Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

10 grijze zwanen voor 2018

In navolging van de tien zwarte zwanen van Saxo Bank, komt Nomura, de grootste effectenbank van Japan met de tien grijze zwanen voor 2018.  De voorspellingen van Saxo zijn extreem. De tien voorspellingen zijn geïnspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen. Normaal komen zelden van deze verwachtingen uit maar soms schieten ze in de roos.

Daarom heeft Nomura de grijze zwanen bedacht. Dat zijn onwaarschijnlijke voorspellingen maar hebben meer kans dan ze zwarte zwanen.

“We zouden graag zwarte zwanen willen voorspellen, maar per definitie zijn ze onvoorspelbaar. Echter, zijn nauwe neef, de grijze zwaan, kan wel worden voorzien. Deze zijn de onwaarschijnlijk maar impactvolle gebeurtenissen die, naar onze mening, buiten de gebruikelijke basissituatie en risicoscenario’s liggen van de analistengemeenschap. Dus zoals we vorig jaar deden, doen we onze creatieve hoeden op en hebben 10 mogelijke grijze zwanenevenementen bedacht voor 2018”, aldus Nomura.

Ze hebben de meer algemeen besproken scenario’s (zoals de Italiaanse verkiezingen, een mogelijke afzetting van Trump, Noord-Korea etc). In plaats daarvan hebben ze onderwerpen geselecteerd die niet zo vaak zijn besproken. Het is niet hun basisscenario, maar ze denken dat het beter is om voorbereid te zijn dan niet. Potentiële grijze zwanenevenementen voor 2018 zijn :

Shock 1: Wat de films ons vertellen over 2018
Schok 2: de “Amazonificatie” van de inflatie
Schok 3: Twee procent inflatiedoelstelling raakt uit de gratie.
Shock 4: Een Verenigde Staten van Europa
Shock 5: Nog een politieke ommekeer in het Verenigd Koninkrijk
Shock 6: Bitcoin begint effect te krijgen op andere markten
Schok 7: Daling woningmarkt = renteverlagingen ?
Shock 8: Een grotere proxy-oorlog in het Midden-Oosten
Shock 9: “Ga naar de helikopter!”
Shock 10: Krediet: stealth-hefboomeffect komt op?

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *