Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

AEX opent aanval op 358

Op korte termijn zijn wat winstnemingen te verwachten, maar ik zie dit als een korte termijn koopkans met uitzicht op 358 tot 363. Dat kan overigens wel een belangrijke top blijken, maar dat zien we dan wel weer.

Dat was nog eens een enerverende week.

Paniek neerwaarts, maar ook opwaarts

Na de paniekprikker in Wallstreet vorige week donderdag, klapte de AEX ‘s vrijdags bij opening onder het 200 daags voortschrijdende gemiddelde. Ze gaf daarmee een slecht signaal, wat goed werd begrepen door de Europese beleidsmakers. Ze kregen toen immers erge haast het nogal ruime noodpakket er in het weekeinde door te drukken.

Het resultaat mag er zijn. Op maandag sprong de AEX weer boven het 200 daags voortschrijdende gemiddelde, daarmee een vrije val- situatie verijdelend.

Feiten tellen, niks anders

Dit FEIT is wat mij betreft nogal belangrijk voor de korte termijn. Ja, ik vermoed zelfs dat er op langere termijn scenario’s veranderen. Het voert echter te ver dat nu allemaal de revue te laten passeren. In het kort komt het erop neer dat deze mega – steunoperatie niet ongemerkt voorbij is gegaan, gelet op het slechte beeld wat er vorige week vrijdag was, wat, en dat is een feit, nu ongedaan is gemaakt. Uiteraard tot het tegendeel bewezen wordt. En bij TA tellen feiten, geen discussies.

Nieuwe bullmarkt?

Zeg ik hier nu mee dat een nieuwe bullmarkt is geboren? Welnee, maar ik denk wel dat op korte termijn de kou even uit de lucht is. Ik gaf eerder in de reacties al aan alle shortposities te hebben gesloten en zelfs een haussepositie te hebben ingenomen.

Andere argumenten die dit ondersteunen zijn:

 • De relatieve sterkte Randstad/AEX, zie onderstaande grafiek; Er was een aantal weken geleden sprake van een non-confirmatie, ….die later toch opgeheven werd, dus een punt voor de stieren.
 • De 10-jaarsrente die recent met gap over het 200-uurs gemiddelde klapte, daarmee een signaal gevend dat rentedaling (lees vlucht aandelen naar obligaties) een halt lijkt toegeroepen. Is een punt voor de stieren.
 • Veel Technisch Analisten zien de huidige stijging als de vorming van een rechterschouder van een topformatie. Dat is kwantitatief gezien onjuist, althans bij de AEX, daar de RSI in april op 358 een hogere waarde had dan bij top in januari 2010. Het scheelde weinig, maar genoeg om de hogere top te bevestigen.
 • De Gann- methodiek geeft aan rekening te houden met koersdoelen tussen 358 en 363, ofwel een dubbele top tot licht hogere topscenario.
 • Als we naar de DAX kijken, dan zien we dat die zo goed als de gehele daling inmiddels al gecorrigeerd heeft. De AEX mag dit voorbeeld dus best volgen, hoeft niet, maar het mag wel en wordt gesteund door mijn rekenmethodiek.
 • Ik kreeg belangrijke koopsignalen in mijn zelfontworpen indicator, die bovenstaande bevestigden.

Op korte termijn zijn wat winstnemingen te verwachten, maar ik zie dit als een korte termijn koopkans met uitzicht op 358 tot 363. Dat kan overigens wel een belangrijke top blijken, maar dat zien we dan wel weer.

TA AEX 14 mei 2010
TA AEX 14 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 14 mei 2010
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 14 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Ik denk dat we de aandelenmarkten moeten benaderen met de gedachte dat het glas halfvol is en niet halfleeg. De verwachting is een dubbele tot licht hogere top, wat als dat gehaald wordt mogelijk opnieuw tot strategische keuzes zal leiden.

Posities:

De AEX- shortpositie vanaf 351 is uitgestopt op 328.

