Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Waarom beleggers nog steeds obligaties kopen

De meeste obligaties in de eurozone bieden momenteel een negatief rendement. Toch beleggen veel beleggers nog steeds in vastrentende waarden. Schoellerbank noemt zes redenen voor dit gedrag.

De Oostenrijkse bank geeft zes redenen:

1. Er is de angst voor een crash. In het licht van talloze wereldwijde conflicten is de terugbetaling van het aangewende kapitaal “voor sommige beleggers een veel hogere prioriteit geworden dan het verwachte rendement.”

2. Daarnaast hebben twee grote beleggers de aankoop van obligaties aangewakkerd: zo hebben veel institutionele beleggers in staatsobligaties belegd, aangezien deze door de regelgevende instanties worden begunstigd.

3. Ten tweede heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een groot aandeel in de enorme winsten en de bijbehorende negatieve rendementen.

4. Bovendien rekenen veel beleggers op deflatie: als geld altijd waardevol is en de nominale waarde van een obligatie vast blijft, behoren obligaties tot de winnaars.

5. Speculatie is ook een motivatie.
Ook de ‘Greater Fool Theory’ zou een reden kunnen zijn: kopers van obligaties speculeren dat ‘op een later tijdstip een nog grotere’ dwaas ‘zal vinden die de obligatie koopt voor een nog hogere koers.

6. Ten slotte beïnvloedt de zorgen om het pensioen ook het investeringsgedrag. “Mensen in verouderende productiebedrijven maken zich nu meer zorgen over een veilig pensioen dan in het verleden, wat betekent dat ze meer nadruk leggen op toekomstige consumptie dan op het heden”, schrijven de analisten. “Met andere woorden, een euro in de toekomst is van grotere waarde dan een euro in het heden.” Om de koopkracht naar de toekomst te verplaatsen en op oudere leeftijd welvarend te zijn, zijn beleggers zelfs bereid een negatieve rente te betalen.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.