Goudtip: Rubicon Minerals

Rubicon Minerals is een naam die misschien niet zo bekend is in het goudwereldje, maar een van de sterke mannen achter het project, Rob McEwen, is dat absoluut wel. En zeker als u weet dat Rob McEwen de oprichter is van het grootste Canadese goudmijnbedrijf met de allerlaagste kosten, GoldCorp.

Als we naar de geschiedenis van Goldcorp kijken, kunnen we niet enkel dan respect opbrengen voor het parcours van de man. McEwen heeft Goldcorp uitgebouwd tot een bedrijf dat kampte met stakingen, hoge kosten, schulden en nog veel andere problemen tot een van de meest performante en goed geleide goudmijnbedrijven ter wereld. McEwen had toen echt een wonder nodig om zijn bedrijf te redden, want ook de goudprijs zat toentertijd in een lange berenmarkt. Hij moest dus iets doen, en deed het onwerkelijke: hij publiceerde alle kostbare geologische data die hij bezat op het internet en schreef de GoldCorp Challenge uit. Het prijzengeld bedroeg een slordige 575.000 dollar, op te halen door gelijk wie die de beste methode of voorspelling deed om het goud in de mijnen van GoldCorp te vinden. Dat was ongehoord in de mining business, waar data over exploraties angstvallig verborgen blijven. Na enkele weken stroomden de voorstellen van deelnemers aan de GoldCorp Challenge binnen. Voorstellen van geologen, maar ook niet-experts stroomden vlot binnen. “When I saw the graphics, I almost fell out of my chair”, zegt McEwen in BusinessWeek. De deelnemers wezen 110 plekken aan op de eigendommen van GoldCorp en bij meer dan 80 procent van de plekken werd daadwerkelijk goud gevonden. Sterker: sinds de wedstrijd is er 8 miljoen ounces goud uit de grond gehaald, een waarde vertegenwoordigend van meer dan 3 miljard dollar. Op die manier kon Goldcorp uitgroeien van een onbeduidend bedrijfje naar een gigant met een marktkapitalisatie van bijna 34 miljard USD. En ook de aandeelhouders van het eerste uur in GoldCorp heeft de gedurfde strategie van McEwen absoluut geen windeieren gelegd: wie zo’n 16 jaar geleden 100 USD investeerde in het bedrijf, heeft nu meer dan 3000 USD in handen!

McEwen is een van de weinige figuren in de goudmijnbusiness die alom gerespecteerd wordt door zijn durf, eerlijkheid en expertise. Je moet immers weten dat de goudmijnbusiness vol oplichters zit. “Een goudmijn is een gat in de grond met een leugenaar erboven” zei de schrijver Mark Twain immers. Niet zo bij McEwen. Hij durft ook boude voorspellingen maken over de goudprijs: in februari van dit jaar verklaarde hij nog dat hij de goudprijs boven 5000 USD ziet gaan tussen dit en 5 jaar. Zal hij gelijk krijgen?

Rubicon Minerals (ticker: RBY op AMEX; RMX op Canada)

Aandeleninfo Rubicon Minerals
Aandeleninfo Rubicon Minerals
Grafiek Rubicon Minerals
Grafiek Rubicon Minerals

In elk geval, over naar Rubicon Minerals. De strategie van McEwen is eenvoudig: hij zoekt het goud waar er vroeger al veel gevonden is. Dat is in het Red Lake district in Ontario, Canada, die de eersteklas goudmijn Red Like Mine van Goldcorp huisvest. Zijn vlaggenschip project, het 100% in eigendom Phoenix Gold Project, dat is gelokaliseerd in het hart van deze goudrijke regio, is een echte klasbak. Rubicon heeft er immers een ontdekking gedaan met hoge grades (goudgehalte) die op dit moment agressief verder wordt geëxploreerd. De CEO van Rubicon, David Adamson, zei in een recent interview Bloomberg in augustus dat volgens hem het Phoenix project kan wedijveren met de nabijgelegen mijn van GoldCorp, de Campbell mijn. “De omvang van de plek die we momenteel aan het exploreren zijn, is even groot als de Campbell mijn, en die heeft gedurende maar liefst 40 jaar goud opgeleverd” zei de CEO toen. “Hoe meer we drillen, hoe groter het allemaal wordt”.

De Campbell mijn, een van de verschillende mijnen die Goldcorp kocht in 2006 voor een totale prijs van 1,5 miljard USD, heeft sinds 1949 meer dan 11 miljoen ounce goud geproduceerd. Dat is een enorme prestatie. Het Phoenix project bevat volgens enkele kenners 3 tot 8 miljoen ounce goud. Bovenop zijn mijnen in het Red Lake district bezit Rubicon meer dan 380.000 are rond de Pogo Mijn in Alaska en 225.000 are in het noordoosten van Nevada.

Over nu naar de fundamentele redenen om positief te zijn over Rubicon Minerals. Er is natuurlijk de figuur van Rob McEwen, iemand die respect geniet in deze wereld en zijn reputatie heus niet te grabbel zal gooien. Hij is iemand met meer dan 22 jaar ervaring in de sector en heeft een bewezen track record. CEO Adamson is ook iemand met meer dan 20 jaar ervaring als geoloog en ervaring die hij heeft opgedaan bij verschillende grote en kleine mijnbouwbedrijven. Bovendien heeft McEwen meer dan 21% van het bedrijf in handen. Dat is een sterk teken van vertrouwen, want we willen dat de belangen van het management op dezelfde lijn zitten als de aandeelhouders! We hebben geen zin om grootspraak te horen van managers die zogezegd hun bedrijf overal promoten, maar er zelf geen groot belang in hebben. Bovendien zit Rubicon Minerals in geopolitiek veilige regio’s, namelijk Canada en de Verenigde Staten.

Op financieel gebied heeft Rubicon genoeg centen om de dure exploratie te blijven financieren. Na een kapitaalverhoging heeft het bedrijf nu 131 miljoen USD cash op de balans. Er zijn geen schulden bovendien. Ook heeft het Red Lake district hoge grades (gemiddeld 0,42 ons goud/ton), wat een premie verdient ten opzichte van de rest van de markt.

Al deze elementen doen ons besluiten dat het aandeel koopwaardig is. Het is de jongste tijd al fors gestegen dankzij de gestegen goudprijs en de interesse voor goudmijnaandelen, maar het bedrijf is nog ver verwijderd van zijn faire waarde, die volgens ons boven de 6 CAD (Canada) of 5 USD (Amex) ligt.

Last but not least is het bedrijf een hapklare overnamebrok voor een grote speler (waarom niet Goldcorp?) die zijn reserves wil uitbreiden en toegang wil krijgen tot een eerste klas goudproject.

We raden concreet aan al een eerste schijf in portefeuille te nemen en bij een zwakte in de goudprijs, uw winkelkarretje verder vol te laden.

Nico Pantelis

Oprichter Slim Beleggen

Verantwoordelijke uitgever ‘Het Goud & Zilver Rapport’:  www.goud-zilver.net

Zowel de auteur als de redactie hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.