DAX op weg naar een nieuwe crash?

De DAX® is de belangrijkste beursindex van Duitsland, die de prestaties van de 40 grootste en meest verhandelde bedrijven weergeeft. De index wordt dagelijks bijgewerkt en geeft een indicatie van de stemming en het vertrouwen van de beleggers in de Duitse economie. Maar hoe gaat het momenteel met de DAX na de laagste stand in een half jaar?

Een sterke daling in oktober

De eerste dagen van oktober waren niet gunstig voor de DAX®. De index daalde sterk door de zorgen over de inflatie, de energiecrisis en de groeivertraging in China. Op donderdag 5 oktober sloot de index met een min van 0,2 procent op 15.070 punten, het laagste niveau sinds 24 maart dit jaar. Dit betekent dat de index meer dan 10 procent heeft verloren ten opzichte van zijn recordhoogte van 16.802 punten op 13 juli.

Een mogelijke steun of een verdere daling?

Op intradagbasis kan de index mogelijk steun vinden rond 14.960 punten, om te voorkomen dat hij de cruciale ondersteuningszone rond 14.750/14.800 punten test. Daar bevinden zich een horizontaal gebied en het 38,2-procent-Fibonacci-retracementniveau van de opwaartse golf van september 2022 tot juli 2023. Andere opvallende stabilisatoren zijn het achtmaandsdieptepunt bij 14.458 punten en het 50-procent-Fibonacci-niveau bij 14.195 punten.

Als de index deze niveaus niet kan vasthouden, kan hij verder dalen naar lagere regionen. Aan de andere kant, als de index een herstelbeweging laat zien, zal hij geen grote weerstand ondervinden tot het eenweekshoogtepunt bij 15.515 punten. Daarna wordt het echter moeilijker, omdat de voortschrijdende gemiddelden van de afgelopen 38 en 200 handelsdagen elkaar kruisen rond 15.600 punten. Het vooral op middellange termijn belangrijke 55-daags voortschrijdend gemiddelde is dalende en vormt momenteel een hindernis rond 15.750 punten.

Conclusie

De DAX® bevindt zich in een moeilijke situatie na een half jaar dieptepunt. De index wordt geconfronteerd met verschillende risicofactoren die zijn koers kunnen beïnvloeden. De index moet boven enkele belangrijke steunniveaus blijven om een verdere daling te voorkomen. Aan de andere kant moet hij ook enkele sterke weerstandsniveaus doorbreken om een duurzaam herstel te laten zien.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.