Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX zal weer dalen

De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging in het zeer-kortetermijnbeeld lijkt in zijn eindfase te zitten en we moeten alert zijn op een neerwaartse draai van de AEX. Dat schrijft technisch analist Bas Heijink van ING.

AEX 20 oktober 2020
AEX 20 oktober 2020

Na de vorming van een hogere top in februari bij 632 begon de enorme vrije val van de AEX. Deze daalde ongeveer 240 punten in slechts vier weken naar een dieptepunt bij 389. Een dergelijke daling in zo’n kort tijdsbestek komt bijna nooit voor. Tijdens deze vrije val werd zijn tweede neerwaartse doel bij 380 bijna bereikt.

Hij zag rond de bodem bij 389 al meerdere signalen die wezen op een krachtige herstelbeweging. Deze werd ook ingezet, maar ging aanzienlijk verder door en duurde langer dan hij had verwacht. Zijn richtpunten waren namelijk 482 en 528. Na de vorming van een top rond 574 werd de krachtige opgaande bodemlijn van de herstelbeweging neerwaarts gebroken en begon een overgangsfase: een ‘zijwaartse’ tendens. Op dit moment zit de AEX nog steeds in deze fase, net als veel andere Europese indices.

Zeldzaam toppatroon bij 587: ‘evening star’

Tijdens de zijwaartse fase, die begin juni begon, werd medio juli nog wel de top ervan opgehoogd naar 587. Bij deze top werd een relatief zeldzaam driedaags toppatroon gevormd, een ‘evening star’. Ook was dat het startpunt van een neerwaartse doorbraak van een ‘stijgende wig’ een (potentieel toppatroon). Voorbij de top bij 587 zagen we tot twee weken geleden een patroon van lagere toppen ontstaan. Daarbij kwam de cruciale onderkant van de zijwaartse fase, de zone 529 – 530, steeds verder onder druk.

Door de vorming van een dieptepunt bij 533 in de afgelopen weken is deze zone verbreed naar 529 – 533. Pas een structureel slot onder deze zone betekent een neerwaartse afronding van de zijwaartse fase – die inmiddels al ruim vier maanden duurt. Daaronder wordt de top bevestigd en kan een nieuwe fase in de dalende langetermijntrend starten. Voor de laatste maanden van 2020 is dit naar zijn mening nog steeds het meest waarschijnlijke scenario.

Beleggen met gemak

U wilt profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten. Dan hebben wij een mooie oplossing voor u.

Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan, boeken wij dit jaar een rendement van liefst 25%. Hoe dat kan, kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *