Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Langetermijnopinie voor het eerst in tien jaar naar ‘short’

De bekende technisch analist Bas Heijink van ING verlaagt zijn langetermijnopinie voor het eerst in tien jaar naar ‘short’. Dat betekent dat hij een daling van de beurzen in de komende periode verwacht. Er kan ingespeeld worden op deze zwakte door ‘short’ te gaan.

De AEX zette zijn neerwaartse beweging gisteren voort met een lagere intradaykoers van 493,60. Ook zagen we gisteren de eerste slotkoers onder de 500 punten en dus onder de cruciale steunzone 500-501.

Dit heeft gevolgen voor zijn technische opinie. De grootste wijziging die hij doorvoert, is de verlaging van de langetermijnopinie naar ‘Short’. Dat deed hij voor het laatst in de periode 2008, begin 2009. In maart 2009 werd net onder de 200 punten een bodem geplaatst, waarna in de daaropvolgende maanden een krachtige opwaartse draai volgde, het startpunt van een nieuwe langetermijnbullmarkt. In maart 20019 verhoogde hij zijn langetermijnopinie naar Long, die vervolgens dus bijna tien jaar ongewijzigd bleef.

Andere indices gingen de AEX voor

De tienjarige bullmarkt in de AEX lijkt nu definitief beëindigd. Veel andere indices gaven deze signalen al eerder in de afgelopen maanden, waaronder de Xetra DAX en de STOXX Europe 600 Index. Ook voorlopende Amerikaanse indices als de DJ Transport Index, de Russell 2000 en de SOX gaven enige tijd geleden al duidelijke verkoopsignalen in hun langetermijnbeeld.

Ook denkt hij al langere tijd dat 2018 een overgangsjaar zal blijken en dat in 2019 de bearmarkt kan doorgaan. Als doelzone voor de AEX in 2019 houd hij de zone 400 – 410 aan. Om de daling te kunnen voorzetten, moest de AEX nog onder de cruciale zone 500 – 501 sluiten. Na een eerste poging in oktober en de daaropvolgende herstelbeweging lijkt in de laatste maand van dit jaar deze beweging dan toch plaats te vinden. We moeten terug naar begin 2017 om vergelijkbare slotstanden van de AEX terug te vinden. De AEX staat dus op het niveau van ruim anderhalf jaar geleden. In een ruime week heeft de AEX een vrije val ondergaan van zo’n 36 punten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *