Bluf

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een te grote broek heb aangetrokken. Het advies om  posities te verkopen en daarmee uit te gaan van een stevige daling was vroeg, erg vroeg.

De laatste tijd zie je veel analisten omgaan, ook zij hebben nu de visie dat de beurs zal dalen en dat maakt me onrustig. Krijgen we eerst nog een duidelijk herstel voordat de daling zich zal voortzetten? Voor de AEX acht ik die mogelijkheid aanwezig. Als ik naar de S&P 500 kijk dan ziet het er naar uit dat we pas rond 1250 serieuze steun mogen verwachten.

Vandaag een beeld voor de korte termijn.

Matroesjka

Matroesjka
Matroesjka

U kent ze wel de Russische poppetjes, de matroesjka, een beschilderd poppetje van hout, dat enkele malen opnieuw een kleinere versie ervan bevat. Het Elliott Wave Principle gaat uit van hetzelfde principe. Met andere woorden als je veronderstelt dat er sprake is van een belangrijke top of bodem dan moet je naar aanleiding van de koersbewegingen na een top of bodem, een oordeel vellen of er sprake is van een correctieve beweging of van een puls.

Veel aanhangers van het EWP wachten dus op een bevestiging. Ik heb dat niet gedaan. Naar het zich nu laat aanzien zitten we midden in de eerste beweging naar beneden. Ik weet niet of deze beweging een normale puls gaat worden en dus uit 5 poten zal bestaan of dat er sprake zal zijn van een driepoot. Voor alle zekerheid ga ik uit van een nivo van 1250 voor de S&P 500 die serieuze steun op kan leveren en dan moeten we even uit de korte termijn short posities.

Voor de korte termijn denk ik dat het plaatje er zo uit zal zien in de S&P 500

TA S&P 500 8 juni 2011
TA S&P 500 8 juni 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Als het nivo 1250 steun op gaat leveren dan dienen we rekening te houden met een herstel, dat is wat lastiger. Het is niet duidelijk of deze beweging uit drie of vijf bewegingen zal bestaan. In het eerste geval zou zich een herstel kunnen ontwikkelen tot 1310-1325.

TA S&P 500 8 juni 2011 grafiek 2
TA S&P 500 8 juni 2011 grafiek 2

In het andere geval kan het herstel beperkt blijven tot ongeveer 1280 en gaan we vervolgens nog een bodem maken onder 1250 om vervolgens een groter herstel in te zetten. Welk scenario het gaat worden is dus niet bekend. In beide gevallen zal er dus rond 1250 in de S&P 500 een herstel kunnen zetten.

TA S&P 500 8 juni 2011 grafiek 3
TA S&P 500 8 juni 2011 grafiek 3

De AEX

Voor de AEX ben ik niet zeker van de zaak. De daling tot op dit moment, 8 juni 12 uur,  lijkt door de divergenties in de RSI vrijwel compleet. Een herstel van 10 tot 12 punten zou dus niet verbazen. Maar op basis van de visie voor de S&P zouden we eerst nog wel wat lager kunnen voordat er sprake van een herstel zal zijn. Omdat ik de S&P als leidend zie, neem ik voor de AEX een afwachtende houding aan.

AEX 8 juni 2011
AEX 8 juni 2011

Conclusie

De signalen vanuit, zowel de technische als ook vanuit de fundamentele hoek, geven aanleiding om te veronderstellen dat er sprake kan zijn van een belangrijke top. Hoewel er in mijn visie op dit moment sprake is van een eerste dalingsbeweging en omdat ik niet weet of deze beweging uit 3 of 5 poten zal bestaan, is de kans groot dat zich binnen de S&P 500 rond 1250 een bodem gaat vormen. Om die reden zou ik rond dat nivo even afscheid nemen van korte short posities. Er kan zich vanaf dat punt namelijk een aardig herstel ontwikkelen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Bluf”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.