Waarom (geen) Goud en Zilver?

De meest gepropageerde “belegging” van de laatste jaren, en zeker ook weer de laatste maanden, betreft de edelmetalen Goud en Zilver. Toen enige jaren geleden vanuit de VS de onzekerheden over de houdbaarheid van ons financiële systeem in relatie tot de uit de hand lopende schuldenproblematiek de kop op staken, werd vooral Goud neergezet als veilige vluchthaven. Op dat moment was dat terecht, de goudprijs zit al vanaf 2001 in een stijgende trend waarmee de ontwikkelingen in de financiële wereld (De VS maakte in 2001 de rigoureuze keuze voor groei door goedkoop geld; lage rentepolitiek) keurig in de goudprijs verdisconteerd werden.

Vanaf 2001 is de goudprijs gestegen van onder de $300/ounce via $1000 in 2009 tot aan een top van rond $1900 zomer 2011. Op nu circa $1600 is het gelijk bewezen van de mensen die destijds deze ontwikkeling hebben voorzien en hun vermogen deels veilig hebben omgezet in edelmetalen. Veel van deze mensen hebben ook de herontdekking van de goudmijnen en bijbehorende (veelal Canadese) aandelen meegemaakt en ervan geprofiteerd. Dat was in de tweede helft van het vorige decennium. In een wat later stadium heeft ook de zilverprijs een forse sprong gemaakt, waarbij vooral de speculatieve spike van 2010-2011 tot de verbeelding spreekt. De zilvermarkt is nu eenmaal kleiner en daardoor vatbaarder voor speculatie.

Goud- en zilveradepten hebben in de tweede fase van de wereldwijde schuldenproblematiek, zeg maar de Europese golf die vooral in 2011 (Griekenland!) tot uitbarsting kwam, nieuwe ammunitie gevonden reclame te maken voor hun edele goedje en hun nering daarin (goudhandel en -inkoop, beleggingsfonds). Ze schermen met beweringen dat zowel Goud als Zilver nu vluchthavens zijn en mogelijk parabolisch in waarde toenemen nu niet alleen de dollar maar vooral ook de euro beeft op zijn grondvesten. Op zich klinkt hun verhaal plausibel, want zowel dollar- als euroschulden worden weggeïnflateerd door de goedkoop geld politiek en de keuze voor Quantitative Easing (zeg maar ‘de geldpers’) als oplossing voor de problemen.

Bullmarket Goud duurde van 2001 ($250) tot 2011 ($1900)

Toch heb ik toenemende twijfel over de Goud- en Zilver lobby die langzaamaan evolueert tot aversie tegen de pathetische overtuiging waarmee adepten hun zaak voor het voetlicht brengen. Ik ben iemand die het liefst naar de feiten kijkt, en die feiten laten zien dat zowel Goud als Zilver al een jaar lang relatief zwak presteren en trendmatig een licht neerwaarts patroon laten zien. De uitbarsting van de europroblematiek in 2011 heeft de goudprijs tot een voorlopige piek van $1900 gebracht, daarna is in weerwil van het uitdijen van die problematiek de trend neerwaarts gekeerd. Voor Zilver is het beeld relatief nog zwakker. Hoe is deze relatief zwakke prestatie van Goud en Zilver te verklaren anders dan met matig gestaafde zinspelingen op “manipulatie” en andere vormen van samenzwering tegen de edelmetalen?

Goudprijs vanaf jaar 2000
Goudprijs vanaf jaar 2000

Een ander feit toont deze grafiek van Goud vanaf het jaar 2000. Deze laat de enorme stijging van $250 naar een top van $1900 zien alsmede de kleine terugval daarna. Mij is altijd geleerd dat onderliggende ontwikkelingen altijd in de prijs verdisconteerd zijn. Me dunkt dat de huidige, op zich inflatoire aanpak van de schuldenproblematiek in zowel de VS als Europa, met een ruime verzesvoudiging van de waarde van Goud in 10 jaar tijd al behoorlijk in de prijs verdisconteerd zit. En dat de stagnatie van de prijs van edelmetalen wel eens het einde van de bullmarkt in Goud en Zilver kan hebben ingeluid.

Hype rond Goud & Zilver markeert einde bullmarket
Tot slot dan nog het gezonde verstand. Kijk eens om u heen in uw eigen woonplaats. Zit daar niet toevallig sinds een of twee jaar een goudwinkeltje dat u uitnodigt uw bezittingen (sieraden e.d.) te gelde te maken? Krijgt u niet talrijke mails met uitnodigingen vooral edelmetalen aan te schaffen of uw geld weg te zetten in beleggingsfondsen gericht op goud- en goudmijnen? Zou het dan echt zo simpel zijn dat als iedereen roept dat je vooral in Goud en Zilver moet vluchten, dat je daarmee binnen enkele jaren wordt beloond met de voorspelde parabolische prijsstijgingen?

Nogmaals, let op de feiten. Die feiten laten v.w.b. Goud een tradingrange zien tussen grofweg $1500 en $1900, waarbij op korte termijn een positief trendje ontstaat boven $1650. Ik sluit niet uit dat Goud nog eens boven de $2000 komt, maar zolang de prijs zich al zo lang zo rustig beweegt zie ik geen haast iets met edelmetalen te doen. Ik sluit eveneens niet uit dat al die Goud- en Zilveradepten van een hele koude kermis thuis gaan komen, en dat hun wanhopig klinkende reclameboodschappen op media als Twitter en tv het einde van de hype al hebben ingeluid.

Leon Hillen
VermogensVisie Nederland

Disclaimer: tot 2010 positief op Goud, in 2011 van het geloof gevallen en nu criticaster van Goudbulls

12 gedachten over “Waarom (geen) Goud en Zilver?”

  1. Edel metalen zijn een prima hedge als de euro devolueert en dat is al gaande dus als je geen koopkracht wil verliezen zijn edelmetalen zo gek nog niet want het ergste moet nog komen.

  2. Elmer Hogervorst

    Ik zie geen hype Leon. Al die OPKOOPwinkeltjes suggereren juist exact het omgekeerde.
    Wanneer de VERKOOPwinkeltjes als paddestoelen de grond uit schieten ben ik het helemaal met je eens.
    Wanneer de taxichauffeur over goud en zilver begint, heb je een hype.
    Vraag op straat 10 mensen wat een ounce doet. Ze hebben geen flauw benul.
    Vraag bij een lezing eens wie er goud of zilver heeft gekocht ter bescherming van zijn vermogen. Bijna niemand.
    10 jaar onafgebroken en 1 jaar corrigeren. Ik vind het nog mild. De 18-jarige cyclus die in 1999
    begon neemt eerst in 2017 een einde. Eerst krijgen we Piet Publiek nog. Dan pas hebben we een hype.

  3. De grafiek ziet er heel anders uit als je uitgaat van de prijs in euro’s per ounce. Dan blijkt goud z’n werk als “geld” prima te doen en de koopkracht vast te houden.

  4. Niks hype! Elmer Hogervorst heeft volkomen gelijk. Meneer Hillen kan zich beter eens verdiepen in de echte kenners van goud en zilver: Marc Faber, Jim Sinclair, Egon von Krayertz, etc.

  5. Hoera…Yes…nog een baissier bij…Goud en Zilver zorgen straks voor een spetterend vuurwerk…in de omgekeerde richting dat wat de meerderheid verwacht! Weet dat als stichtend vice-voorzitter van de IFTA (International Federation of Technical analysts) ik wel weet hoe je een BAISSE DRIEHOEK dient te analyseren en ook wat er gebeurt als de uitbraak gebeurt in een tegenovergestelde richting dan deze die de markt verwacht. GOOD LUCK to the SHORTERS…zij zullen dit heel hard nodig hebben!

  6. Je kan trouwens onmogelijk een goed beeld vormen van de Goud en Zilver evolutie als je je slechts op een grafiek baseert. Zich baseren op meerdere grafieken is trouwens een van de basisvoorwaarden om goed aan technische analyse te doen.

  7. In de grafiek zien we een dalende driehoek, beleggers nemen steeds op een lager niveau afstand van hun ‘stukken’.
    In een dalende trend is dit zeer nagatief.
    Echter, voorafgaande aan deze correctieve driehoek was de trend positief, en we moeten daarom deze dalende driehoek anders benaderen!
    Ik zie deze driehoek als een correctie in een verder stijgende trend!
    .
    De juiste benadering in dit geval lijkt mij de monitoring van de horizontale steun van deze correctie.
    Mits daaronder dan ..
    Blijft de koers daarboven dan ….
    Hoe simpel kan het wezen, hoe simpel kan het zijn!
    Laat je niet gek maken door elke gek die zijn mening plaatst; niemand weet de toekomst, volg daarom dat wat u wel kan ‘volgen’, en dat is de grafiek!!
    Succes!
    .
    Jan 🙂

  8. Ik zie goud en zilver niet als beleggingen, maar als geld waar zolang de manipulatie van centrale banken die elkaars goud leasen en JP Morgan die in meer papieren zilver handelt dan er in 100 jaar gedolven zou kunnen worden voortduurt winsten mee te behalen zijn als waren het beleggingen. Goud en zilver zijn monetaire metalen. Het is duurzaam geld dat de mensen aanschaffen omdat zij het fiduciaire geld wantrouwen. Van een bubbel lijkt mij geen sprake. Ik verwacht nog een paar manipulatierondes en dan een enorme uitbraak. Goud en zilver zullen nadien nooit meer zo goedkoop kunnen worden dan in de jaren ’90 en de tweede helft van de jaren ’80. En zelfs niet meer zo goedkoop als tijdens de piek begin jaren ’80. Men dient niet te vergeten dat begin jaren ’80 de verdere stijging van de goudprijs onderdrukt is door forse rentestijgingen, ver boven 10%. Centrale banken en overheden kunnen zich een dergelijke rentestijging vandaag de dag, met al die miljarden schuld, niet veroorloven. Het is belangrijk om te kijken naar wat in de opkomende landen (China, India, Rusland, Brazilie) gaat gebeuren. Als in die landen grote voorraden goud worden aangekocht en ook daadwerkelijke levering wordt geeist dan zou geen Atlantische manipulatie de prijs nog kunnen onderdrukken.

  9. Als je de grafieken van goud en zilver in euro bekijkt, ben ik nog lang geen beer.

    Deze ‘correctie’ is juist een mooi moment om een positie in fysiek edelmetaal te nemen.
    Zelfs de AFM waarschuwt al tegen edelmetaal, een sterker koopsignaal kan ik me niet bedenken…

  10. Nogmaals de TA werkt niet voor goud en zilver in deze hectische tijd, vol met manipulaties. Fundamenteel is het huidige financiele stelsel gedoemd te verdwijnen.Zie de financiele situatie in 1922 en 1929, destijds heeft men terug gegrepen op de waarde van goud in het stelsel de enige mogelijkheid om de balans weer in evenwicht te krijgen was een nadere vaststelling van de waarde van goud binnen de balans. en dat gebeurt thans wederom, goud aangemerkt als Tier 1 ratio binnen de Balansen van de (Centrale)Banken. dit ter opvulling van de snel verminderde waarde van de activa(onroerend goed; staats Obligaties etc)
    Hoe roter het verschil tussen bezit en schuld, hoe hoger de waarde van fysiek goud zal worden, uitgaande dat de schuld alleen maar zal toenemen.
    mvg

  11. Best goed om weer eens een contraire mening te horen maar bovenal zou het interessant zijn om uit te vissen welke visie Leon Hillen er op na hield tijdens de correctiefase 2006 en/of die vanaf 2008: Was hij toen ook overtuigd Bear? Of voorspelde hij de daarop volgende rallyfase correct? ik weet het niet, u Meneer Hillen?
    Persoonlijke insteek: Als je leest wat er op wereldschaal gebeurt met de inkoop van goud door Chinese centrale bank, de manipulaties via de futuresmarkt (om de stijging tegen te houden) en het bijna failliet van ons wereldomvattende monetaire systeem, dan zal ik toch kiezen voor de visie van een verdere stijging van goud..ongeacht of de huidige correctiefase nog wat dieper gaat of vanaf enig moment binnenkort(?)de goudprijs zijn blow-of tegemoet gaat. Time will tell heren. Ik ben het met Elmer eens dat van een hype nog geen sprake is 😉 good luck een ieder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.