Beurspokken

Mijn dochter (2 jaar) heeft de waterpokken. Wat kunnen we zeggen over de waterpokken? Wij hebben het allemaal gehad. Het is een heuse klassieke kinderziekte. Deze ziekte ontstaat door besmetting met een virus, doorgegeven via hoesten of lichamelijk contact. Als de ziekte uitbreekt op de crèche dan is de kans groot dat je zelf ook het haasje bent. De incubatietijd is twee tot drie weken. Eigenlijk maar goed ook, die voorspelbaarheid, want dan heb je het maar gehad.

Ziek

Het ene kind heeft er wat meer last van dan de ander. Je krijgt koorts en rode plekjes op je lichaam. Die plekjes verdwijnen binnen een tot twee weken weer. Dat weet je van tevoren. Het is ontzettend vervelend, het jeukt, je voelt je miserabel. Maar net als dat ze bij je ouders zijn verdwenen, verdwijnen ze bij jou ook!

Beurspokken

Waarom vertel ik dit u nu zult u denken. Wat er nu gebeurd op de beurs is eigenlijk soortgelijk. Er worden grote manden van aandelen verkocht zonder te kijken naar de kwaliteit. Grote professionele partijen verkopen in grote getalen futures. De handelaren die de futures opvangen verkopen direct grote aandelenmandjes. Een aandelenmandje is een gewogen index. In het geval van de AEX bij voorbeeld, dus alle 25 aandelen. Er zijn hele grote verschuivingen gaande van financiële belangen. Het is een besmettelijke ziekte, de een steekt de ander aan.

Genezing

Een ding weten we zeker. Deze ‘rode plekjes’ verdwijnen op den duur weer en de koorts stopt. Iedereen weet dat je niet moet gaan krabben, dan wordt het alleen maar erger. Uitzieken dus. Van daaruit weer verder. Je kunt de waterpokken maar een keer krijgen, daarna ben je er van af. Veel beursgenoteerde bedrijven zijn gezond te noemen, maar hebben desondanks last van ‘beurspokken’.

Kansen

Er heerst nu dus ‘Beurspokken’. We weten dat deze geneest. De moeilijkheid zit hem in het aantal rode plekjes, komen er nog meer bij of gaan ze verdwijnen. Verdwijnen zullen ze!

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

Indexus is een onderdeel van Nyenburgh Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.