De strijd tegen ISIS : kaarten worden opnieuw geschud

De Verenigde Staten hebben hun zin! Nota bene met steun van aartsvijand Iran is de premier van Irak, Nouri al-Maliki, tot aftreden gedwongen. Dat was voor de VS een absolute voorwaarde om luchtaanvallen uit te voeren op Isis om zo de Koerdische troepen een steuntje in de rug te geven. De gang van zaken is een bizar voorbeeld van hoe snel situaties kunnen veranderen: de vijanden van gisteren kunnen zomaar de bondgenoten van vandaag zijn. De opmars en de dreiging van IS zijn zo groot, dat alle kaarten in het Midden Oosten opnieuw worden geschud. Zelfs de PKK, die op de internationale terreurlijstjes staat, wordt nu door Turkije en VS ingezet om IS te stoppen.

Wij denken zelfs dat de VS beter Bashar al-Assad met rust kunnen laten dan te riskeren dat ISIS of Jahabat al-Nusra aan de macht komen in Syrië of Irak. De veiligheid, de stabiliteit en enorme vluchtelingstroom in de regio dwingen de grootmachten hun bestaande strategie opnieuw onder de loep te nemen en te herformuleren.

  • VS zijn nu de grootste producent van energie in de wereld
  • VS importeren nog maar amper olie en olieproducten
  • Saoedi Arabië probeert voor stabiliteit op de wereldmarkt te zorgen
  • Aftreden van Nouri al-Maliki is begin van strijd tegen IS
  • Koerden moeten het vuile werk opknappen tegen IS

Oliemarkt kijkt niet allen met argusogen naar ontwikkelingen in Irak maar ook Oekraïne

Het is onmiskenbaar, dat 2014 het jaar van de geopolitieke spanningen wordt. Kenmerkend daarvoor zij een dreigende confrontatie tussen Oekraïne en Rusland, oorlog in Gaza en de schijnbaar onstuitbare opmars van IS in Irak en Syrië. Het ligt voor de hand, dat al die brandhaarden en een aantrekkende economie de olieprijs naar ongekende hoogte zouden opjagen. In 2008 bijvoorbeeld bereikte de olieprijs een record van $ 147 per vat. Die sterke stijging was te wijten aan de spanningen om het Iraanse nucleaire programma in combinatie met een heel sterke economische groei in veel delen van de wereld. Bovendien hadden veel hedge funds een speculatieve belangstelling voor olie.

Hoe anders is de situatie anno 2014. Ondanks de genoemde spanningen lijkt de prijs voor olie maar een kant op te kunnen en dat is omlaag. Aan die prijsdruk ligt een combinatie van factoren ten grondslag. De belangrijkste is wel de nieuwe status van de Verenigde Staten als een van de grootste olieproducenten ter wereld. In dit jaar zullen de VS gemiddeld 8,46 miljoen vaten olie per dag produceren en in 2015 zal dat aantal oplopen naar 9,28 miljoen vaten. Dat aantal is sinds 1972 niet meer gezien. Dankzij die sterke binnenlandse productie

importeert het land nog maar 25% van de volumes van 2008 en dat zal nog verder teruglopen richting 20%. Door die alsmaar stijgende productie daalt ook de verwachte prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI). Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de gemiddelde prijs voor 2015 uitkomen op $ 96,08 per vat.

Tegenover een toenemende productie in de Verenigde Staten, maar ook in Canada, staat een stagnerende of licht teruglopende vraag naar olie. Voor dit jaar zal de vraag gemiddeld 91,56 miljoen vaten per dag bedragen en voor 2015 zit er een lichte stijging naar 92,96 miljoen vaten per dag. De stagnerende vraag naar olie is niet in de laatste plaats te danken aan een zwakke economische ontwikkeling in Europa. De stagnerende vraag heeft een kalmerende uitwerking op de markten. Dat is temeer begrijpelijk, omdat ook de productie van OPEC blijft stijgen. In juli lag die op 30,44 miljoen vaten per dag. Die productie gaat komende maanden nog verder stijgen, omdat in Libië de productie weer opgang is gekomen. De eerste tankers gevuld met olie hebben alweer de haven van Ras Lanuf verlaten.

Al deze trends in vraag en aanbod nemen niet weg, dat de geopolitieke spanningen niet wegebben of steeds opnieuw de kop opsteken. De kans echter, dat zulks tot een grote verstoring van de markt kan leiden, is echter afgenomen. De lidstaten van de OECD hebben de afgelopen maanden driftig gebouwd aan hun olievoorraden en voorraden geraffineerde producten. Markten hopen zo beter bestand te zijn tegen de negatieve gevolgen van her en der oplaaiende brandhaarden!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “De strijd tegen ISIS : kaarten worden opnieuw geschud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.