De laatste poging

De AEX Index ontpopt zich plotseling als een van de betere indexen en hiermede is hij in het gezelschap van de S&P500 gekomen. Maar dit optimisme heeft alleen betrekking op de korte termijn. Op iets langere termijn blijven de donkere wolken zich versterken. Wij laten hieronder de daggrafiek van beide indexen zien. Wij beginnen met de AEX Index.

TA AEX 22 april 2013
TA AEX 22 april 2013

Figuur 1.

Er is een gelijkbenige driehoek te herkennen en de koers is op de onderzijde aangekomen. Met grote mate van waarschijnlijkheid zal hij nu proberen naar boven te gaan. Het beeld dat men ziet wijst erop dat dit zal gebeuren, maar of de bovenkant van de driehoek bereikt zal worden valt nog te bezien. De indicatoren zijn niet negatief, zij ondersteunen de beweging (naar boven), maar zij geven geen aanleiding om extra positief te zijn. Wij zien een weg omhoog die maximaal zal reiken tot aan de bovenzijde van de driehoek maar de kracht om door te breken lijkt niet aanwezig (waarbij gezegd zij: zeg nooit nooit). Ook in de sentimentindicatoren (niet getoond) vinden wij geen aanleiding om anders te denken. Op 346 ligt de eerste weerstand, daarna volgen 351 en 353.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-04-22: 341,68)
Onze conclusies:
Korte termijn: mogelijk draai omhoog
Middellange termijn: correctie aan de gang
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
TA S&P 22 april 2013
TA S&P 22 april 2013

Figuur 2.

De S&P500 Index ligt op de onderzijde van een stijgend kanaal dat al sinds medio november 2012 in takt is. De Momentum Analyse onder in de figuur heeft de draai gedeeltelijk reeds ingezet. Opvallend is het dat het mogelijke keerpunt ligt op het MA50. Bij de AEX Index ligt het op het MA150. Het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse beurzen wordt hierdoor duidelijk gemanifesteerd. Er is sprake van negatieve divergentie (bij de AEX ontbrak deze) en dat is een eerste reden om te veronderstellen dat de bovenkant van het stijgende kanaal als de draai zich doorzet niet meer gehaald zal worden. Maar er zijn meer argumenten waarom wij slechts in een beperkt herstel geloven.

De week

Bij de S&P500 is de koers in de weekgrafiek aan de bovenkant van een veel groter stijgend kanaal aangekomen. De indicatoren dalen reeds lang en zij divergeren negatief. De week, het bovenliggende timeframe van de dag, zal in de komende periode dus een negatieve invloed hebben en daarmede zijn de kansen van de dagkoersen aanzienlijk verminderd. Bij de AEX Index is het beeld tegengesteld. De AEX Index, die in de afgelopen weken (evenals andere beurzen in Europa) zoveel slechter presteerde dan de Amerikaanse, ligt op de onderzijde van een stijgend kanaal. Er kan dus van het weekplaatje enige steun uitgaan, maar de indicatoren dalen en divergeren zeker niet positief.

De maand

Het maandbeeld is nog steeds verdeeld. In Europa is het duidelijk in mineur inclusief negatieve divergenties. In Amerika is het maandbeeld van de DJIA positief, maar dat van de S&P500 is al aan het draaien en tegelijkertijd wordt er negatief gedivergeerd. Nu is de maand april nog niet afgelopen dus alles ligt nog open, maar het is een teken aan de wand.

Conclusie

Al met al zien wij de beurzen in de komende tijd stijgen. Maar de stijging zal beperkt zijn en kan daarom ook niet erg lang aanhouden. Hoogstwaarschijnlijk zal het zwakke seizoen vroeg (in mei?) ingezet worden.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jaar Nederlandse Staatsleningen is nog steeds met een bodemproces bezig. Er is geen enkele indicatie wanneer dit proces beëindigd zal worden met een duidelijke doorbraak naar boven. Maar dat dit op afzienbare tijd zal gebeuren staat wel vast. Wij gaan ervan uit dat een beperking van de liquiditeitcreatie door de Centrale Banken (lees FED) de trigger zal worden iets later in dit jaar.

De US$ versus de €

De Dollar is met een pull back bezig. Op de korte termijn is het beeld positief. Op de iets langere termijn (nog) niet. Veel zal afhangen of de korte termijn een uitbraak uit de pull back zal bewerkstelligen. Het is nog te vroeg om daarover een uitspraak te doen.

De Prijs van een troy ounce Goud

De val van de goudprijs hoeft nog niet afgelopen te zijn. Met vier witte candles werden 100 punten vanuit het dieptepunt goed gemaakt, maar deze vier candles vormen een stijgend kanaaltje en een dergelijke figuur belooft niet veel goeds. Men moet het zien als een rustpauze in een beweging en deze beweging is omlaag gericht. Alle belangrijke grenzen zijn doorschreden en de indicatoren geven (nog) geen goede signalen met dien verstande dat zij nu een overbought positie aantonen. In feite kan men een val uit een drie dubbele top patroon onderscheiden. Het uiteindelijke doel van deze uitbraak laat zich berekenen ergens rond US$1.050. Of het zover zal komen valt nog te bezien maar voorlopig manen wij tot grote voorzichtigheid.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is uit zijn horizontale kanaal gevallen. Deze uitbraak betekende een bevestiging van een dubbele top patroon. Alles wijst erop dat de olieprijs nu op weg is naar het doel dat uit dit patroon berekend kan worden en dat op circa US$90 per vat ligt. Inmiddels is de prijs aangekomen op een oude steunlijn en hiervan zal enige aarzeling uitgaan maar niets wijst erop dat de daling zich niet zal doorzetten.

Strategie

Wij zullen van een aanstaande opleving gebruik maken om onze exposure in de aandelenmarkt te verminderen. De omzetting van langlopende obligaties in korterlopende blijft doorgaan.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “De laatste poging”

  1. Rente omlaag en dat is goed voor de beurskoersen.
    Geld zoekt rendement. Op dit moment kun je beter aandelen hebben, dan geld.
    Geert Schaaij heeft dit met zijn team onderzocht en zit daarom ook vol in aandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.