Goudmijnaandelen: strategie voor 2010

Het zijn de laatste (koude) dagen van het jaar en dan is het voor iedereen, ook voor ons goudbeleggers, het uitgelezen moment om eens stil te staan bij wat er gebeurde in de markten die we van nabij opvolgen, en uiteraard ook om eens vooruit te blikken naar wat het komende jaar voor ons in petto zou kunnen hebben.

Eind 2008 zag de situatie op de financiële markten er dramatisch uit. De kredietmarkten waren zo goed als bevroren, geen enkel klein mijnbouwbedrijf kon nog financiering krijgen en veel projecten, ook valabele, bloedden stilaan leeg door een gebrek aan kapitaal. Eerlijkheidshalve moeten we er ook bijzeggen dat heel wat cowboys in de sector ondertussen te ziele gegaan zijn, en maar goed ook.

Eind 2009 zitten we in een compleet andere situatie. De beurzen zijn sinds hun dieptepunten enorm hersteld, en de (junior) goudmijnsector doet het beduidend beter [zie onderstaande performance-grafiek – Amex Gold Bugs (^HUI) versus Dow Jones Industrial (^DJI)], hoewel we nog mijlenver verwijderd zijn van een overdreven optimistische stemming. We maken twee observaties, bekijken enkele concrete gevallen en, heel belangrijk natuurlijk, onderzoeken wat de gevolgen ervan zouden kunnen zijn voor onze beleggingsstrategie.

Koersprestatie Amex Gold Bugs en Dow Jones
Koersprestatie Amex Gold Bugs en Dow Jones

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een eerste observatie is dat heel wat mijnbouwbedrijven in de goudsector, en meestal zijn het degene met een slim management dat zelf behoorlijk belegd is in deze bedrijven, op het goede moment een kapitaalverhoging hebben gedaan, vaak via een private placement. Vaak gebeurt dat na een stevige koersstijging, waardoor ‘met eigen papier betalen’ natuurlijk goedkoper wordt. Een recent voorbeeld van zo’n transactie is Brett Resources, een Canadese junior die we in onze vorige editie besproken hebben, die een private deed van 3,5 miljoen CAD en die daarna zelfs optrok tot 5 miljoen CAD dankzij de sterke vraag. De transactie gebeurt op basis van een zogenaamde flow-through transactie aan een prijs van 2 CAD per aandeel. Op het moment noteert het aandeel nog steeds onder 2 CAD. In Canada is dat een bepaalde fiscaal aantrekkelijke manier in de grondstoffensector om aan kapitaal te geraken. Wie meer wil weten over hoe dit soort transactie werkt, kan eens een kijkje nemen op de website http://www.flow-throughshares.com/flow-throughexplained.htm.

Daar wordt op een prima manier uitgelegd hoe dit soort transacties in zijn werk gaat. Wat er ook van zij, Brett Resources heeft op dit moment absoluut geen problemen om zijn diverse exploratieprogramma’s op een serene en grondige manier af te werken. Brett is een van onze favorieten op dit moment, en oprichter Ron Netolitzky denkt er blijkbaar ook zo over, want hij koopt op gezette tijdstippen extra aandelen bij in het bedrijf.

Een tweede observatie die we maken, en het is slechts het topje van de ijsberg volgens ons, is dat er opnieuw schoorvoetend een golf van M&A oftewel fusies en overnames op ons afkomt in de junior goudmijnsector. De argumenten zijn bekend: mijnbouw is een business waarin het gaat om het aanvullen van ounces die gedolven worden, en daar is het nu net waar het grote mijnbouwbedrijven zoals Barrick Gold, Newmont en andere Goldcorps op dit moment aan ontbreekt.

Een junior bedrijf overnemen dat al een mooie vondst heeft gedaan in een geopolitiek veilig land (heel belangrijk!!) en bovendien een economisch rendabel project heeft met een paar miljoen ons metaal is een vogel voor de kat. Een voorbeeld hiervan is de overname van Canplats Resources door Goldcorp medio november. Goldcorp bood toen zowat 240 miljoen USD voor het bedrijf, dat een prachtige deposit (namelijk Camino Rojo of Rode Weg in het Spaans) had op zowat 50 kilometer van waar een van de mijnen van Goldcorp was gelegen, in Mexico (Penasquito).

Als we de deal van wat dichterbij bekijken, dan zien we dat Goldcorp omgerekend zo’n 133 USD per ons goud betaalde voor de reserves van Canplats, dat zowat 1,7 miljoen ons goud had (de geschatte of inferred resources rekenen we er conservatief niet bij).  De premie die Goldcorp betaalde is dan zeker niet exorbitant, want het ging over een uitzonderlijke site met alle infrastructuur voorhanden met een erg hoge recovery rate. Op dezelfde manier zien we dat Goldcorp een waardering heeft van 32 miljard USD.

De reserves van Goldcorp zijn dus omgerekend zo’n 700 USD per ons waard als we de reserves (zo’n 46 miljoen ons) berekenen! Gewoon door Canplats over te nemen, worden de reserves van Canplats evenveel waard als die van Goldcorp, namelijk 5 keer zoveel, terwijl het over hetzelfde metaal gaat, namelijk goud! U snapt het onmiddellijk, voor cashrijke majors die een rijke oorlogskas hebben opgebouwd de jongste maanden dankzij de fors hogere goudprijzen, is het een enorm waardevolle en goedkope zaak om dit soort juniors op te pikken aan een prijs die op het eerste gezicht de aandeelhouders tevreden stelt (aan een premie van 20 tot 50%)maar wat eigenlijk een koopje is, zeg maar een weggevertje.

Maar deze situatie zal niet blijven duren. Als in de toekomst de goudprijs écht vertrekt, of “naar de maan gaat” zoals mijnbouwlegende Doug Casey het mooi kan verwoorden, zullen de waarderingsratio’s die momenteel geboden worden voor dergelijke junior goudmijnbedrijven, een lachertje blijken te zijn en zal er veel meer geld op tafel moeten komen alvorens de deal rond kan zijn. De criteria die we vooropstellen om dergelijke juniors te kunnen vinden, die u dan moet bijhouden de komende jaren, hebben we in onze vorige editie uit de doeken gedaan. We hopen u het komende jaar en hopelijk nog lang daarna, tot de goudprijs waanzinnige prijzen doet optekenen, een manier aan te bieden om dergelijke bedrijven te ontdekken. We denken dat de bovenstaande twee trends in 2010 heel wat ingang zullen vinden.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Nico Pantelis

Oprichter Slim Beleggen

Verantwoordelijke uitgever ‘Het Goud & Zilver Rapport’:  www.goud-zilver.net

Zowel de auteur als de redactie hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.