Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Amerikaanse kleintjes in trek

Na de verkiezing van Trump is de rente en de US Dollar gestegen, terwijl aandelen en obligaties uit opkomende markten juist onder druk stonden. De stijging van Amerikaanse midcap en smallcap aandelen is ook opvallend. Sinds de Amerikaanse verkiezingen is de Russell 2000 index, waarin deze aandelen zijn opgenomen, 14 dagen op rij gestegen. Dit leidt tot een koersstijging in de maand november van meer dan 15%.

Waarom stijgen Amerikaanse midcap aandelen zo sterk?

Trump belooft extra te investeren in infrastructuur. De extra investeringen zijn goed voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Ze leiden tot extra orders en uiteindelijk een hogere economische groei. Koersen van Amerikaanse aandelen zijn hierdoor bovengemiddeld gestegen, evenals de US dollar.

Naast extra investeringen heeft Trump ook aangeven de positie van het Amerikaanse bedrijfsleven te verbeteren door handelsrestricties in te voeren. De voorgenomen handelsbarrières van Trump zijn vooral goed voor Amerikaanse bedrijven die gericht zijn op het binnenland. De grootste Amerikaanse bedrijven zijn wereldwijde multinationals en hebben grote belangen in het buitenland. Bijvoorbeeld de productie van een iPhone vindt grotendeels in Azië plaats. Bij een verhuizing van de productie activiteiten terug naar de VS stijgen de productiekosten. Grote bedrijven hebben dus niet alleen plezier van het beleid van Trump.

Bij de middelgrote en kleine Amerikaanse bedrijven zitten veel meer bedrijven die alleen op de binnenlandse markt gericht zijn. Door het beleid van Trump wordt import duurder. De Amerikaanse consument zal door de hogere importprijzen sneller kiezen voor een product van Amerikaanse makelij. Deze bedrijven hebben weinig last van de handelsbarrières omdat ze minder internationale activiteiten hebben.

Verwachtingen

Door de goede rendementen van Amerikaanse aandelen is de waardering van Amerikaanse aandelen hoog. De waardering meten we in Koers/Boekwaarde. Koers is de prijs van het aandeel; boekwaarde is de boekwaarde van de bezittingen op de balans per aandeel. De Koers/Boekwaarde van de grote Amerikaanse bedrijven is 2,91 (S&P 500). Wereldwijd komt dit getal met 2,23 aanzienlijk lager uit. De Koers/Boekwaarde van de Russell 2000 index is zelfs nog iets lager: 2,15.

Amerikaanse midcap en smallcap bedrijven zijn aanzienlijk lager gewaardeerd dan grote bedrijven. Deels kan dit worden verklaard door de smallcap risicopremie. Beleggers vinden kleinere bedrijven risicovoller, omdat ze minder goed gespreid zijn. Dit leidt tot een hoger geëist rendement. Voor het Amerikaanse bedrijfsleven geldt verder dat een aantal IT-bedrijven met een hoge marktwaarde een beperkte boekwaarde heeft. Het gemiddelde wordt hierdoor sterk beïnvloed. Amazon is een uitschieter met een Koers/Boekwaarde van 20,85. Ook bedrijven als Microsoft, Facebook zitten boven 6.

Conclusie

Sinds de verkiezing van Trump zijn de koersen van Amerikaanse midcap en smallcap bedrijven sterk gestegen. Deze bedrijven profiteren het meeste van de investeringen en de handelsrestricties uit het voorgenomen beleid van Trump. Daarnaast zijn deze bedrijven vooral ten opzichte van Amerikaanse largecaps aantrekkelijk gewaardeerd. De vooruitzichten voor de Amerikaanse midcap en smallcap aandelen zijn goed.

Loege Schilder
Care IS vermogensbeheer  

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *