Opkomende markten favoriet in 2015

Particuliere beleggers verwachten in 2015 betere resultaten dan in het afgelopen jaar. Vier op de tien denkt komend jaar meer rendement te behalen dan in 2014, slechts 10% denkt dat de resultaten minder zullen zijn. Het afgelopen jaar haalden particuliere beleggers gemiddeld 8% rendement. De kansen in 2015 liggen voornamelijk in opkomende markten en de Verenigde Staten. Het vertrouwen in de beurskansen is in december iets verder gestegen: de ING BeleggersBarometer komt uit op 128, iets hoger dan de stand van 122 in november.

ING Beleggersbarometer december 2014

Opkomende markten favoriet in 2015

Gevraagd naar de favoriete regio om in te beleggen, kiest de Nederlandse belegger het vaakst voor opkomende markten. Deze regio heeft echter wel aan populariteit ingeboet. Werden opkomende markten vorig jaar nog door 56% van de beleggers getipt, nu is dat nog maar 39%. De VS maakt een sprong van 14% naar 24%. Henry van Heijster, investment manager ING Investment Office: “Het verschil in rendement over het afgelopen jaar is enorm. Waar opkomende markten rond de 10% rendement bleven steken, werd in de VS 30% gerealiseerd. Wellicht zijn beleggers voorzichtig omdat ze denken dat in de VS het beste eraf is. Wij denken dat opkomende markten zeker kansen bieden, maar er is nogal verschil tussen India en Rusland of tussen Indonesië en Brazilië. Bij de VS kan een oplopende rente voor tegenwind zorgen.” In 2015 verwacht 59% van de beleggers met aandelen een rendement te zullen maken tussen de 0% en 5%, 32% verwacht tussen de 5% en 10% te gaan scoren.

Verwachtingen economie en eigen beleggingsportefeuille overwegend positief

In december stijgt de waardering voor de Nederlandse economie weer wat verder. De afgelopen drie maanden is het vertrouwen daarin gegroeid voor 54% van de particuliere beleggers. De groep pessimisten is echter even groot gebleven, zij vertegenwoordigen 14% van de totale groep ondervraagden. De hogere waardering heeft zich ook vertaald in betere opbrengsten van de eigen beleggingen. De helft van de beleggers maakte een positief rendement vanaf oktober (was 39% in november) en nog maar 16% verloor op de beurs in die periode (was 26%). Deze twee ontwikkelingen leiden tot een stijging van de ING BeleggersBarometer van 122 in november naar 128 deze maand.

Lage olieprijs tweezijdig zwaard

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen beursmaand is de dalende olieprijs. Deze ontwikkeling kan een stimulans zijn voor de wereldwijde economische groei. Echter, voor de houdbaarheid van de begroting van olieproducerende landen is dit minder goed nieuws. Dit is het meest duidelijk zichtbaar in Rusland. Henry van Heijster: “Voor de groei van de wereldeconomie is een lage olieprijs gunstig. Die zorgt voor lagere brandstofkosten voor zowel consumenten als bedrijven. Hierdoor neemt de bestedingsruimte (consumptie) toe. Voor landen als Rusland, maar ook Iran en Venezuela komen echter de overheidsfinanciën in de knel. Een dalende olieprijs is daar juist slecht nieuws.”

1 gedachte over “Opkomende markten favoriet in 2015”

  1. Randstad gaat hiervan ook profiteren. Randstad staat bijna bij alle analisten in de top 3. Het is een defensief fonds met een hoog dividend gehalte. Dat is waar de beleggers naar kijken. Bovendien gaat Randstad bij een aantrekkende economie extra profiteren. Er zijn nog wel pareltjes op de beurs te vinden. Randstad groeit sterk in opkomende landen. Nu een mooi instapmoment en op 39 euro is het fonds niet duur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.