Particuliere belegger hoopvol

Volgens een wereldwijd onderzoek van Natixis Investment Managers onder 8.550 particuliere beleggers zijn de verwachte rendementen sterk gestegen in de nasleep van de coronapandemie. Uit het onderzoek onder beleggers met een belegbaar vermogen van meer dan $ 100.000 bleek dat ze optimistisch zijn over dubbelcijferige rendementen en een gemiddeld reëel rendement verwachten van 14,5 procent op de lange termijn. Als je de verwachtingen van beleggers vergelijkt met de beoordelingen van financiële professionals, dan is er een aanzienlijke kloof tussen de opvattingen van beide groepen. Financieel adviseurs vinden momenteel een reëel rendement van 5,3 procent realistisch. De gemiddelde rendementsverwachting van particuliere beleggers is 173 procent hoger dan die van financiële professionals.

Onduidelijke risicobeoordeling

Om hun rendementsdoelstellingen te halen, is de meerderheid van de particuliere beleggers (58%) bereid risico’s te nemen. Ze zullen zich niet laten afschrikken door een verhoogde volatiliteit. 68 procent van de respondenten wereldwijd vindt marktschommelingen tot tien procent normaal.

Toch lijkt de bereidheid om risico’s te nemen niet zo duidelijk uitgesproken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de antwoorden op de vraag of men zich bij beleggingen veiligheids- of rendementsgericht zou gedragen. Wereldwijd koos driekwart van de ondervraagden voor zekerheid. Uit het onderzoek blijkt dat het grootste risico de marktvolatiliteit, gevolgd door een aarzelend economisch herstel (39%) en inflatie (31%). In Duitsland is de risicoperceptie enigszins anders.

Hoe kan tegen deze achtergrond het rendementsoptimisme van beleggers worden verklaard? “Beleggers volgen waarschijnlijk de recente vooringenomenheid die bekend is uit onderzoek naar gedragsfinanciering”, zegt Sebastian Römer, hoofd van de activiteiten van Natixis in Centraal- en Oost-Europa. “Velen wisten vorig jaar onder moeilijke omstandigheden een goed rendement te behalen en verwachten dit jaar nog hogere resultaten in de verbeterde omgeving. Op dit moment lijkt dit echter niet waarschijnlijk. Financiële adviseurs en hun actoren kunnen helpen om deze houding in klantgesprekken in vraag te stellen en investeerders te sensibiliseren voor alternatieve marktscenario’s.”

De optimistische financiële vooruitzichten werden ook geholpen door een gemiddeld reëel beleggingsrendement van 11,2 procent in 2020. Als gevolg hiervan gelooft slechts 11 procent van de Europeanen dat ze tijdens de pandemie een aanzienlijke terugval in hun financiële zekerheid hebben ervaren – het laagste aantal in elke regio.

Ook in Europa is de stemming positiever dan in Azië en Latijns-Amerika. De overgrote meerderheid van de particuliere beleggers (60%) voelt zich niet gestrest door corona. En over het algemeen zei bijna tweederde dat ze vertrouwen hadden in hun financiële zekerheid. Deze houding is het sterkst in Duitsland (74%) en Nederland (78%).

Lessen uit de coronacrisis

In de coronacrisis lijkt ook het bewustzijn van de fundamentele regels van economisch en financieel handelen te zijn vergroot. Op de vraag welke belangrijke bevindingen de crisis had bevorderd, verwees een wereldwijd gemiddelde van 43,3 procent naar het belang van strikte uitgavencontroles. Voor 30 procent is vooral het aanleggen van noodreserves van belang. 24,7 procent vond het belangrijk om de risico’s in de portefeuille te begrijpen. En bijna evenveel (24,2%) wezen op het belang van herbalancering. Ook in Duitsland (39,3%) speelt het principe van uitgavenbeheersing een prominente rol. Toen noemde 16,5 procent van de ondervraagden herbalancering en 16,3 procent het begrip van risico als de belangrijkste les uit de coronacrisis.

Voor Sebastian Römer hebben de meeste particuliere investeerders, vooral in Europa, de stresstest van de coronapandemie tot nu toe goed doorstaan ​​en kijken ze de toekomst met optimistische rendementsverwachtingen tegemoet. “Beleggers moeten echter hun grip op de grond niet verliezen en goed nadenken welke resultaten ze realistisch kunnen bereiken tegen de achtergrond van hun persoonlijke risicotolerantie. Anders staat er uiteindelijk een zekere teleurstelling geprogrammeerd.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.