Beleggers: ga weg uit China!

We hebben de afgelopen dagen een aantal herstelpogingen gezien. Deze werden steeds in de kiem gesmoord, waarna de aandelenmarkten weer nieuwe dalingen inzetten.

De meeste markten zijn nu op een punt aangekomen waarbij een groter herstel verwacht mag worden. Ik ga nadrukkelijk uit van een herstel en niet van een nieuwe stijgingsfase.

S&P 500

Kijken we naar de S&P 500 dan valt mij op dat de herstelpogingen beperkt zijn en dat er na een korte stijging kennelijk al weer genoeg aanbod is om de koersen lager te zetten. Daarnaast is de kans groot dat de daling sinds begin mei de vorm van een puls aanneemt. In de meeste gevallen wordt een dergelijke pulsbeweging na een herstel gevolgd door een, in dit geval, verdere daling.

Met andere woorden de signalen worden duidelijker dat de top van mei jl. een top is geweest van enige importantie. In mijn ogen het einde van het herstel sinds de bodem van maart 2009.

Om dit in een breder perspectief te plaatsen, raad ik u aan om de eerste twee artikelen op deze site er nog eens op na te lezen.

https://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/sentiment/buy-hold-of-hit-and-run/

https://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/sentiment/sentiment-kan-bespeeld-worden/

Voor de korte termijn denk ik dat we wat kunnen herstellen tot ongeveer 1300 om vervolgens nog een laatste daling in te zetten tot ongeveer 1250. Vervolgens zou er, zoals vorige week gesteld, een groter herstel kunnen optreden.

TA S&P 500 17 juni 2011
TA S&P 500 17 juni 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

China

De groei zit in China, de cijfers laten zien dat deze indrukwekkend is en dat een beperkte afzwakking van de groei de pret op lange termijn niet zal drukken.

Dit kan allemaal zo zijn, de grafiek van de Shanghai Composite  http://en.wikipedia.org/wiki/SSE_Composite_Index geeft een ander beeld.

In het artikel van 14 december 2010 schreef ik dat de BRIC-landen niet meer aantrekkelijk waren om in te beleggen, voor China hanteerde ik daarvoor de HSCIE, de Chinese aandelen met een notering in Hong Kong. Deze index heeft een geheel ander verloop als de Shanghai Composite.

Vanaf eind 2008 beweegt deze index binnen de grenzen van een driehoek. Dit patroon in nu neerwaarts  doorbroken en dat voorspelt niet veel goeds. Ik zie het als een consolidatie van dit jaar voorafgegaan door een daling. Met andere woorden, de neergaande trend zou nu hervat kunnen worden. China is in mijn ogen niet meer the place to be.

TA Shanghai 17 juni 2011
TA Shanghai 17 juni 2011

Conclusie

Voor de korte  termijn verwacht ik dat de S&P 500 rond 1250 een tijdelijke bodem gaat vormen. Zoals het er nu naar uit ziet is de daling sinds begin mei een puls, die na een herstel, tot lagere koersen zal leiden. Met het innemen van een short positie zou ik dan ook wachten op een herstel tot het gebied 1300-1330. De daling die zich vervolgens naar verwachting zal ontwikkelen, is in de meeste gevallen heftig qua karakter. Wat betreft China kan ik stellen dat dit niet meer een beurs is om geld in te beleggen. Ook in deze markt is zichtbaar dat de komende tijd de koersen dalen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.