Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers blijven weg uit de markt

Het goede nieuws kan in één zin samengevat worden: de beurs in Amsterdam ging in de afgelopen week enkele puntjes omhoog. Als technisch argument hiervoor kan gekeken worden naar het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. In de meeste markten ligt de koers op dit niveau. In Amsterdam en ook in Duitsland hebben we deze horde reeds genomen, maar daar zijn we bezig met een pull back na de doorbraak. Ondanks de enkele puntjes stijging is er in de afgelopen week geen verandering gekomen in het algemene beeld.

De korte termijn ziet er positief uit, maar de week- en de maandgrafieken zijn negatief en duiden op verdere daling. Dit ondanks het feit dat in Europa het weekplaatje iets lijkt op te klaren. De omzet was bedroevend laag. Het is duidelijk dat beleggers wachten  op duidelijkheid van het financieel/politieke front. Wij laten hieronder de weekgrafiek van de S&P500 zien.

De V.S.

TA S&P 500 27 mei 2012
TA S&P 500 27 mei 2012

Figuur 1.

Ook Amerika had te maken met een zeer slechte maand mei. De afgelopen week was er sprake van een licht herstel. De koers van de S&P500 zakte achtereenvolgens door zijn 10-weeks voortschrijdend gemiddelde, daarna werd het obstakel van de oplopende trend genomen en nu ligt de koers net boven het MA40. Het wachten is op de doorbraak. En deze lijkt er wel te komen want de indicatoren (zie de Momentum Analyse die niet op zichzelf staat) divergeren negatief en kondigen een verdere daling aan.

Europa

In Europa lijkt er een draai in de maak te zijn, waarbij Amsterdam het voortouw neemt want daar is de draai al gemaakt. Wij zien dat echter niet meer als een rekentechnisch onderdeel van de pullback naar het MA40. Want de problemen in Europa moeten nog komen. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt een moratorium, dat wil zeggen een op de lange baan schuiven van rente- en aflossingsbetaling. Griekenland gaat dan in feite failliet, want financiële steun uit Europa is dan uitgesloten.

Omdat Griekenland wel in Europa zal willen blijven zal het kunnen rekenen op technische hulp (dus geen financiële) vanuit Brussel en wij zullen dan in een scenario van min of meer voogdijschap komen dat ook in Amerika zich wel eens voordoet bij een faillissement van een van de aangesloten landen. Hoe dit ook moge uitpakken, de uitslag van de verkiezingen in juni zal een forse val omlaag of een forse duw omhoog zijn. Quièn sabe?

Intussen voorspellen de statistieken met meer dan 70% zekerheid dat de laatste dagen van mei en de eerste week in juni positief zijn zeker in het vierde presidentiële jaar, maar dat zou dit jaar wellicht wel voor de V.S. en niet of in mindere mate voor Europa kunnen opgaan.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is verder gedaald en bereikte afgelopen vrijdag een slotstand van 1,81%. Een verdere daling betekent dat een Hoofd/Schouderpatroon bevestigd wordt en het doel van een dergelijke doorbraak is 1,36%. Als wij de technische indicatoren moeten geloven dan zal het zover niet komen, want zij confirmeren de lage stand van de rente nu op geen enkele wijze.

De gepensioneerden onder ons moeten hopen dat de Technische Analyse gelijk krijgt want inmiddels ligt de rente meer dan 1% punt onder de stand toen de laatste pensioenberekeningen werden gepubliceerd. Deze lage rentestand gaat een slok op een borrel zijn op de uitkeringen volgend jaar. De 3-maand Euribor daalt nog steeds.

De Prijs van een vat Brentolie

De daling van de olieprijs is nog niet tot staan gebracht. Inmiddels is de prijs van een vat Brentolie op weekbasis uit zijn stijgende kanaal gevallen. Ook de maandgrafiek is dalend en in beide timeframes wordt negatief gedivergeerd. Het vreemde is ook hier dat de dagplaatjes deze divergentie niet bevestigen. Integendeel de divergentie aldaar is duidelijk positief. Een prijs van US$99 zal echter wel gehaald worden, zo ziet het naar uit.

Edele metalen

Goud en zilver lijken hun dieptepunt bereikt te hebben. Wij gaan ervan uit dat er sprake van een stijging zal zijn in de korte termijnperiode die voor ons ligt. Zeker tot het moment van de verkiezingen in Griekenland rekenen wij met hogere prijzen voor goud zowel als zilver.

De Amerikaanse $ versus €

De vorige top in de verhouding Amerikaanse $ versus € ligt op 0,84 en werd gezet in de week van 30 juni 2010. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij daar binnen afzienbare tijd niet opnieuw zal komen. Het is een kwestie van tijd. De Griekse verkiezingen zullen ongetwijfeld helpen.

Onze Strategie

Wij hebben longposities in de dollar, het goud en de VIX. Wij gaan ervan uit dat dit ons voldoende bescherming zal geven voor een negatieve uitkomst van de Griekse verkiezingen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-05-27: 292,76)

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *