De beurs zegt: Obama wordt het

In mijn laatste artikel over de herverkiezing van Obama ging ik uit van een forse beurscorrectie, nog voorafgaand aan de verkiezingen. Dat zou het sentiment negatief kunnen draaien voor wat betreft Obama. De polls zeggen dat het spannend wordt. Opmerkelijk, want de beurs is een stuk duidelijker wie het wordt: Obama.

In het vorige artikel schreef ik: Een crash à la 1987 zal het denk ik niet worden, maar we zitten wel duidelijk in de ‘danger zone’ waarin forse dalingen mogelijk zijn. Een eerstvolgende bodem zie ik pas op vrijdag 2 of maandag 5 november. De Dow Jones maakte inderdaad een laagste punt op 5 november op 13038 punten en is sindsdien aan een flinke bounce begonnen. De daling was niet zo groot. De eerder aangegeven verwachting van méér daling dit najaar blijft echter fier overeind. Op de verkiezingen heeft het echter geen invloed meer. De beurs lijkt op dit moment aan te geven dat het Obama gaat worden.

de-beurs-zegt-obama-intrade-dow-jones
de-beurs-zegt-obama-intrade-dow-jones

In deze grafiek zien we hoe groot de populariteit van Obama blijft en sterker nog, zelfs toeneemt. Het Obama Intrade aandeel geeft inmiddels een populariteit aan van 68% Obama. Pas onder de 50% komt Romney in beeld. En dat is opmerkelijk als we het met de laatste polls vergelijken:

de-beurs-zegt-obama-latest-polls
de-beurs-zegt-obama-latest-polls

Wanneer we naar de kleuren kijken zie ik toch vooral rood en roze, ofwel Romney. Het leerstuk van Socionomics zegt dat na 3,5 jaar beursstijging met meer dan een verdubbeling van de Dow Jones sinds 6 maart 2009, Obama de meest aangewezen partij is om weer president te worden. We weten echter ook dat de laatste 3-6 maanden de echte doorslag geven. Sinds Wall Street in september de top maakte zijn we zo’n 5% gedaald, de Nasdaq zelfs ruim 7%. Meer daling vlak voor de verkiezingen zou ‘too close to call’ dichterbij brengen. Volgens het journaille wordt het spannend. Maar als ik naar de beurs kijk, gaat de zege, nipt of niet, toch naar Obama.

Wat gebeurt er overigens ná de verkiezingen?

de-beurs-zegt-obama-tides
de-beurs-zegt-obama-tides

De tides wijzen naar een top op 7 november (131 cm). Dit zijn afgeronde waarden. Wanneer ik naar de niet-afgeronde waarden kijk, geven zowel vandaag, 6 november, als morgen, 7 november, een waarde van 132 cm. Dus vandaag of morgen een top. Dat kan twee dingen betekenen: nog meer rally op 7 november na de verkiezingsuitslag of direct al een beurscorrectie. In beide gevallen zijn we in de buurt van een top en gaan we niet lang na de uitslag een nieuwe daling tegemoet.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.