Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nog een tikkie terug

De afgelopen twee bijdragen heb ik, door te kijken naar de lange termijn, een beeld geschetst in welk stadium de beurzen zich bevinden aan de hand van de Dow Jones. De conclusie was dat er sinds 1982 en mogelijk sinds 1933 een complete beweging is afgerond in 2007.

Op basis van deze veronderstelling is het dus zeer aannemelijk  dat zich nu een neerwaartse correctie op deze stijging ontwikkelt.  Een reactie op in ieder geval de stijging vanaf 1982. Deze opleving nam voor de meeste markten 25 jaar in beslag.

Volgens mij is de  zwakte niet voorbij.  De autoindustrie in de Verenigde Staten lijkt het niet te reddden en pensioenafspraken blijken verwachtingen te zijn en geen harde uitgangspunten voor toekomstige uitkeringen.  Ik ga er van uit dat het hele proces wel eens 8 tot 10 jaar in beslag kan nemen. Wat kunnen we daar mee?

Ten eerste is het noodzakelijk om het beleggingsbeleid aan te passen. Buy & Hold is passé. Ten tweede zullen de bewegingen op de beurs groot zijn en daarmee de kansen en ook de risico´s. Ondanks het feit dat er op lange termijn verdere dalingen op de beurs verwacht mogen worden, zijn er op dit moment signalen die aangeven dat er een krachtig herstel aan zit te komen, of reeds bezig is.

Aan de hand van de grafiek van de AEX index probeer ik een beeld te geven waar we ons op dit moment begeven en belangrijker, wat het meest waarschijnlijke verloop zal zijn voor de komende maanden.

Elliot Wave analyse van de AEX op 31 maart 2009
Elliot Wave analyse van de AEX op 31 maart 2009

Klik op figuur om te vergroten (opent in een nieuw venster)

De conclusie is dat er op korte termijn een belangrijke bodem in de maak is. Of dit de bodem van golf 3 is of dat deze bodem de gehele beweging vanaf 2007 markeert is nog niet zeker. Het is wel duidelijk dat er op korte termijn een aanzienlijke stijging van 80 tot 100 AEX-punten verwacht mag worden.

Op korte -termijn is een daling onder de low van 195 nog wel te verwachten waarbij 182 en 186 de doelen zijn. Vervolgens is er een stijging te verwachten die minimaal de neergang sinds 20 mei 2008 corrigeert. Deze correctie kan de AEX brengen in het gebied 280-300 wat overeenkomt met een rally van 50% wat dus een aantal maanden mag duren.

Omdat de vraag of er nog een daling komt tot 182-186 niet met zekerheid is te beantwoorden, is het zaak om de komende dagen op  weg naar beneden voorzichtig posities in te nemen. Hierbij denken we dan aan long call´s met een looptijd van 4 tot 6 maanden of een tracker op de AEX.  Als stop-loss voor de long posities hanteer ik een stand van 175 in de AEX.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Nog een tikkie terug”

 1. Avatar

  Beste Jan Groothaar,

  Uit uw verhaal kan ik afleiden dat u er van overtuigd bent dat er de eerstvolgende periode een daling aan zit te komen. Ik zie niet dat u hierbij rekening heeft gehouden met de kwartaalcijfers en de Q20. stel deze komen positief uit de bus, is er dan geen andere koers te verwachten op korte termijn?

  met vriendelijke groeten,

  Niels Colijn

 2. Jan Groothaar
  Jan Groothaar

  Beste Niels Colijn,

  Mijn dank voor de reactie. Ik begrijp uit uw opmerking dat uw gevoel gelijk is aan die van mij, namelijk zou de beurs niet kunnen verrassen met een stijging.
  In de laatste alinea staat
  Omdat de vraag of er nog een daling komt tot 182-186 niet met zekerheid is te beantwoorden, is het zaak om de komende dagen op weg naar beneden voorzichtig posities in te nemen. Hierbij denken we dan aan long call´s met een looptijd van 4 tot 6 maanden of een tracker op de AEX. Als stop-loss voor de long posities hanteer ik een stand van 175 in de AEX.
  Hiermee wil ik aangeven dat in mijn ogen de AEX bezig is met het vormen van een bodem, een stijging van ongeveer 50% binnen een periode van 4 tot 6 maanden. Of deze bodem er al staat op 194, of dat er zich nog een bodem moet vormen rond 185 is niet geheel duidelijk.
  Feit is dat, indien je een stijging van 50% verwacht niet moet wachten op het laatste stukje van de daling (als die komt) maar voorzichtig posities op moet bouwen in deze laatste dalings fase.
  Dus ik ben het met uw gevoel eens, de kansen op een forse stijging zijn groter dan de kansen op een forse daling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *