Oorlog in olieland (2) !

De concurrentie wordt steviger nu Saudi-Arabië kijkt naar Europa verteld Angelina Rascouet van Bloomberg. Saudi-Arabië houdt olie scherp geprijsd. Volgens JBC Energy GmbH komt dit voornamelijk door groeiende competitie van Irak en Iran om zo nieuwe klanten te trekken in Europa. Denk hierbij aan voorbeelden als Polen en Zweden waar Saudi-Arabië sinds kort weer olie aan levert. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) lijkt zo te snijden in eigen vlees.

Iran keert terug op de oliemarkt

Iran mag weer olie exporteren, doordat de sancties in het land langzaam aan worden opgeheven. De sancties waren te danken aan haar controversiële atoomprogramma, maar waar nu een overeenkomst over is bereikt met de United Nation Security Council. Tevens haalt Irak meer olie uit haar velden, terwijl door de ISIS dreiging dit wellicht niet in eerste instantie verwacht werd. Eugene Lindell een analist bij JBC geeft aan dat het momenteel een kopersmarkt is, als je meer olie kwijt wilt moet de prijs omlaag. Nu Iran ook weer olie mag verkopen zal het dit doen tegen lage prijzen.

Concurrentie

Kortom in Europa wordt gevochten om marktaandeel, met name nu een aantal Europese landen van een Russische leverancier naar een Arabische leverancier zijn gewisseld. In Azië gebeurt exact het tegenovergestelde. Te midden van deze hectiek komt Iran weer terug op de markt en wil haar marktaandeel terug veroveren. Irak de tweede grootste olieproducent in de OPEC zal haar verkopen naar Europa zien stijgen terwijl haar productie zal afnemen. Saudi-Arabië bereid zich voor op een dynamische en meer uitdagende markt volgend jaar.

De koper wint!

Doordat er stevige concurrentie is tussen OPEC-landen en Rusland is dit aantrekkelijk voor Europese klanten. Zo kan Polen dankzij de verplichte diversifiëring van haar olieraffinaderijen profiteren van goedkope olie uit Saudi-Arabië. Saudi-Arabië heeft afgelopen donderdag haar officiële verkoopprijzen verlaagd voor Noordwest-Europa en de Mediterranen. Deze beslissing ligt zij aan zij met haar verkopen in Polen en Zweden.

WTI Crude Oil noteert op het moment van schrijven 44,11 Dollar, wanneer is het dieptepunt bereikt? Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat in 2020 de prijsrange rond de 80 Dollar per vat olie zal liggen. In augustus zagen ING en ABN AMRO de prijs per vat eind dit jaar op $60 staan.

Een verwijzing naar de titelfoto: https://flic.kr/p/5dMXSL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.