Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Polen spint garen bij de pandemie

India was het land van de natte droom van het outsourcend Westers bedrijfsleven. Een oneindig groot aantal goed opgeleide Indiërs werkte hard voor een grijpstuiver.

De pandemie heeft deze mooie droom wreed verstoord. De lockdown in India bleek allesbehalve intelligent, maar zeer chaotisch. Het coronavirus legde ook onbarmhartig de gebreken van het Indiase systeem bloot. Er bleek teveel regelgeving en de digitale infrastructuur bleek zeer veel te wensen over te laten.

Een land als Polen biedt ook een goedopgeleide beroepsbevolking, maar die is niet meer zo goedkoop. De (digitale) infrastructuur deugt echter wel en Polen is natuurlijk voor veel Europese bedrijven om de hoek.

Goede en betrouwbare bereikbaarheid is in een klap veel belangrijker geworden, dan lang uitgesponnen, maar goedkope supply chains.

Polen kan zomaar garen gaan spinnen bij de pandemie. India kan daarentegen een verliezer worden als discussies oplaaien over offshoring, nearshoring en onshoring. Ook kan de pandemie tot gevolg hebben dat digitalisering en automatisering in een versnelling raken, waardoor arbeidsintensief werk versneld door machines overgenomen wordt.

 

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.