Megarip of minidip?

De markten staan aan de vooravond van een marktdraai volgens het Economic Confidence Model. Is sommige situaties zijn de keerpunten van crashachtige proporties en in andere gevallen passeren ze geruisloos. In zijn laatste analyse “Is the End Near?” geeft Martin Armstrong aan dat van sommige draaipunten vooral achteraf is vast te stellen dat er een shift was in een trend.

ecm_13_14_juni_2011
ecm_13_14_juni_2011

Dat deed zich bijvoorbeeld voor bij het draaipunt in 1985.65, in 1994.23 en in 2002.85. Het eerste viel min of meer samen met het Plaza Accord, het akkoord getekend in het Plaza Hotel door Frankrijk, West-Duitsland, Japan, de VS en het VK, waarbij besloten werd de dollar te devalueren ten opzichte van de Duitse mark en de Japanse yen door te interveniëren in de valutamarkten. Dit luidde tevens de geboorte van de G5 in. In 1994 draaide de kapitaalstroom, deze keerde weer terug uit Azië naar Europa en de VS. In de herfst van 2002 bodemde de bear market iets voor 2002.85.

In andere gevallen, zoals 1987.8, viel het draaipunt op de dag nauwkeurig samen met crashbodem van 1987. Hetzelfde geschiedde op draaipunt 1989.95, toen de Nikkei-index op 29 december 1989 de top der toppen maakte op 38.957. Ruim 21 jaar later staat de Nikkei nog altijd 75% onder dat niveau.

Wat mogen we verwachten rond het huidige draaipunt op 2011.45, dus op of rond 13 juni: een flinke crash of serene stilte? Ik heb hieronder de Dow Jones, goud, euro-dollar, olie en de Amerikaanse rente even op een rij gezet aan de hand van de Spiral Calendar.

Dow Jones

Om te beginnen de Dow Jones. Hieronder zien we de Spiraldates Scores die gebaseerd zijn op de Spiral Calendar. Hoe hoger de piek in de grafiek, hoe waarschijnlijker dat er een draaipunt is. De hoogste piek zien we bij 10-11 juni (en iets lager 12 juni en 13 juni).

megarip_of_minidip_spiraldates_scores
megarip_of_minidip_spiraldates_scores

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Kijk ik in mijn eigen spreadsheet van de Spiral Calendar, dan zie ik dat de spirals – behalve groot in aantal – ook belangrijke draaipunten zijn. Bijvoorbeeld de belangrijke bodem van 17 maart 2008 staat ertussen. Zo ook 5 november 2010, 6 april 2011 en dé top sinds de bodem op 6 maart 2009, te weten 2 mei jl. Kortom, ook met de kwaliteit van de spirals lijkt het dik in orde om een draaipunt van importantie te mogen verwachten.

megarip_of_minidip_dow_jones
megarip_of_minidip_dow_jones

Kijkend naar de bewegingen van de laatste dagen lijkt een flinke correctie waarschijnlijk.

Goud

Bij goud is het van hetzelfde laken een pak. Zo was 17 maart 2008 een belangrijke top in goud, goud in euro’s topte op 21 juni 2010, op 28 januari 2011 zagen we een bodem van importantie en op 2 mei jl. maakte goud de huidige all time high.

megarip_of_minidip_goud
megarip_of_minidip_goud

Kijken we naar de marktbewegingen van goud dan lijkt het erop dat goud nu een top maakt en rijp is voor een flinke correctie, voorzover die al niet begonnen is…. Dit lijkt bevestigd te worden wanneer we de analogie volgen van Tom McClellan tussen de zilverprijs in 1980 en nu.

megarip_of_minidip_zilver_mcclellan
megarip_of_minidip_zilver_mcclellan

Euro-dollarverhouding

Zie hier de koers van de euro ten opzichte van de dollar. De kwaliteit van de spirals is iets minder, maar genoeg om de euro in elk geval op de korte termijn te laten draaien.

megarip_of_minidip_euro_dollar
megarip_of_minidip_euro_dollar

Gelet op de trend in de euro-dollar in de afgelopen tien dagen lijkt een (tijdelijke) bodem het meest waarschijnlijk:

megarip_of_minidip_euro_dollar_grafiek
megarip_of_minidip_euro_dollar_grafiek

Olie

megarip_of_minidip_olie
megarip_of_minidip_olie

Ook bij olie zien we dezelfde data in de Spiral Calendar terugkomen. De belangrijkste spirals zijn 11 juni 2009 en vooral 2 mei 2011, de all time high op $114,78. De overige draaipunten zijn wat minder van belang. Kijkend naar de grafiek lijkt het erop dat olie een top maakt en vanaf hier neerwaarts gaat.

Rente Amerikaanse 10 Years Notes

Hoe zit het met de Amerikaanse rente? Ook hier zien we een batterij aan data rondom 9-13 juni. Behalve het draaipunt op 28 januari 2011 zijn de overige data niet van grote importantie. Ongetwijfeld zal de rentemarkt gaan draaien, de vraag is alleen of dat nu al het geval is. De rente daalt al weer 2 maanden een flink stuk, dus is dit de bodem en gaan we op weg naar hogere rentetarieven?

megarip_of_minidip_10_year_notes
megarip_of_minidip_10_year_notes

De komende dagen houden we de markten met extra belangstelling in de gaten. Hoe het ook uitvalt, de boer past op zijn kippen.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

17 gedachten over “Megarip of minidip?”

  1. Ik speculeer op deze correctie. Zit short goud. Maar voor langere termijn ben ik zeer positief voor goud. Een flinke correctie voor goud komende dagen is toch voor de langere termijn ook positief volgens Armstrong toch? Gr.

