Dit jaar oudejaarsrally?

De kansen op een rally in het oude jaar nemen toe, de vraag is alleen vanaf wel niveau want het ziet er naar uit dat we eerst nog een stap terug moeten doen.

De rode draad

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: mijn idee was en is dat de markten sinds begin oktober dit jaar met een herstel bezig zijn. Hoe een herstel zich zal ontwikkelen, is niet aan te geven. Na verloop van tijd is er op basis van het koersverloop een conclusie te trekken. Op dit moment is de conclusie dat het herstel nog niet klaar is. We moeten rekening houden met hogere koersen. Een oudejaarsrally?  Wellicht.

Daarnaast zijn verschillende indices op dit moment gevangen in een range die in de DAX, de CAC 40 en de S&P500 de vorm van een driehoek lijkt aan te nemen. Op basis van dit patroon is de verwachting dat we eerst nog een daling gaan zien voordat de stijging inzet.

S&P 500

Het beeld voor de S&P 500 is op dit moment nog wat troebel. Sinds eind oktober bewegen de koersen zich binnen de grenzen van een driehoek. Binnen deze driehoek zou één daling tot ongeveer 1230 voldoende zijn om het herstel voort te zetten.

TA S&P 17 november 2011
TA S&P 17 november 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Er zit echter een dikke adder onder het gras. Als we na een daling tot ongeveer 1230 weer een stijging zien tot ongeveer 1260 en vervolgens weer een daling onder 1230 dan is nog een felle daling tot 1180-1160 te verwachten.

TA S&P 17 november 2011 grafiek 2
TA S&P 17 november 2011 grafiek 2

Op basis van het verloop van o.a. de Duitse DAX is het laatste scenario in mijn ogen het meest waarschijnlijk. Hier zien we dat na een felle daling ,28-10 – 1-11, op dit moment een consolidatie fase. Ook in de DAX lijkt het de vorm van een driehoek aan te nemen. In de meeste gevallen is een dergelijke fase goed voor nog één snelle daling. Vervolgens dienen weer met een stijging rekening te houden waarbij de toppen van oktober dit jaar uit genomen zullen worden.

De daling kan naar mijn mening inzetten nadat we nog één keer de bovenkant van de range hebben aangetikt. In dit geval rond een niveau van 6080.

Vervolgens hou ik rekening met een daling tot 5500-5350.

TA DAX 17 november 2011
TA DAX 17 november 2011

Conclusie

Een oudejaarsrally is nog mogelijk maar veel signalen duiden op een felle daling de komende periode. Deze daling zal naar mijn mening inzetten zodra de huidige consolidatiefase is afgesloten. Vervolgens ga ik uit van nog een laatste stijging om het herstel sinds begin oktober af te ronden.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

12 gedachten over “Dit jaar oudejaarsrally?”

 1. De AEX vandaag op 290 gesloten,als die morgen er onder duikt zit ie onder het 50-daags gemiddelde. Niet goed!! zou zwarte piet zeggen. zie http://www.finance.yahoo.com Kom op jongens laat alles maar in-elkaar donderen! ik heb een zakje aardappelen extra gehaald als er straks 2 weken niet gepind kan worden. Het word weer ouderwets: In de Randstad een voedsel probleem , komen ze allemaal weer naar mijn mooie Friesland toe. Dhr Pon(vw), Fentener v Vlissingen en de brenninkmeijers gingen u voor. O ja Soldaat v Oranje zit hier ook. Leve de Koningin!! Hoera.3*

 2. Beunhaas
  Ik ga morgen gelijk bij de boer langs om 4 zakken aardappelen extra te halen.
  Mijn vader had vroeger 15 zak aardappelen in de kelder voor wintervoorraad,had de oorlog meegemaakt…..
  Goed stuk mijnheer Beunhaas.

 3. Dank u wel.
  Ik ben nog even aan het spitten gegaan in het hoe & waarom dit heerschap uit de aandelenmakelaardij is gestapt, oeps, ik begrijp nu ook het waarom. Tijd om heel wat zakkken aardappelen in te slaan, volgens artikel 26 van de noodgeldwet bekrachtigd in 1978 zijn zelfs edelmetalen te vorderen door de staat in geval van een noodsituatie.

