De top van 6 november

Twee maanden geleden schreef ik een column getiteld “Dit is 1937 op herhaling”. In dit artikel legde ik een verband tussen de prijsstijging vanuit de vortex-bodem van 1932 naar de ‘deflationary growth peak’ (DG-peak) van 1937. Met prijsstijging doel ik op de ‘reduced price’, dit is het Amerikaanse prijsniveau gecorrigeerd voor de groei van geldhoeveelheid M3 en de begrotingstekorten van de Amerikaanse overheid, zoals ontwikkeld en uitgewerkt door Michael A. Alexander in zijn boek “The Kondratiev Cycle”. Zie hier de grafiek van de reduced price van 1927-1944:

De top van 1937 is zoals gezegd de DG-peak. Toch maken we in 1942 een hogere top. Volgens Alexander zouden we deze top waarschijnlijk niet gemaakt hebben ‘in absence of World War II’.  Hoe dan ook, de Dow Jones bodemde en topte eveneens in respectievelijk 1932 en 1937. De parallel met de vortex van 2009 en de bodem van de Dow Jones in dat jaar was snel getrokken. Zie hier een update van de grafiek waarin 1706 dagen beursstijging van 1932-1937 naast die van 2009-2013 worden gezet:

De top in de Dow Jones viel tot nu toe op 30 oktober. De vergelijking van fractale patronen zoals hierboven is altijd interessant, want hoewel de geschiedenis zich misschien niet helemaal herhaalt, hij rijmt wel degelijk. En dus mag één dezer dagen een top in de Dow Jones worden verwacht. Kijken we naar de S&P500 dan zien we dat die index na 1704 dagen topte, dus twee dagen eerder dan de Dow Jones. De top kan er dus al staan. Het is echter ook goed mogelijk dat we ná 1706 dagen toppen. Om meer houvast te krijgen, kunnen we een kijkje nemen bij de waterstanden van Battery Park, vlakbij Wall Street. Deze waterstanden geven allereerst een bodem op 5 november, vandaag dus. Voorts verwachten we de laagste hoge waterstanden op 11 november (146 cm). Wanneer de hoge waterstanden het laagst zijn, wordt een top verwacht. Een verwachting wil uiteraard zeggen dat de waterstanden en daarmee ook de beurskoersen in werkelijkheid enkele dagen af kunnen wijken:

Een tweede check is mogelijk door te kijken naar het Solunarmodel dat ik ontwikkeld heb:

We zien in dit model de Dow Jones een top maken op zaterdag 9 november om daarna tot 21 november een snoekduik omlaag te maken. Kortom, de vergelijking met 1937, de tides en het Solunarmodel zeggen dat een belangrijke top in de buurt is, misschien al geweest is of rond het weekend van 9-10 november komt, ofwel op vrijdag 8 november of maandag 11 november. We gaan het afwachten.

Elmer Hogervorst
http://elmerhogervorst.wordpress.com

14 gedachten over “De top van 6 november”

 1. Zou kunnen natuurlijk. En toch is het me niet helemaal duidelijk, het ene is een 5 jaars periode terwijl de andere een 4 jaars periode is. Aangezien 1706 geen Fibonacci nummer is en 4 ook niet zal het ‘vergelijk’ naar mijn idee in 5, jaren, gezocht moeten worden. Wellicht 1932-1937 versus 2008-2013 ?

  1. Elmer Hogervorst

   Het is geen 4- of 5-jaarsperiode. Het is 1706 dagen. En dat getal is de wortel uit het 18e en het 19e Fibonnacigetal, zeg ik uit mijn hoofd, bij elkaar opgeteld en gedeeld door 2. Op gelijke voet berekend als de tijd tussen de toppen van 1929-1937, 1966-1973 en 2000-2007.

 2. Als die drie periodes zoveel overeenkomen kan het bijna niet mis zijn ja. Overigens had Robert Prechter vorige week deze week ook al bestempeld als ‘belangrijk’, en dat dan op de Elliott wave manier natuurlijk.

 3. Hoogte ,wat is ,,hoogte ,, …wat is het gewicht dat je het woord ,,hoogte ,,
  wilt geven ..
  Je kunt uit laagte heel hooghartig doen .
  Bij een driehoek ben je ook de ,,hoogte ,, nodig .
  Je kunt van de hele materie geen ,,hoogte ,, krijgen ..betekend dat je er geen snars van snapt .
  Je kunt ook last van ,,hoogte ,, hebben ,betekend gewoon te diep in het glaasje hebben gekeken .
  Ik kan nog wel even doorgaan ,doe ik dus niet ..
  Ga asjeblieft niet vertellen dat Jan .. anders worden we heel ….en velen met mij .

 4. O, volgens mij heb jij een ander bericht van mij gelezen…, kon je het niet daar plaatsen?
  Alsjeblief Broca, over belachelijk maken gesproken…

  Volgens mij ben ik hier al vaker alter ego’s tegengekomen, denk dat jij het was en JanS. Ga toch berichten naar jullie zelf schrijven! Oh, vandaar dit bericht hier en niet in het andere draadje..
  Het alter ego syndroom….., maargoed ieder z’n meug.
  Wie weet zit ik fout, dan is JanS dus gewoon je h..maat. Maar hoe het ook zij, de relatie is zeer innig… Niks mis mee, maar zadel een ander daar niet mee op.

  Ja, van jou krijg ik geen ‘hoogte’,inderdaad.

  Walgelijk.

 5. Jan, verschuil je niet achter het Latijn. En trouwens, als je wilt dat ik iets begrijp zal je het ook in begrijpelijke taal voor mij moeten doen….

  Wat toevallig, Broca en JanS in hetzelfde draadje!..

  Was dit jullie top van 6 november?! Gefeliciteerd!!

 6. Edwin,
  Ik verschuil mij niet achter het Latijn, jij kan dat alleen niet lezen.
  Is dat een probleem?
  Lijkt mij niet, op ander postings in begrijpelijk Nederlands, reageer je ook alsof je het niet kan lezen; je reacties op dergelijke postings gaan tenslotte zelden over de inhoud daarvan veelal meer over hetgeen jij daarin denkt te lezen (wat veelal kant nog wal raakt), waarna je ook nog een zorg wekkende variant van paranoia laat zien, waarbij je jouw persoon veel meer waarde en attentie toegeeft dan dat de buitenwereld dat doet.
  Laten we eerlijk zijn, voor de buitenwereld besta jij niet, wanneer je er morgen niet meer bent, nagenoeg niemand die je mist!
  Op postings reageer je meestal dwars en tegendraads, en zelden op de inhoud.
  Ofwel .. je schreeuwt om aandacht .. waarom?
  Ik zou je willen aanraden een dokter om advies te vragen, psychisch gaat er iets niet helemaal goed.
  Je ziet allerlei verbanden die er helemaal niet zijn, en je overschat jouw waarde voor de rest van mensheid.
  Voer voor de Psychiater, die zijn heel knap tegenwoordig, ik hoop dat je behandeling daar wat op mag leveren.
  .
  Ik laat het Latijn deze keer maar achterwege, ik probeer deze keer je iets begrijpelijks bij te brengen, ik zou zeggen: doe er wat mee!
  De doctoren zijn aardig opgeleid tegenwoordig!
  .
  Wellicht, dat ze na jaren medicatie, je ook af kunnen helpen van een verband tussen mij en Brocca, dat is er namelijk niet, maar in jouw belevingswereld kennelijk wel.
  Wees niet bang, ze zijn tegenwoordig heel knap die doctoren, Ze werken niet meer met on gedoseerde stroomstoten, ze gaan tegenwoordig meer met chemie te werk.
  Om kort te gaan …
  Er is nog hoop voor jou!
  Succes!
  Vriendelijke groet,
  jan 😉

 7. Beste Jan,

  Gewoon Nederlands!, was dat nu zo moeilijk? Zo maak je tenminste iets duidelijk, en is het geen verstoppertje spelen via een onbegrijpelijke taal voor mij.

  Inderdaad zijn doctoren, of psychiaters, tot veel in staat en zelfs een op maat diagnose kan gesteld worden,helaas voor jou kom ik niet eens in aanmerking om zelfs maar éen van hen te bezoeken. En wie weet zal niemand mij missen als ik er morgen niet meer ben, is dat een ramp?, voor mij dan niet. Ik klamp me niet vast aan oeroude domme zinnen als dat, het burgerlijk gedoe..over missen en gemist worden. Dat is jouw ding, laat het lekker zo.

  Tussen jou en Broca is er misschien niets maar andersom wel, lees maar eens meerdere ‘commentaren’ van mij waar je Broca ook zult vinden en je weet dan genoeg.. Voor mij was het zo duidelijk als wat in ieder geval.

  Natuurlijk is er hoop, en voor jou net zo goed als voor mij!..

 8. Top of geen top, ik blijf mooi zitten met m’n Coca Cola aandelen, vang elk kwartaal dividend en dat al vanaf 1978.
  Top of geen top.

 9. Ha Elmer ,
  een jaar of langer geleden wilden de chart- analogieën, en de cycli zoals Hoefgeest ze benadert en het Solunarmodel nog wel eens verrassend goede aankoop- of verkoopmomenten voorspellen. Om onduidelijke redenen lijken die verbanden nu zoek. Vreemd.. en je vraagt je af waardoor dit verstoort lijkt te zijn. In elk geval geen snoekduik in de Dow. Het doorgaan van QE is hier wellicht de oorzaak van.. Aan de andere kant zou je verwachten dat de cycli hun werking zouden doen. Groet, Arjan

  1. Elmer Hogervorst

   Ha Arjan,

   Eens. Maar kijk ook eens naar deze grafiek: http://www.mijnbestand.nl/Bestand-SXGGIEQ4CS3A.gif, die had ik voor mijn nieuwsbrief van 3 november gemaakt op basis van de tides: dalen vanaf 11 november tot dinsdag 12 en dan stijgen tot donderdag 14 november, waarna een daling zou volgen tot de 21e (in de grafiek staat 20 november, maar dat moet 21 november zijn). Gelet op het Solunarmodel ging ik ervanuit dat er een stevige correctie tot 12 november zou komen, met een opvering na een dag of 2. De bodem kwam op 13 november (plus 1 dag), de top komt dan mogelijk vandaag, ook plus 1 dag. Waarna de verwachting nog altijd is dat we gaan dalen tot de 21e. Groet, Elmer

 10. Het klopt nog steeds, als je van 20 november 17 maakt, dat dan weer wel, want de northern hemisphere hebben we het over.De verschillende maanfasen binnen de maand, new moon en full moon, geven simpelweg aanduidingen voor de richting. En vaak is dit verschil zo minimaal dat het niet eens loont om een short of long positie te openen, die dan dus al op 4/5 november geopend had moeten zijn..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.