Huidige positie: VXX, entry 19.55 (USD 1.3325)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

19 gedachten over “AEX opent aanval op 358”

 1. Cees, vanwaar dat optimisme ineens?

  Mijn signalen geven (nog) geen groen licht, zelfs niet oranje, maar donkerrood.

  Ik zit weer short in de markt. Misschien tot volgende week, de week erop of zelfs later. Onder de 327 zou het weleens hard kunnen gaan. Het is maar even afwachten of we een hogere, lagere of bubbele bodem gaan zetten. Ik verwacht zelfs dat we onder de 300 kunnen komen binnen enkele weken. Misschien volgende week al. Maar eerst maar eens de maandag afwachten. 327 moet houden, anders verwacht ik toch echt lagere koersen.

  Vandaag weer -3,13%. Dat is niet erg bullish. De S&P staat inmiddels ook weer 2,4% in de min.

 2. Geert, regeren is vooruitzien toch, en niet de waan van de dag beschrijven? Ik heb natuurlijk wel moneymanagement gedaan voor het geval het fout gaat en een uitstekende hedge in VXX.

  Maar ik kan niet anders dan concluderen dat dit een buy the dip is o.b.v. de huidige gegevens.

  Nou ben ik ook geen trendvolger natuurlijk, maar probeer bij draaiingen scherp te handelen. En dat is ook een keuze. Wat JanS zegt over de vis (kop en staart eet je toch ook niet) is ook waar natuurlijk.

 3. onno ebbendorf.

  Mijnheer Cees heeft gelijk: veel pessimisme in het land. De belangrijkste aandelen in de AEX vinden nu stevige steun in hun trendkanaal: Arcelor Mitall,ASML,Randstad,Royal Dutch Shell. Ook de AEX zelf is klaar voor een stevige rit omhoog, boven de 358 op naar 420 waar de index pas weerstand krijgt . Ook de Euro is nu te veel verkocht.

 4. Cees daar heb jij helemaal gelijk in en verstandig om toch nog VXX achter de hand te hebben.

  Maar voordat we hoger gaan, zou ik graag eerst een bevestiging zien. Ik houd zelf ook nog rekening met hogere koersen, maar ook lager is mogelijk. Maar wat is een buy the dip. 327 – 318 – 312? Ik acht de kans op een daling tot 312 of lager nog steeds aanwezig.

  Zoals ik de beweging en het patroon interpreteer kunnen we nog steeds 5% dalen of meer zelfs. Tot eind mei zijn er naar mijn mening nog steeds negatieve krachten aanwezig. Of we nu tot 19/21 of 26 mei dalen weet ik niet.

  Maar goed ik zou het mis kunnen hebben. Aankomende week expiratie, dus vreemde uitslagen is goed mogelijk. Misschien schieten we nog even naar de 345 maar dat lees ik niet af aan mijn grafiek.

 5. Geert, je zegt bevestiging voor hogere koersen eerst te willen zien. Ik zie het andersom. De klap onder 200 VG en maandag jl. de klap erboven bevestigt mij juist dat het NIET daalt, tenzij natuurlijk. 328 is stevige steun en uiterlijk 322 moet de AEX, liefst intraday steun vinden en dan omhoog roetsjen. Eronder zie ik ook liever niet en maandag met een weer escalerende aswolk worden dingen hopelijk snel duidelijker.

  Daarnaast houd ik (al dan niet terecht) een fractal met jaren dertig aan, die tot op heden mooi werkt en….die nu een dubbele tot lichthogere top meer waarschijnlijk acht.

  Garanties zijn nergens te koop en heb ik dus ook niet.

 6. Maar er zijn verschillende MA’s, zoals:
  – simpel
  – expontential
  – weighted
  – Kaufman (KAMA)

  Onderzoek eens de KAMA 200 en vergelijk die eens met de andere. Wat zie jij dan?

 7. Zou iedereen afraden Ma gebruiken voor een bodemsignaal. Zou eerder OO naar Robert Minor. En die geeft een blauwtje. En Geert er zitten ook minderjarigen op de site dus geen Kama Sutra 2000 dingen doorgeven kon nog net op tijd de handen voor de ogen van mijn kleinkind leggen.

  AEX TA 17 mei 2010

 8. Sorry Noach, ik zal voortaan iets beter op mijn taal letten. Niet bij stil gestaan, haha.

  En wat betreft de MA heb je gelijk. Ik wilde ermee duidelijk maken dat de ene MA een koopsignaal kan geven en een andere een verkoopsignaal. Dus alert daar op zijn is erg belangrijk, want anders gaat het mis. Het beste is het om meerdere te gebruiken en die met elkaar te vergelijken. Maar Kaufman geeft sneller een signaal af dan de meeste andere, natuurlijk ook weer afhankelijk van het moment. En dat zou ook het grootste gevaar kunnen zijn.

  TA is niet het belangrijkste, maar leren interpreteren. Daarvoor zijn elke keer andere indicators nodig om de trend te meten. Maar de OO is ook zeer mooi en geeft een duidelijk beeld. De kunst is het om de trend te leren ontleden. Daarvoor dient van grote bewegingen naar kleine gewerkt te worden. MA 200 gebruik ik zelf niet. Ik gebruik indicators die iets vertellen over maximaal 30 dagen en werk het liefst met 4 tot 14 dagen.

  Voor mij telt alleen maar morgen en overmorgen dat zien we morgen wel weer.

 9. Die OO (twee oogjes) sloeg op kijken heb zo’n cursus Tweeteren voor Grootouders en/of verzorgenden gedaan om mijn kleinkinderen te begrijpen probleem is nu dat als ik het gebruik anderen weer niet begrijpen wat ik bedoel.
  Indicatoren werken niet. Probleem is dat mensen indicatoren verkeerd gebruiken. Er zijn indicatoren die je kan gebruiken bij bodemvorming en sommige indicatoren kan je beter gebruiken bij toppen of topvorming. Maar allereerst moet de technisch analist vaststellen wat de trend is. Na het vaststellen van de trend kan het instrument worden bepaald waarmee en op welke manier de markt kan worden bewerkt. Soms en dat is best wel vaak zie je dat mensen de volgorde wel eens door elkaar halen hetgeen natuurlijk weer kan leiden tot de opmerking dat t.a. niet werkt. Hout werkt indicatoren daarintegen wel tenminste op de juiste manier gebruikt.

  Wellicht is de Mesa wat voor je. De Mesa is een systeem waarmee bepaalt wat de trend is. Vergelijk het met het water van een rivier. In eerste instantie zou je niet kunnen vermoeden dat het water welke roerloos en zonder rimpels een geheime onderstroom verbergt. Op het moment dat jij in het water gaat openbaart zich de ware aard van de onderstroom en dus de rivier je wordt n.l. meegesleurt en je verdrinkt in het schijnbare onschuldige kabbelende water. De Mesa toont de onderstroom van de snel vloeiende golvende levensgevaarlijke alles met zich mee sleurende rivier.

  Afgebeeld de Mesa:
  Mesa

 10. MESA lijkt mij ook zeer interessant. Ik geloof dat Gann ook zo’n soort indicator hanteerde. Zelf maak ik eigenlijk zeer weinig gebruik van indicators. Ik kijk meer naar tijd en prijs. Dat bereken ik vaak zelf. Ik bereken mogelijkheden en onderzoek dan of het wel kan.

  Maar indien je nog wat tijd overhebt, dan zou je de volgende site eens kunnen onderzoeken.

  http://www.vtsystems.com/resources/helps/0000/HTML_VTtrader_Help_Manual/index.html?ti_gannswingoscillator.html

  Indicators genoeg. Zeer interessante site en er is veel op te vinden. Wellicht is het meeste je al bekend, maar ik wilde toch even de site aanhalen. Goede en overzichtelijke informatie kan nooit kwaad.

 11. @Geert,

  Ken de site heb veel er aan gehad en/of vertaald naar MetaStock en ChartNet. De Gann gebruik ik wel.
  Deel je mening over indicatoren ze werken niet of soms wel en dan weer niet maar dat moet je leren accepteren niet altijd werkt alles. Wanneer werkt het niet? nou als je te veel posities hebt wanneer werkt het wel? wel als je te weinig posities hebt.

  Maar gewoon viel me op dat je vaak goed zit. Gek genoeg ben ik ook dan niet met je eens maar je krijgt meestal wel gelijk. Zou zeggen gewoon doorgaan je hebt je weg gevonden laat je niet beinvloeden. Mensen hebben soms de neiging je van de goede weg weg te leiden. Die astro dingen zijn wat moeilijk te begrijpen voor mij maar dat is meer een gebrek of gemis van mij natuurlijk.
  Als je dingen publiceert dan lees ik dat altijd met meer dan grote belangstelling waarvoor dank.

 12. Graag gedaan en inderdaad door te veel voorspellingen te lezen wordt men niet wijzer en dat beïnvloed te veel. Soms doe ik dan ook even een stapje terug en lees even niks.

  Daarnaast zal iemand die puts heeft, pessimistisch zijn en bij calls het tegenovergestelde. Vaak proberen analisten hun positie te verdedigen met TA. Maar iedere analist moet kunnen redeneren zonder vooroordeel. Daar ben ik ook vaak de mist mee ingegaan. Het is nooit belangrijk wat ik denk, maar wat de markt zegt. De meeste luisteren tevaak naar zichzelf ipv naar mr. markt.

  Daarom is het ook erg belangrijk om beslissingen te nemen, zonder in een positie te zitten. Van tevoren stoploss en exit bepalen en het is een stuk makkelijker om onder emoties uit te komen.

  Zelf ben ik ook nog geen expert in astrologie en moet nog veel leren. Maar blijkbaar werkt het gewoon en ik vind het nog interessant ook. Dus zeker de moeite waard voor verder onderzoek.

  Vandaag heb ik mijn juni puts maar gesloten en sept. puts houd ik nog even aan. Ik kies voor zekerheid ipv twijfel. Ik ga niet meer gokken op 312 vrijdag, de markt lijkt een andere wil te hebben. 322 was vandaag het eindstation. Ik ben zelfs speculatief long gegaan net voor sluiting. Zoals ik het nu zie verwacht ik een expiratie rond 328. Maar dat is maar even afwachten. Indien we hoger openen, dan sluit ik mogelijk direct. Ik wil er weer zsm vanaf en dan morgen maar eens verder kijken. Ik ga er nog vanuit dat we tot eind juni/juli verder kunnen stijgen, maar mogelijk eerst nog een test van 312 eind mei. Dan hebben we een stevige bodem staan.

 13. Ok ga bovenstaande overdenken zitten te veel dingen om er snel iets over te zeggen.
  Je zit te vaak goed Geert.

 14. onno ebbendorf.

  as 9 juni zijn er tweedekamer-verkiezingen. Ook nu hebben we het liefst een vecht-kabinet: CDA+VVD. Ik weet nog dat dat ook gebeurde begin jaren tachtig met het kabinet Lubbers,1982-1986, het zogenaamde “no nonsense-kabinet” Ik weet ook nog wat er gebeurde met de aandelen-koersen hier in Nederland. ALS EEN RAKET TIENTJES HOGER!! immers de vooruitzichten met de VVD in het kabinet , altijd goed voor het bedrijfsleven, stemde tot vreugde. Tevens was het een keerpunt in de ressesie begin jaren tachtig.

 15. Positie- update:

  Huidige positie: VXX, entry 19.55 (USD 1.3325)

  Actie: Sluiten positie (huidige koers USD 31.40 (USD 1.24) en advies om verkregen dollars te ruilen voor euro’s.

  Zodoende is er een positief resultaat in VXX van ruim 60% en ruim 6.5% op de valuta, totaal 66.50% gerealiseerd….in een paar weken.

  Succes

 16. alles hangt af van vanmiddag lijkt het op, gann traders (hebben een paar dagen van te voren de 1989 crash gezien, zitten ook wel fout af en toe, maar meerendeel erg goed ook voor korte termijn/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.