  Link: http://www.leap2020.eu/GEAB-N-59-is-available-Global-systemic-crisis-30000-billion-US-dollars-in-ghost-assets-will-disappear-by-early-2013_a8148.html

 4. De inkt van je artikel was niet helemaal droog en we begonnen in rotvaart aan scenario 2, Jan. Ik vermoed dat je koersdoelen daarbij momenteel behaald zijn (S&P500 1165, AEX 273).

  Blijf je bij je visie dat we van hieruit een wonderbaarlijke heropstanding gaan zien die ons voorbij de top van oktober brengt? Wat is je koersdoelen voor respectievelijk S&P500 en AEX daarbij?

  Dank.

 5. Hallo Dirk, Onno en Beunhaas,

  Dank voor de reacties. Ik heb het idee dat we dicht bij de bodem zitten en dat zou een nieuwe stijging in kunnen houden. Tot op dit moment is het gedrag van de markten conform de verwachtingen hoewel de laatste stijging wat klein was.
  Indien zich een bodem aftekent zal ik een nieuw artikel schrijven.

  Groeten Jan

 6. Pak eens de lange grafiek erbij van de Nasdaq op http://www.finance.yahoo.com .
  Dan kun je zien , door de 200-daags gemiddelde erbij te leggen,dat de Nasdaq nu dezelfde beweging naar beneden maakt als in 1987(beurscrash),1991(golfoorlog Irak), jaar 2000 (internetbubbel)en nog fris in ons geheugen 2008(kredietcrisis). Aex straks op 130 punten. Nog mischien een bijzonderheid : ik vind dat er nog steeds geen paniek is: de koersen volgen de ontwikkelingen maar nog niet massale overgave.

 7. @ Jan Groothaar

  Ik vind het geheel te onduidelijk om er nu al een conclusie aan te verbinden.
  Maar er de Euro & US$ houden elkaar qua waardering wel in schaak, Duitsland & Frankrijk hebben wat plannen gemaakt over de toekomst van de Euro, afhankelijk wat deze uitkomst is wordt het geheel een ietwat meer voorspelbaar. (bron: http://www.zerohedge.com )

  Tijdelijk ben ik overgestapt op investeringen in goud & zilver om dat er sterke aanwijzingen zijn dat de goudstandaard terug keert, het is een gok, maar
  mocht dit gebeuren dan exploderen de goud & zilverprijs.

 8. Beste Jan…hoewel je analyses hout snijden, denk ik dat het lang wachten op een draaimoment wel eens verblinden kan voor andere beleggingskansen, zoals goud/zilver, grondstoffen i.h.a. en blue chips

 9. Een felle daling tot 1180-1160….

  U hebt het wederom bij het goede eind..

  Respect !!!

  Kan ik niet bij u in de leer? Ik ben erg onder de indruk van uw visies.

  Even serieus…Ik begrijp dat u uw visies baseert op de Elliot Wave-techniek. Ik heb ooit het boek Elliot Wave Principle van Frost & Prechter gekocht maar kwam er vrij snel achter deze methode niet erg bij mij paste. Nu ik zie hoe nauwkeurig u de markten kunt voorspellen, begin ik toch weer geïnteresseerd te raken. Is er literatuur die u kunt aanbevelen? Ik hoor het graag. Alvast bedankt en een groot compliment voor uw analyses.

 10. Beste Jan,

  Ik volg u al enige tijd en wil toch even aangeven dat de genoemde cijfers in dit stuk vandaag precies op de borden staan. M.a.w. dax: eerst omlaag toen omhoog tot 6080 en nu wederom naar beneden. Betekent dat we nu de daling hebben ingezet. V Ook de S&P 500 heeft de 1260 geraakt en is vandaag onder de 1230 gesloten. Zou betekenen: scherpe daling. Ik ben morgen (woe 14 dec) erg benieuwd in hoeverre mijn verwachting. (daling tot 286 in 1/2 dagen) uitkomt.

 11. Ik ben wel benieuwd naar een volgende analyse.
  De laatste is alweer van twee maanden geleden.

  Of wachten we totdat het volgende is afgerond:

  “Vervolgens dienen weer met een stijging rekening te houden waarbij de toppen van oktober dit jaar uit genomen zullen worden.”

  Dit proces is namelijk nog bezig (of mogelijk al afgerond).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.