  2. Een top rond 13 juni betekende volgens Armstrong dat een flinke dip zou volgen in de goudprijs. Goud lijkt nu golf b te hebben afgerond in de afgelopen dagen. Dan volgt nu golf c neerwaarts. Lange termijn geen veranderingen (flink opwaarts potentieel).

  3. Ik zit toch een beetje met Griekenland in mn maag. Ik reageer pas op een reactie , niet daarvoor. Voor het geval dat het helemaal mis gaat heb ik toch een paar orders in de markt gelegd. Koop in dit geval,maar dan wel op veel lagere koersen.

  4. Ik vind dat zo leuk he dat dhr Wellink zich nu in alle bochten probeert te wringen dat vooral de grieken nu hulp nodig heeft want anders zou de schade ook voor Nederland zeer zeer zeer groot zijn. Lees het http://www.fd.nl
    Vervang nou eens het woord “Nederland” in die zin in “Wellink”
    Zie ik daar een kat in het nauw springen? vanwege zn naderende “vut”datum?

  5. Ik heb er altijd een beetje moeite mee met esotherische analyse technieken, wat hier eigenlijk staat het kan stijgen of het kan dalen.

    1. heb al aardig wat research op zitten (Spiral en Gann) conclusie, er zijn nauwkeuriger technieken.
      b.v anayse van optie contracten/handel , vertelt je wat beleggers over een tijdje verwachten.
      Hitratio ligt een behoorlijk stuk hoger, dan esotherische analyse, en is beter onderbouwt.

  6. Ik wil je graag geloven maar dat lukt niet obv je antwoord. Als er iets nauwkeurig is, is het de Spiral Calendar wel. Slechts weinigen hebben het boek van Carolan uit 1992 gekocht, gelezen EN vooral ook daadwerkelijk met een Excelsheet toegepast. Je vergelijkt het met esoterische analyse, de SC behoort m.i. daar niet toe, tenzij je alles met een hoog Fibonaccigehalte daartoe rekent.

  7. We zullen zien of er een crash komt op 10-13 juni volgens SC (Uw artikel op 3 mei), inderdaad is bij mij Fibo ook esoterisch, ik probeer te zoeken naar aanknopingen waar de belangen liggen van smatmoney,aan de hand van o.a volume.
    Op m’n best kan ik hooguit een 1dag vooruitkijken, maar is eerder een uitzondering dan een regel
    Ben me bewust dat MM gebruik maken van fibo om wat extra mensen uit te schudden. Maar geloof niet dat pensioenfondsen hier een beslissing op zullen nemen.
    Markten zijn hoofdzakelijk FA gestuurd, en intraday kan je goed meekomen met TA

    gr Martinpinkje

  8. Voor een goede orde (daar gaan we jammer genoeg weer): ik heb NIET en NOOIT gezegd dat er een crash komt op 10-13 juni! Artikelen worden niet goed gelezen, dat blijkt wel weer. Ik heb gezegd dat er in de zes weken na 1 juni een verhoogde kans op een crash aanwezig is, gelet op de historische gegevens. En het Puetz Crash Window staat compleet los van de SC.

    Wikipedia:

    Het woord esoterie is afkomstig van het Griekse εσωτερική en betekent ‘het inwendige’ of ‘het verborgene’; dit in tegenstelling tot het begrip exoterie, dat ‘het uitwendige’ of ‘het openbare’ betekent. Esoterie houdt zich dus bezig met ‘verborgen aspecten’ van de werkelijkheid, waarmee wordt bedoeld: de niet (zintuiglijk) waarneembare aspecten, het wezen van de dingen. Volgens velen is dergelijke kennis moeilijk zo niet onmogelijk te combineren met kennis uit de (natuur)wetenschappen, die immers stoelen op waarnemingen, logica en verifieerbaarheid.

    Gelet op het hoge wiskundige gehalte van Fibonacci-getallen lijkt me dit verifieerbaar, waarneembaar en logisch te benaderen en derhalve juist contrair aan esoterie.

    Pensioenfondsen zullen hun beslissing er niet op nemen nee. Nog steeds is het beleggingsbeleid van pensioenfondsen bij velen ‘de norm’. Je vraagt je af waarom. Gezien hun dramatische performance de laatste jaren is dat nl. nergens op gebaseerd.

  9. mijn excuus er is idd gezegd een verhoogd kans.
    en er is gezegd dat SC is nauwkeurig.
    maar ik stop met de discussie,want zo te lezen, wekt het teveel irritatie op.
    Het is vandaag mooi weer, en ik ga ervan genieten, hopelijk denkt U er ook zo over.

  10. De SC is inderdaad nauwkeurig, het Puetz Crash Window totaal niet. Het wekte geen irritatie op Martinpinkje, blij dat je reageert en de discussie aangaat, daar is het om te doen tenslotte. Het was alleen even van belang om de inhoud van het vorige artikel geen geweld aan te doen, vandaar dat ik dat even krachtig neerzette. Je hebt gelijk, het is mooi weer, laten we lekker naar buiten gaan.

  11. antwoord op de eerste reactie van Mark: Goud en andere basismetalen gaan het niet beter doen de komende maanden wanneer van de meeste landen de economie langzamer of in een ressesie belanden(China).

  12. Oke Elmer je zal wel gelijk hebben . Bij mn computer hangt een grafiek van dhr Armstrong uitgeprint op 4-10-2010, daarop staat bij 2011,45 de datum 6-18-2011. Ik weet niet meer hoe ik daar op ben gekomen maar je kunt deze datum ook vinden op de site : http://www.contrahour.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.