voor een eerste adempauze gezorgd, maar de daling van de dollar ten opzichte van de € is nog niet voorbij. Indicatoren divergeren negatief, dus hoedt u voor een sterke €!

De Prijs van een troy ounce Goud

Goud en zilver lieten afgelopen week een flinke veer. Goud brak door de lange termijn steun van US$1.522, zilver sloot precies op die steun met een koers van US$ 19,50 per ounce. In € was de doorbraak omlaag van de goudkoers nog significanter. Maar de doorbraak komt na een lange dalende beweging, dus nu short gaan is niet verstandig. Wacht eerst een pullback af om te zien of hier niet sprake is van een valse uitbraak.

De Prijs van een vat Brentolie

Voor de vakantiegangers onder ons lijkt er goed nieuws in aantocht. Want de daling van de $-koers wordt niet gecompenseerd door een stijging van de olieprijs. In tegendeel, ook die daalt en is nu onderweg naar de volgende steun rond US$ 99 per vat Brentolie. En ook hier is sprake van negatieve divergenties, dus ook hier behoort een lagere koers zeker tot de mogelijkheden. Wel is het beeld in de daggrafiek enigszins oversold. Een korte reactie omhoog moet dus niet worden uitgesloten.

Strategie

Ook voor ons is de week een pas op de plaats geweest. Wij hebben onze aandelenposities aangehouden maar wij zijn wel verder gegaan met de verkoop van lange termijn obligaties van de Nederlandse staat (in sommige gevallen zijn er nog mantels tot 2028 in portefeuille). 

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.