Haarscheurtjes in beursrally

Vorige week haalde ik een meer bullish scenario van stal, wat ingeval dit gehaald kon worden, dit mij veel zou zeggen over de ‘buy the dip’-gedachte.

Want, als 291 rond 20 mei gehaald zou worden, zou ik vervolgens met grote zekerheid rekening houden met een neerwaartse correctie die koopwaardig is.

We zijn nu een week verder en we zien dat rond 264 de AEX erg gaat twijfelen en opwaarts momentum verliest, waardoor we mogelijk toch een top van formaat kunnen verwachten. Waarom van formaat? Vanwege het ontbreken van een natuurlijk ritme in de beweging omhoog vanaf 194.

Nu dat niet gebeurt, moet ik toch rekening houden met een negatiever scenario, ofwel de stijging vanaf 194 lijkt onderdeel uit te maken van een correctie omhoog, waar potentieel nog een forse daling op volgt. Of dat gebeurt, is met onzekerheid omgeven, maar in mijn analyse speelt 232 een belangrijke rol hierin. Anders gezegd: boven 232 is een minder negatief scenario aan de orde met een meer zijwaarts toekomstig koersverloop tot gevolg. Onder 232 ben ik helaas genoodzaakt de ‘oude’ target van 186 weer van stal te halen, ofwel het globaal testen van de maart- bodem van 194.

Dat lijkt misschien overdreven maar lows worden in de regel getest door een gelijke of licht hogere bodem. De licht hogere bodem zou een omkeerpatroon in wording (rechterschouder van bodemformatie) kunnen worden (zie voorbeeld vorige column). In dit scenario zal dit de opmaat zijn voor een krachtige stijging. In het scenario van bodemtesten (186 AEX) hebben we de variant dat er ook een belangrijke bodem staat.

Hieronder ziet u mijn lievelingsbarometer, de relatieve sterkte tussen Randstad en de AEX, maar dan op uurbasis.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX op uurbasis
Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX op uurbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In een vorige analyse gaf ik reeds aan een verdubbeling van Randstad te verwachten. Welnu, zie grafiek, ze is al 100% gestegen vanaf de low. U ziet dat de relatieve sterkte nog steeds op mooi weer staat, ofwel de beurs gaat gewoon hoger. Aan de andere kant is een 100% stijging wel een Gann- waarde die significant is en derhalve weerstand biedt.

Waar ik ook naar kijk is de rente- ontwikkeling, in dit geval de 10-jaars Bund Duitsland. Wat daar opvalt, is dat na de low van juni 2008 een rally ontstond die nu 38.20% gecorrigeerd is en aanstalten maakt naar nieuwe toppen te gaan. Dat is een negatief voorteken voor aandelen dus, vlucht uit aandelen naar obligaties.

Conclusie: De huidige trendfase zit vol twijfels. De Randstad- grafiek zit tegen koersweerstand, maar de RS (relatieve sterkte) is nog prima. De rente wil dalen, wat negatief voor aandelen uitgelegd mag worden en qua tijd zitten we op een belangrijk evenwicht.

We kunnen wel willen dat de AEX zakt, maar ‘bewijs’, ho maar. Rest ons dus rustig af te wachten wat de komende week gaat brengen, waarbij topvorming nu toch mijn favoriete scenario is….en…vanwege niet behalen van 291…de daling wel eens forser kan worden dan menigeen vermoedt. Dat ‘ weten’ we echter pas ‘zeker’ indien de AEX onder 232 duikt. Dan wordt die 186 gewoon favoriet koersdoel en kan het ook razendsnel gaan.

Ik sluit af met een cliché: Sell in May..but remember…come back in September.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Zowel ondergetekende als de redactie hebben geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.