AEX: waar komt de top ?

Gisteren rondde de AEX een dubbel toppatroon af. De eindfase van deze krachtige herstelbeweging lijkt te zijn ingegaan. Dat stelt technisch analist Bas Heijink van ING.

Op 26 maart testte de AEX voor de derde keer de zware steunzone (516 – 517) die bij de vrije val van eind januari, begin februari was ontstaan. Er werd toen een bodem gevormd bij 516,60. Inmiddels zijn we bijna een maand verder en is de AEX bij zijn derde herstelbeweging opgelopen naar een top van bijna 554. Dit betekent dat de stijging ongeveer 37 punten bedraagt, de krachtigste opgaande beweging van dit jaar.

Begin 2018 zagen we een stijging van ruim 32 punten in slechts drie weken. De AEX steeg toen van 540,40 naar 572,80 – de jaartop tot nu toe. Deze beweging vond echter plaats binnen het stijgende middellangetermijn-trendkanaal dat toen nog intact was. Die middellangetermijntrend begon bij de belangrijke langetermijnbodem van 378 uit februari 2016.

De stijging van 540,40 naar 572,80 was een klassieke ‘blow-off’, die we ook in de meeste andere indices zagen in de eerste drie weken van januari. Een blow-off is een krachtige, steil opgaande maar slechts tijdelijke beweging, die vaak plaatsvindt aan het einde van een stijgende middellangetermijntrend. De huidige herstelbeweging (de derde al weer) is aanzienlijk krachtiger dan Heijink had verwacht. Hij had een top in de buurt van de dubbele top bij 539,75 – 541 verwacht. De doorbraak daar doorheen startte een krachtig opwaarts vervolg in het kortetermijnbeeld.

Stijging of daling? Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX (de AEX van onze oosterburen) ontwikkeld die op beide kan inspelen. Auto trading die gemiddeld 130% per jaar heeft verdiend. Het systeem kon iedere € 7.000 veranderen in € 32.332 in de afgelopen 2,5 jaar. Vergelijk dit met uw beleggingen. Ga naar Daxtrader.nl voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.