Koffie gaat door het putje

Onder de groepen Zuid-Amerikanen die op weg gaan naar de VS op zoek naar een beter leven, zitten veel jonge koffieboeren. Ze kunnen op de boerderijen van hun ouders geen droge boterham meer verdienen. De prijs voor koffie is naar gevaarlijk lage niveaus afgegleden. Een pond arabica koffie brengt op de ICE Futures in de VS iets meer dan $ 0,90 op. Boeren, die blijven, rooien de koffieplanten ten faveure. Boeren in Centraal- en Zuid-Amerika hebben tenminste $ 1,20 nodig om quitte te spelen.

De bron van alle kwaad zijn de enorme koffievoorraden in Brazilië. Dat land is goed voor meer dan 25% van de wereldwijde koffiehandel. In dat land kwam in 2018 een reusachtige oogst van de koffiestruiken, meer dan 62 miljoen balen van 60 kilo. De omvang van de oogst zette druk op de internationale prijzen. Een zwakke Braziliaanse Reaal versterkte nog de internationale concurrentiepositie van Braziliaanse producenten en exporteurs. De Braziliaanse export bereikt in februari van dit jaar recordhoogtes.

In het lopende jaar zal de Braziliaanse druk op de wereldmarkten iets afnemen. Volgens overheidsbronnen komen er dit jaar tussen 50 – 55 miljoen balen van de struiken, een daling van 15%. De daling verloopt volgens het normale patroon. Elk goed jaar wordt gevolgd door een minder jaar. De struiken hebben tijd nodig om te herstellen. Het slechte nieuws is echter, dat de nieuwe oogst in het mindere jaar opnieuw een record is. Het landbouwagentschap Conab heeft becijferd dat een oogst van 52,5 miljoen balen een absolute topper is. Alleen de oogst van 2018 was groter.

Het resultaat van al dit Braziliaanse geweld is, dat kleine boeren in omringende landen uit de markt gedrukt worden. Dit proces is nu in volle gang en zal zeker nog enkele jaren voortduren. De uittocht is nu zo groot, dat sommige zich beginnen af te vragen of de industrie een dergelijk massaal vertrek wel kan verwerken en doorstaan. Het besef is echter

groot dat op korte termijn weinig zal kunnen veranderen. De concurrentiekracht van Brazilië is ook zonder een zwakke Reaal al enorm. Voorlopig haken ook beleggers af.

Cor Wijtvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.