Beleggers: vermijd het midden van de maand

De beste rendementen worden aan het begin en einde van de maand behaald. Dat blijkt uit een studie van HSBC.

De zakenbank heeft de dagelijkse rendementen voor de individuele kalenderdagen voor de Duitse beursgraadmeter DAX onderzocht in de periode van 1988 tot half augustus 2020. De berekening van de dagelijkse prestatie is gebaseerd op de slotkoersen, dat wil zeggen de prestatie op de 16e van een maand is het resultaat van het verschil tussen de slotkoers op de 16e en zijn tegenhanger op de 15.

De muziek speelt duidelijk op de rand van het dagelijkse rendement! Vooral aan het begin en het einde van de maand zullen beleggers vriendelijke handelsdagen vinden waarop DAX long exposures een (klein) statistisch voordeel kunnen hebben (zie grafiek).

midden van de maand
midden van de maand

Een bijzonder moeilijke periode is 20e tot en met de 24e kalenderdag: al deze vijf handelsdagen hebben immers een negatieve verwachtingswaarde – gemiddeld over de afgelopen 32 jaar. Een verklaring voor deze zwakte in het midden van de maand zou de vorige vervaldatum op de derde vrijdag van de maand kunnen zijn. Ook de goede prestatie op de 16e dag van de maand springt in het oog. Uiteraard wordt op de 15e een aantal salarissen uitbetaald, waarvan een deel op de kapitaalmarkt terechtkomt.

De kern van de bevindingen tot nu toe kan worden samengevat met het motto: “Vermijd het midden”. Maar hoe moet het midden van de maand worden bepaald? Om betrouwbare resultaten te krijgen, hebben ze het middelste blok van de 21e naar de 23e in stappen van 2 dagen uitgebreid tot de periode van de 5e tot de 23e.

Vergeleken met een buy-hold-investering resulteert een belegging pas halverwege de maand in een enorme underperformance (zie grafiek). Op één uitzondering na hebben beleggers – ondanks de bull market van de afgelopen 32 jaar – zelfs geld verloren.

midden van de maand

Halverwege de maand is er dus geen DAX-performance te maken. Deze stelling is van toepassing ongeacht de periode die beleggers definiëren als “midden van de maand”. Het fenomeen “vermijd het midden” vertegenwoordigt eerder een robuuste relatie die ze konden aantonen over een groot aantal verschillende kalenderdagcombinaties.

Aan de andere kant, kan de DAX-prestatie worden verslagen door deze seizoensafhankelijke fase weg te laten? Om deze stelling te testen, hebben ze een investering aan het begin of einde van de maand – zonder een specifieke periode in het midden van de maand – sinds 1988 onderzocht. Om de stabiliteit van de resultaten aan te tonen, hanteren ze hier ook verschillende desinvesteringsfasen (rentebetalingen tijdens het aanhouden van liquide middelen worden niet meegerekend, noch transactiekosten). Alle seizoensgebonden “marginale blootstellingen” genereren positieve rendementen.

Slechts één evaluatie – als de periode 13 tot en met 23 wordt weggelaten – voldoet niet aan de “buy and hold” -prestaties van de DAX. De andere periodes waren duidelijk beter dan de koersontwikkeling van de Duitse normwaarden. Beleggers behalen het beste resultaat zonder de hierboven genoemde kritieke kalenderdagen 19 tot 23, die een factor 2,5 beter presteren dan de DAX.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.