Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Even tijd voor een adempauze

Sinds de bodem rond 4 en 5 juni van dit jaar zijn de beurzen met 7 tot 8 % gestegen. Het is dus tijd om even op adem te komen. Maar meer dan een rustpauze zal de lopende correctie niet zijn. De positieve divergenties op dag- en weekbasis zijn nog overal te herkennen. De onderstroom blijft positief en het aantal koopsignalen dat wij krijgen vanuit onze volgsystemen is legio. Ter adstructie laten wij u hieronder de daggrafiek van de DAX zien.

TA DAX 25 juni 2012
TA DAX 25 juni 2012

Figuur 1.

Sinds maart van dit jaar bevindt de DAX zich, op dagbasis gezien, in een dalend kanaal. Hij viel daar begin juni uit, maar al na drie dagen was hij weer terug binnen het kanaal. Een valse uitbraak dus. Nu is hij bovenaan in het kanaal gekomen en daar werd hij tegengehouden door de MA50. Sinds medio april divergeert de Momentum Analyse positief en nu wijst hij erop, door zijn hoge stand, dat er teveel enthousiasme in de markt is gekomen. Hij is nu, evenals de koers, dalende.

Dit proces van een dalende Moman zet zich normaliter door totdat er voldoende “angsthazen” uit de markt zijn gestapt. In dit proces zal de MA200 hoogstwaarschijnlijk niet als uiteindelijke steun kunnen fungeren, maar het ligt in de lijn van de positieve divergentie, dat de onderzijde van het dalende kanaal niet bereikt zal worden. Voor de goede orde moet wel gesteld worden dat een doorbraak door de bovenzijde van het kanaal een absolute must is voordat men echt positief mag worden.

De weekgrafieken

De weekkoersen bevonden zich over het algemeen in een stijgend kanaal, maar zes weken geleden zijn ze daar uit gevallen. Wij hebben indertijd de doelstellingen van deze val (voor de AEX 250, voor de DAX 5.380) genoemd. Het is mogelijk dat de stijging van de afgelopen drie weken een doodgewone pulback betreft naar de onderzijde van het stijgende kanaal. Als dat zo is dan ziet de toekomst van de beurs er donker uit, want dan komen opnieuw de doelstellingen van de uitbraak in het vizier.

Maar wij denken dat het niet zo’n vaart zal lopen want de indicatoren divergeren positief en zij zijn stijgende. Toch is het een mogelijkheid om rekening mee te houden.

De maandgrafieken

Het donkere scenario is met name nog steeds een mogelijkheid omdat de maandgrafieken nog niet gedraaid zijn. Zoals wij vorige week stelden is de AEX al aan deze draai begonnen (hij is dus nog niet gedraaid), maar het is nog steeds de enige roepende in de woestijn. Het is zaak om in de komende weken de maandgrafieken nauwlettend te volgen. De boodschap is dus echter wel dat men zeer voorzichtig moet zijn met het optimisme dat de daggrafieken uitstralen. HET KAN VERKEREN!

De Rente

Zo geronnen, zo gesponnen. Opnieuw was er sprake van een forse stijging (ca. 10%) van het effectieve rendement op 10-jaars Nederlandse staatsleningen. De oversoldsituatie werd tegelijkertijd voor een groot deel opgeheven. Het gevolg van de stijging van afgelopen week is dat de rente terug is binnen zijn dalende kanaal. De bovenzijde van dit kanaal ligt ongeveer op 2,4% en onze verwachting is dat hij daar wel zal komen.

Wij wagen ons nog niet aan een verdere uitspraak, maar wij wijzen er onze lezers op dat wij tegen het einde van deze week een artikel zullen publiceren op onze website www.vladeracken.nl waarin onze rentevisie voor de komende jaren zal worden uiteengezet. De 3-maands Euribor is nog steeds dalende zij het langzaam.

De Amerikaanse $ versus €

De laatste top werd niet meer bevestigd. De daggrafieken laten nog wel een positief beeld zien maar de week liegt er niet om. Een eerste steun ligt op 76,6, maar deze lijkt ons niet erg sterk. Eerder dan verwacht, zo ziet het er naar uit is de dollar zijn weg omlaag ingeslagen. Dit is mooi voor de Euro, maar slecht voor de export uit Euroland. De eerste bevestiging moet komen door de doorbraak van het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde (nu op 78,34) 

Het Goud

De World Gold Index is er niet in geslaagd de voorgaande top op US$1.640 te breken. Hij is nu opnieuw op weg naar beneden. Op US$1.527 komt hij steun tegen, maar een val door US$1.522 zet hem voor langere tijd op verder verlies.

De prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is afgelopen week op US$91 gekomen. Hier ligt een steun en het weekbeeld is oversold. Het meest voor de hand liggende scenario is nu dat er een pullback gaat volgen. Het doel hiervan is US$99, de onderkant van de topformatie waaruit de olieprijzen zijn gevallen.

Onze Strategie

Wij zullen van zwakke dagen gebruik blijven maken om longposities in te nemen. Afgelopen week hebben wij daarbij aandelen Arcadis, BE Semiconductor, Henkel en SAP aangekocht. In de afgelopen week werden ook onze dollar- en (korte termijn) goudposities geruimd.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-06-25: 298,97)

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *