Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een beetje van hetzelfde

Er is in de afgelopen week heel weinig veranderd. De daggrafieken kwamen in een corrigerende fase (er werd even adem gehaald) maar deze deden zich in het algemeen voor als horizontale consolidaties met een neiging naar hogere koersen. Deze correctie lijkt echter nog niet afgelopen. U moet dus rekening houden met lagere koersen op de daggrafieken of wanneer het meevalt (zoals afgelopen week) met horizontale bewegingen met (als we geluk hebben) hier en daar een uitschieter naar boven. In het geval van de AEX ligt een nieuwe top op de loer want de slotkoers afgelopen vrijdag was 369,76 tegenover een eerdere top op 373,31 in mei. De grote steun die er tot nu toe voor gezorgd heeft is de week (en in mindere mate de maand), die overal nog voldoende stijgingspotentieel heeft. Wij laten u hieronder de weekgrafiek van de S&P500 zien.

S&P 500 22 juli 2013
S&P 500 22 juli 2013

Figuur 1.

De dagkoersen bewogen zich in de afgelopen week vrijwel horizontaal, maar de opwaartse druk was dusdanig sterk dat er op het einde van de week toch nog een nieuwe (All-Time-High) top gezet werd. Hiermede werd de hausse (in de weekgrafiek) opnieuw bevestigd. De Momentum Analyse is in de weekgrafieken nog steeds stijgende maar er hoeft niet veel te gebeuren en zij geraken in een daling. Er is voor het overige geen negatieve aanwijzing te vinden in de figuur hierboven. Maar in het handelssysteem dat wij u al enkele keren hebben laten zien ontstond een verkoopsignaal voor de S&P500 op maandag van de afgelopen week. Zoals wij vorige week lieten zien zijn de daggrafieken in een overbought situatie gekomen. De vrijwel horizontale beweging van de afgelopen week heeft hierin enig soelaas gebracht, maar er is nog meer nodig. En daarvoor is er voldoende ruimte. De corrigerende daggrafieken kunnen dus nog roet in het eten gooien, ook al mag men voorlopig niet anders dan concluderen, dat de weekgrafieken zich nog steeds in een hausse bevinden. Dit geldt ook voor de maandgrafieken maar de maand is nog niet afgelopen en dus is het wat prematuur om er van uit te gaan dat de maand omhoog gericht is. In geen van de timeframes, die wij normaliter bekijken hebben wij negatieve signalen gezien, zodat wij er van uitgaan dat de correctie (consolidatie) geen naargeestige vormen gaat aannemen althans zeker niet in de komende week.

Deze conclusie laat onveranderd het feit dat met name de maandgrafieken overbought terrein naderen. Dit zal in de komende maanden ongetwijfeld nog een wissel trekken op de beurzen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-07-22: 369,76)

Onze conclusies:

Korte termijn: correctie
Middellange termijn: positief
Lange termijn: draait positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is in de afgelopen week op de steun van 1,94% blijven liggen. Maar de grafiek wijst er niet op dat de daling hiermede voor gezien kan worden gehouden. De vele geruststellende verklaringen die de verschillende autoriteiten in de afgelopen week meenden te moeten afleggen hebben voor rust gezorgd en zullen ongetwijfeld nog verdere impact krijgen. De rente zal hierdoor nog kunstmatig gedrukt worden. Ook al wil de markt omhoog, de autoriteiten hechten blijkbaar nog te veel belang aan een laag rente niveau. De eerstvolgende steun kan gevonden worden op de dalende trendlijn rond 1,8%.

De Amerikaanse $ versus €

De steun op 76,3 lijkt het niet gehouden te hebben. Een volgende steun vindt men op 74,5. Het ziet er wel naar uit dat hij daar naar toe gaat. Maar dit betekent niet dat de dollar uit zijn horizontale kanaal valt. Daarvoor moet hij naar 73 en zover zien wij hem voorlopig niet komen. Dit betekent echter niet dat wij op dit moment positief zijn voor de dollar. Hij zit in een (lange termijn) dalende tendens.

De Prijs van een troy ounce Goud

Er zijn nog geen redenen te vinden om long in het goud te gaan. Maar, zoals wij al eerder schreven, is er mogelijk sprake van bodemvorming. Bij deze technische aantekening voegt zich nu ook een fundamenteel argument. Het GOFO (Goud/USD-swap) is negatief geworden. Dat duidt op een tekort aan fysiek goud en in het verleden was dit steeds een teken dat de prijs van een troy ounce Goud ging stijgen. Maar zolang er geen technische koopsignalen zijn verdient het aanbeveling om aan de kant te blijven staan.

De Prijs van een vat Brentolie

De eerste vraagtekens rijzen op bij de stijgende prijs van een vat Brentolie. De daggrafiek is in mineur. De weekgrafiek nog niet maar er hoeft niet veel te gebeuren of het is ook bonje in de week. Steun vindt men op US$105 en US$99.

Onze Strategie

Wij kijken de correctie even aan. Daarna zullen wij toch nog proberen om gebruik te maken van een stijging in die zin dat alles wat wij doen rekening zal houden met een zwaardere reactie op de iets langere termijn.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Een beetje van hetzelfde”

 1. Avatar

  Gijsbrecht,

  ‘Calamiteiten niet in aanmerking genomen’ , spreek je hier niet gewoon over de korte termijn(correctie)? Want wat zijn anders calamiteiten, bosbrandje, aardbeving,oorlog, zijn geen issues waar een beurs zich mee vermoeid.

  Edwin

 2. Gijsbrecht K. van Dommelen

  Beste Edwin,

  Deze opmerking kan wel degelijk van invloed zijn op de korte termijn en is bedoeld als algemene waarschuwing. Om maar een voorbeeld te noemen van een gebeurtenis die zich plotseling kan voordoen en die wel degelijk van grote invloed kan zijn op het beursgebeuren: stel dat de door wetenschappers al lang-verwachte aardbeving op de Andreas-breuk (Westkust USA) zich voordoet. Wetenschappers gaan er vanuit dat die zo sterk zou kunnen zijn dat Sillicon Valley wordt weggevaagd. Reken maar dat je dat een calamiteit kunt noemen die van enorme invloed op de korte termijn ontwikkeling van de beurs zal zijn en reken ook maar dat zo’n beving door weinig mensen op tijd gezien zal worden.

  Maar als je bedoelt dat deze waarschuwing niets met de huidige correctie van doen heeft, dan heb je natuurlijk gelijk. Maar dat wordt er dan ook niet met deze opmerking bedoeld!

  Mvg,

  Gijsbrecht

 3. Avatar

  Gijsbrecht,

  Dank. Maar nu ga je wel in het heel extreme, Sillicon Valley, het hart van technologie. Dat gaat inderdaad een tik uitdelen op markten omdat daar waarschijnlijk ook wel wat data centrums zitten, dat is dan de ‘calamiteit’.
  Calamiteit of niet, markten staan op een gevaarlijk punt, en elke stap hoger wordt het gevaarlijker.

  Edwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *