Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: Neerwaartse draai in aantocht ?

De AEX nadert een zware-weerstandzone. Technisch analist Bas Heijink van ING houdt rekening met hervatting van de langdurige topvormingsproces. Nadert een neerwaartse draai?

De Amsterdamse beursgraadmeter bevindt zich nog steeds in een stijgend trendkanaal vanaf de bodem bij 534,50. Na de recente doorbraak van de 559,10 loopt de steunlijn minder steil omhoog. Hij ligt momenteel bij 553,50.

In de meeste aandelenindices is de opwaartse kracht is nog steeds intact in het kortetermijnbeeld. Meerdere indices zijn alweer in de buurt van hun jaartoppen. In de VS betekent dit dat de S&P 500 en de Nasdaq 100 tegen hun all-time highs zitten.

We moeten volgens hem n de komende tijd dan ook zeer alert zijn op nieuwe topvormingsignalen en een plotselinge, krachtige neerwaartse draai. Voor de AEX ligt de belangrijkste weerstandzone bij 572 – 577. Deze zone is sinds begin 2018 al viermaal getest en te zwaar bevonden. Tot nu toe ligt de junitop op 566,70 en is deze zone bijna opnieuw bereikt, wat mogelijk een vijfde test inhoudt.

Langdurige topvormingsproces kan weer verder gaan

Zolang er geen verslechteringen optreden in het korte-termijnbeeld moeten we dus rekening houden met een test van deze zware zone. Daarmee lijkt de opwaartse ruimte beperkt, de komende tijd. Een krachtige en ‘structurele’ (dus herhaalde) doorbraak door 577 zou de opwaartse ruimte vrijmaken voor een stijging naar 600 à 610.
In dat scenario wordt de voortgang van het grote topvormingsproces en de verwachte start van de bearmarkt uitgesteld. Dit zou volgens de analist overigens niet betekenen dat de lange bulltrend wordt hervat, die in 2009 startte. Die voormalige (bijna tien jaar durende) bullmarkt is namelijk in het laatste kwartaal van 2018 beëindigd met de neerwaartse doorbraak door de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek.
Hij houdt nog steeds rekening met de hervatting van het grote, bijna anderhalf jaar durende topvormingsproces.
Risicobarometer ING Investment Office

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *