Irak maakt de oliemarkt bloednerveus

Recent is de tweede stad van het land, Mosul, in handen gevallen van ISIS strijders. ISIS is een afsplitsing van Al Qaida. De verovering van de stad heeft een vluchtelingenstroom op gang gebracht van naar schatting 500 000 inwoners. De Verenigde Naties noemen dit een zeer zorgwekkende ontwikkeling en hebben een beroep gedaan op de regering in Bagdad en op het Koerdisch gedeelte van Irak om de handen in een te slaan.

Olieprijs kan naar $ 120 per vat!

Vraag nu vrijblijvend onze optiestrategie aan!

Mosul vervult ook een sleutelrol in de olie-industrie van Irak, dat op zijn beurt een prominent lid is van OPEC.

  • Irak is met een productiecapaciteit van 3,65 miljoen vaten per dag na Saoedi Arabië de belangrijkste partij binnen OPEC
  • Irak heeft bewezen reserves van 120 miljard vaten
  • Irak produceert nu 3,34 miljoen vaten per dag
  • Wegvallen van deze productie zou OPEC voor grote problemen plaatsten

Aan het einde van 2013 kwam OPEC traditiegetrouw bijeen in Wenen. Het onderwerp van gesprek was het dreigende overschot aan olie. Het zag ernaar uit, dat in de loop van 2014 er extra productie op de markt zou komen. Landen als Libië, Irak, Iran en Nigeria, die allemaal te kampen hadden gehad met ernstige verstoringen van de productie hadden snode plannen om in 2014 eindelijk weer op volle kracht te gaan produceren. Daar kwam nog bij, dat voor veel exporteurs van olie de VS als afzetmarkt nagenoeg opgehouden had te bestaan. Dat land produceert 7 à 8 miljoen vaten per dag en kan zodoende bijna volledig in de eigen behoefte voorzien.

Al deze factoren gekoppeld aan de hoge productie van Saoedi Arabië deed het ergste vermoeden voor 2014. De vraag toen was of de Saoedi’s bereid waren de productie opnieuw te verlagen. In juni komen de ministers voor energie van de OPEC-landen opnieuw in Wenen bijeen. Nu ligt de tegengestelde vraag op tafel. In mei kwam het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in haar maandelijks rapport tot de conclusie dat er in de 2de helft van 2014 weleens een tekort aan olie kan ontstaan. De beloftes van eind 2013 zijn namelijk niet ingelost. Na een sterke start aan het begin van 2014 is de Libische olieproductie weer geheel terug bij af. Een strijd om de macht in dat land pakt fnuikend uit voor de productie.

Iran, tenslotte, zit midden in drukke onderhandelingen over de olieboycot. De gesprekken vorderen niet snel. Genoemde problemen zorgen ervoor, dat er 2,5 miljoen vaten per dag minder opgepompt worden dan in december van 2013 verwacht werd. Herstel zit er voorlopig niet in. Aan het einde van het eerste kwartaal lag de productie van OPEC op 29,9 miljoen vaten per dag.

Het IEA verwacht in zijn maandelijkse berichtgeving van mei, dat de vraag naar olie in de 2de helft van het jaar gaat stijgen. Die vraag is vooral te verwachten uit de hoek van de raffinaderijen. Door ondermeer onderhoudswerkzaamheden en stillegging van de productie kwam de vraag in de eerste helft van dit jaar onverwacht laag uit. In de loop van het derde kwartaal zal de situatie bij raffinaderijen weer normaal worden en zal de vraag weer aantrekken. Volgens het IEA moet OPEC daarom in de komende maanden zijn productie opschroeven naar 31 miljoen vaten per dag. Er is feitelijk maar één land ter wereld in staat om zijn productie in korte tijd op te voeren en dat is Saoedi Arabië. Dat land pompt nu dagelijks bijna 10 miljoen vaten per dag op, maar kan naar eigen zeggen de productie desgevraagd naar 12,5 miljoen vaten opstuwen. Of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. De Saoedische olieminister Ali Al-Naimi heeft aan de vooravond van de bijeenkomst van OPEC verklaard tevreden te zijn met de huidige balans tussen vraag en aanbod.

Wij zijn van mening, dat de prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) richting $120 kan gaan als de olietoevoer uit Irak wegvalt. Wij denken, dat een gewapend ingrijpen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en/of Turkije onvermijdelijk is. De Amerikanen zijn eerst en vooral schuldig aan de huidige instabiliteit door hun chaotisch beleid in het Midden Oosten. Dictators, die de afgelopen decennia voor rust en orde zorgden in het Midden Oosten, zijn vervangen/verjaagd door terroristische groeperingen die dood en verderf zaaien.

Als er van buitenaf gewapenderhand ingegrepen gaat worden, dan is prijstechnisch het hek van de dam.

 

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.