Source: Ken Teegardin & https://flic.kr/p/9rn9Yh

De kritische vraag: is beleggen op dit moment verstandig?

Het lijdt geen twijfel dat we ons in onzekere tijden bevinden. Nu de hypotheekrente op een historisch dieptepunt heeft gestaan en inmiddels weer omhoogschiet. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog niet voorbij is. En we ook volgens een aantal mensen aan de vooravond staan van een recessie, lees ons nieuwsbericht hierover. Vele mensen vragen zich af of dit het moment is om te gaan beleggen of is het juist verstandiger geld op de spaarrekening te houden.

Er zijn altijd een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat beslissingen worden genomen. Ten eerste weten we niet wat de toekomst brengt – er kan een recessie op komst zijn, die van invloed kan zijn op de investeringen. Deze kan echter ook uitblijven. Ten tweede heeft de huidige situatie met de pandemie van het coronavirus ook gevolgen voor de wereldmarkten.

Uiteindelijk is het aan u om een afweging te maken tussen de risico’s en de potentiële opbrengsten van beleggen op dit moment. Als u comfortabel bent met de risico’s, dan kan het een verstandige zet zijn – maar let op beleggen brengt altijd een risico met zich mee.

Beleggen voor de lange termijn

Als u comfortabel bent met de risico’s, dan kan beleggen voor de lange termijn een verstandige zet zijn. De aandelenmarkt is namelijk altijd gestegen. Dat wil niet zeggen dat er geen dalingen of recessies zullen zijn – die kunnen er zeker zijn – maar historisch gezien heeft de beurs zich altijd hersteld.

Een manier om voor de lange termijn te beleggen is via beleggingsfondsen of ETF’s. Dit zijn beleggingsinstrumenten waarmee u kunt beleggen in aandelen. Dit zijn beleggingsinstrumenten waarmee u in een aantal verschillende aandelen of obligaties tegelijk kunt beleggen. Dit maakt het minder riskant dan beleggen in individuele aandelen, en zorgt ook voor diversificatie.

Een andere optie is het kopen van onroerend goed. Hoewel aan deze investering meer risico’s verbonden kunnen zijn, kunt u, als u onroerend goed in een goed gebied koopt en het een aantal jaren aanhoudt, een aanzienlijk rendement behalen.

Het is altijd belangrijk om te investeren met geld dat u kunt missen. U wilt immers niet het risico lopen geld te verliezen dat u nodig hebt voor de dagelijkse uitgaven. Als u te weinig verstand heeft of tijd heeft om te beleggen kan het verstandig zijn uw vermogen te laten beleggen door een specialist of expert.

Waarom gaan beleggen?

De reden om nu te investeren is dat de aandelenmarkt relatief laag staat en er veel goede mogelijkheden zijn om geld te verdienen. De huizenmarkt staat ook relatief laag, dus het kan een goed moment zijn om een huis te kopen. Hoewel er misschien een crisis op komst is, is het onmogelijk om precies te voorspellen wanneer die zal plaatsvinden of hoe die de aandelenmarkt zal beïnvloeden. In het algemeen is het nog steeds een goede tijd om geld te investeren.