Bank waarschuwt beleggers voor brute koersverliezen

Volgens een gerespecteerde Wall Street-strateeg: verkoop de S&P 500 zodra het niveau van 4.200 is bereikt. Zo snel ?

Volgens de strategen van Bank of America Corp. zal de vertraagde komst van een Amerikaanse recessie in de tweede helft van het jaar op aandelen drukken, die zeggen dat een veerkrachtige economie tot nu toe betekent dat de rentetarieven langer hoog zullen blijven.

Een team onder leiding van Michael Hartnett is een van degenen die een scenario voorspellen dat bekend staat als “no landing” in de eerste helft van het jaar, waarin de economische groei robuust zal blijven en centrale banken waarschijnlijk langer agressief zullen blijven. Dat zal waarschijnlijk worden gevolgd door een “harde landing” in het laatste deel van 2023, schreven ze in een notitie van 16 februari.

We zien momenteel de S&P 500 op 4.177 punten. De winsten over de afgelopen vier weken waren enorm met +9% year-to-date. FOMO – de angst om winst mis te lopen – heeft de afgelopen weken waarschijnlijk veel investeerders op de kar doen springen. Nu is er een kritische stem om acht op te slaan. Volgens Bank of America is de beursrally op Wall Street nu buitensporig en worden beleggers bedreigd met brute koersverliezen als de economie in de tweede helft van het jaar instort.

De “meest pijnlijke transactie” is altijd de “vertraagde apocalyps”, schreef een team van strategen onder leiding van Michael Hartnett in een analyse, volgens Bloomberg. De Amerikaanse economie zal in de eerste zes maanden van het jaar waarschijnlijk robuust blijken te zijn. De inflatie dreigt de komende maanden echter weer op te lopen en in de tweede helft van het jaar zou een diepere recessie kunnen ontstaan.

Wereldwijde aandelenfondsen zagen de afgelopen vier weken een instroom van $ 44,7 miljard, citeerde Bank of America gegevens van EPFR Global. De beurzen zijn sinds de jaarwisseling flink gestegen. Boost kwam voort uit tekenen van afnemende inflatie, optimisme over de heropening van China en de hoop dat economische tegenwind de centrale banken van de wereld zal dwingen de renteverhogingen stop te zetten.

Amerikaanse banengegevens toonden aan dat Amerikaanse werkgevers in januari veel meer dan verwachte banen van +517.000 hebben toegevoegd, terwijl het werkloosheidspercentage daalde tot een dieptepunt in 53 jaar. Dit illustreert de veerkracht van de arbeidsmarkt ondanks de meest agressieve verkrappingscampagne van de Federal Reserve sinds een generatie. Op de beurs overheerst echter duidelijk het belang van verkopen. Hartnett raadt investeerders aan om de S&P 500 te verkopen wanneer deze boven de 4.200 punten staat. Vorig jaar had de BofA-strateeg gelijk met zijn beurspessimisme.

TradingView Chart toont de koersontwikkeling van de S&P 500 over de afgelopen twaalf maanden.

FMW/Bloomberg

Het niveau van 4.200 punten is nagenoeg bereikt en we zien inderdaad verkopen op de aandelenmarkten. Gisteren daalde de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 met 1,38% naar 4.090 punten en de Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.