Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Tien zwarte zwanen voor 2012

De akkoorden van december zijn onvoldoende gebleken om de financieringsbehoefte (vooral die van Italië) op te lossen. De schuldencrisis steekt in het helft van volgend jaar weer de kop op. In reactie daarop dalen de Europese beurzen met 25%.  Politici zijn genoodzaakt om de aandelenmarkten en de deuren van banken voor minstens een week te sluiten.

Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

De tien voorspellingen zijn geinspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen.

Hieronder volgen de andere buitensporige voorspellingen voor volgend jaar.

2. De koers van Apple daalt met 50% vanaf de piek in 2011.

Het technologieconcern krijgt steeds meer te maken met concurrentie van de rivalen Google, Amazon, Microsoft/Nokia en Samsung waardoor het marktaandeel van Apple afkalft.

3. Obama verliest de verkiezingen

Een tot nu toe onbekende presidentkandidaat neemt het roer over van Obama. Drie jaar Obama brachten te weinig verandering en te veel teleurstelling. De Amerikaanse kiezers zijn zowel de Democraten als de Republikeinen beu en gaan voor een buitenstaander: iemand met een sterke verkiezingsprogramma die echte veranderingen kan teweegbrengen.

4. Recessie in Australië

Australië, afhankelijk van de vraag naar grondstoffen, voelt de groeivertraging in China. Daarnaast heeft het land te maken met een malaise op de huizenmarkt.

5.  Vijftig banken in Europa worden genationaliseerd

Er komt een toenemende druk op de bankensector vanwege de strengere regels ten aanzien van buffers. Ook moeten banken in snel tempo hun risico’s afbouwen. Dit leidt tot  een uitverkoop van bankaandelen op de beurs terwijl er weinig beleggers bereid zijn te kopen. Banken durven elkaar helemaal geen geld meer uit te lenen en een run op banken begint.  Meer dan 50 banken worden staatseigendom en verschillende namen houden op te bestaan.

6. Noorwegen en Zweden vervangen Zwitserland als veilige haven

7. De Zwitserse centrale bank slaagt erin de euro naar 1,50 franc te doen stijgen

8. De Chinese overheid laat de yuan met 10% in waarde dalen om de export een oppepper te geven

9. De Baltic Dry Index stijgt met 100%

10. De tarweprijzen verdubbelen

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

1 gedachte over “Tien zwarte zwanen voor 2012”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.