Dit is hoe de DAX zich in 2020 zal ontwikkelen

Economen en analisten zijn optimistisch over het nieuwe jaar, zo blijkt uit een enquête van Handelsblatt. Ze verwachten dat de koersen zullen blijven stijgen – maar veel langzamer dan in 2019.

Beleggers in Duitsland kunnen tevreden zijn . De toonaangevende index Dax is sinds januari gestegen . De opleving zal zich in 2020 voortzetten, zij het in een langzamer tempo. Dat is althans wat de 30 analisten en economen van banken en effectenbedrijven verwachten, die het Handelsblatt in zijn traditionele kapitaalmarktanalyse heeft geïnterviewd.

De experts verwachten dat de Dax eind volgend jaar naar 13.999 punten zal stijgen. Dat zou nog een plus van ongeveer vijf procent zijn – en een nieuw record aller tijden. De beursindex zou vanaf 2018 de slotkoers van het vorige record van 13.559 punten overschrijden.

Gemaksbeleggen

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 18.875 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Goed nieuws

Veel goed nieuws rond de jaarwisseling is verantwoordelijk voor het optimisme. In Duitsland is de angst voor een recessie recentelijk afgenomen en is het handelsconflict tussen de VS en China afgenomen.

Bovendien heeft het duidelijke resultaat van de verkiezingen in Groot-Brittannië het risico op een wanordelijke Brexit verkleind. Voeg daar de aanhoudend lage rentetarieven aan toe, wat goed nieuws is, althans voor beleggers in aandelen.

Volgens berekeningen van Commerzbank zou de bullmarkt in 2020 in zijn twaalfde jaar zijn, de langste stijging sinds 1960. In de jaren tachtig en negentig eindigde de opleving al na acht jaar. Op dat moment maakte een restrictiever beleid van de centrale banken in de VS een abrupt einde aan de koersstijging.

Echter, de strategen van Commerzbank beschouwen een soortgelijk scenario momenteel onwaarschijnlijk na de drie renteverlagingen van de Fed in 2019 . Fed- president Jerome Powell heeft in elk geval aangekondigd dat hij de economische ontwikkelingen op de voet zal volgen.

Er zijn daarom veel aanwijzingen dat de VS een verdere renteverlaging zullen zien in plaats van een verhoging van de leidende beginselen. Vooral in het verkiezingsjaar 2020 zal de Amerikaanse president Donald Trump al het mogelijke doen om de centrale bank te overtuigen van de noodzaak van een ruim monetair beleid.

Tegen deze achtergrond voorspelt Commerzbank een lichte stijging van de Dax tot 13.700 punten. De collega’s van Deutsche Bank zijn iets optimistischer met een voorspelling van 14.000 punten.

Voor Emmerich Müller, partner bij de traditionele Metzler-bank, is er op dit moment geen alternatief voor aandelen omdat ze “een rendement op de lange termijn bieden van zeven tot acht procent”. De economie ziet er beter uit dan veel beleggers twaalf maanden geleden vreesden. Op middellange termijn verwacht Müller een groei van ongeveer een procent in Europa.

De VS en de opkomende markten zullen sneller groeien volgens de voorspelling van Müller, maar de aandelen daar worden ook hoger gewaardeerd. Er zijn ook valutarisico’s. Als de beleggers deze risico’s volledig afdekken, kost het teveel rendement, waarschuwt de bankier.

De afnemende angst voor een economische crisis spreekt voor Duitse aandelen. Nadat Duitsland onlangs in een recessie dreigde te geraken, verwachten economen nu een lichte toename van de groei voor het komende jaar.

De Ifo bedrijfsklimaatindex gaat hier ook van uit. Als de belangrijkste Duitse economische barometer steeg deze meer dan verwacht in december, wat recentelijk zelden is gebeurd. Het is bemoedigend voor Thomas Gitzel, hoofdeconoom van VP Bank uit Liechtenstein, “dat de bedrijven hun zakelijke vooruitzichten opnieuw als beter beoordelen”.

Optimisten: los monetair beleid is een voorwaarde voor groei

VP Bank is sowieso de grootste optimist in het kapitaalmarktonderzoek van Handelsblatt, ook al bevindt Duitsland zich “midden in het evenementenveld van strategische veranderingen in belangrijke industrieën”, zegt Bernd Hartmann, hoofdeffectstrateeg bij het instituut. Deze verandering is niet alleen van invloed op de automobielsector, 2020 zal een toetssteen zijn voor de gehele exportintensieve Duitse industrie, aldus Hartmann.

De analist van VP Bank gaat er echter van uit dat de conversie zal slagen en dat de Dax eind 2020 naar 15.000 punten zal klimmen. Hartmann verwacht een minnelijke oplossing voor het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, waarvan de Duitse export zou profiteren.

Hij verwacht ook dat de federale overheid haar ambitieuze klimaatdoelstellingen ondersteunt met een fiscaal ondersteuningsprogramma. Dat zou de economische stimulans zijn waarop velen hoopten.

Bank Julius Baer bevindt zich ook in het kamp van de optimisten . De Zwitserse particuliere bankiers verwachten de Dax op 14.600 punten, wat hetzelfde niveau is als de Bank of America . Julius Baer, ​​hoofdeconoom David Kohl, gaat ervan uit dat de centrale banken wereldwijd met hun losse monetaire beleid de voorwaarden zullen scheppen voor een herstel van de groei in de komende twaalf maanden.

Kohl is van mening dat de angst van veel beleggers voor politieke risico’s een slechte adviseur is: alleen in uitzonderlijke gevallen zijn deze zorgen “een voorbode van een correctie op de aandelenmarkt”. De intensieve rapportage over geopolitieke risico’s drukt wel de stemming, maar suggereert ook dat een groot deel van de mogelijke effecten al in de marktprijzen is verwerkt.

De Zwitsers gaan ervan uit dat de Dax-bedrijven ook een groot deel van de momenteel verwachte winstgroei van bijna 13 procent voor 2020 kunnen realiseren.

Dividenden zullen waarschijnlijk dalen

Verwacht wordt dat dividenden volgend jaar iets zullen dalen na het klimmen naar hun hoogste niveau in tien jaar in 2019. Commerzbank-strateeg Andreas Hürkamp verwacht dat het afgelopen boekjaar in totaal 37,5 miljard euro zal worden verdeeld door de 30 Dax-bedrijven.

Dat zou een daling van 1,7 procent zijn in vergelijking met het voorgaande jaar en zou overeenkomen met een dividendrendement van 2,9 procent. In vergelijking met de tienjaars federale obligatie, die momenteel min 0,26 procent oplevert, is dit nog steeds een aantrekkelijke waarde.

De Franse grote bank Société Générale beoordeelt de huidige situatie op de aandelenmarkten heel anders dan de optimisten . Net als in het voorgaande jaar zijn de Fransen de beren in het onderzoek van de kapitaalmarkt en zien de DAX aan het einde van volgend jaar slechts 12.500 punten.

De experts gaan uit van een “korte en milde recessie in de Verenigde Staten medio 2020”, die zal worden verergerd door dalende bedrijfswinsten. En dat zou de markten wereldwijd belasten.

Het verzwakkende momentum van de bullmarkt blijkt ook uit de beoordeling van de individuele waarden in de Dax. Het persbureau Bloomberg evalueerde de onderzoeksrapporten van de analisten en berekende dat tien aandelen een dubbelcijferig winstpotentieel bieden. Nog eens twaalf cijfers liggen in het plusbereik en beleggingsprofessionals vrezen verliezen met acht eenheidscertificaten.

Het resultaat is niet vergelijkbaar met het optimisme dat vorig jaar heerste. Op dat moment hadden, met uitzondering van de herverzekeraar van München , alle andere 29 DAX-aandelen een winstpotentieel met dubbele cijfers.

Kerstrally in Amerika

De experts zijn waarschijnlijk zo optimistisch over de Duitse markt omdat de situatie op ’s werelds toonaangevende beurzen in de VS robuust is. Dit jaar konden aandelenbeleggers op Wall Street ook een ongewone kerstman vieren: “De kerstman in het Witte Huis – de Amerikaanse president Trump heeft de stier losgelaten”, zegt Jochen Stanzl, hoofdanalist van CMC Markets.

Stanzl is verheugd met het aanbod van de Amerikanen aan China om de bestraffende tarieven te halveren. De markten hoorden het goede nieuws van de president en reageerden dienovereenkomstig: sinds de versoepeling in de handelsoorlog hebben de belangrijkste Amerikaanse indices een behoorlijke kerstrally gehad.

De S&P 500 en de selectie-index van de technologiebeurs Nasdaq klommen naar nieuwe recordniveaus. De stijging werd ook ondersteund door het vooruitzicht op een einde aan de winstrecessie van het Amerikaanse bedrijf in het nieuwe jaar.

Het is geen wonder dat de meeste experts verwachten dat de langste bullmarkt in de geschiedenis van de Verenigde Staten zal doorgaan – zij het in een veel langzamer tempo, zoals in Duitsland. Gemiddeld nemen de analisten aan dat de 500-index van de American Standard & Poor’s eind 2020 op 3.272 punten zal staan. Dat zou een stijging van ongeveer een procent zijn.

De experts toonden vorig jaar te weinig moed

Achteraf gezien blijkt dat de 30 door het Handelsblatt geënquêteerde experts vorig jaar te weinig moed hadden getoond in hun voorspelling. Gemiddeld voorspelden de experts een Dax-niveau van 12.053 voor eind 2019. Dat zou een aanzienlijke stijging van bijna 15 procent zijn geweest. In werkelijkheid was de stijging echter ongeveer 26 procent.

De Santander Consumer Bank en de Nationale Bank uit Essen schoten bijna in de roos met hun voorspellingen van 13.400 en 13.300 punten. Santander voorspelt een Dax-eindscore van 14.200 voor 2020, en de Nationale Bank ziet de leidende index oplopen tot 14.700 punten in twaalf maanden. Beide instituten zijn dus weer moediger dan de meerderheid van hun concurrenten.

Geen ommekeer in rentetarieven: Experts verwachten dat de rente op Duitse obligaties in 2020 duidelijk in het rood blijft. Een wijziging van het monetaire beleid is onwaarschijnlijk .

Spaarrekening levert niets meer op

Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.