Goudgekkie

Vanmorgen stond onze ingezonden brief in het FD naar aanleiding van het opiniestuk van Mathijs Bouman. Beide stukken heb ik hieronder opgenomen.

In zijn opiniestuk ‘Haal ons goud terug’ (FD 16 januari) maakt Mathijs Bouman weer eens pijnlijk duidelijk dat hij de rol van goud in ons monetaire systeem totaal niet begrijpt. Als er één onderwerp is waarover DNB en onze achtereenvolgende ministers van Financiën in het verleden schimmig hebben gedaan en/of vragen onbeantwoord hebben gelaten, is het wel goud. Bij wijze van hoge uitzondering mocht Nieuwsuur enige tijd terug filmen in de kelders van het Frederiksplein.

In een tijd waarin het ene schandaal het andere opvolgt en waarin centrale bankiers carte blanche krijgen om ons geldsysteem kapot te maken, worden Kamervragen over één van de belangrijkste bezittingen van de Nederlandse overheid door Bouman belachelijk gemaakt en getypeerd als verrukkelijke onzinnigheid.

Je moet wel een ‘goudgekkie’ zijn wil je je met dergelijke complottheorieën bezighouden. Dat Duitsland nu zijn goud terug gaat halen bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York zou hem aan het denken moeten zetten. Duitsland doet een verstandige zet die aangeeft dat er een toenemende erkenning is dat alleen echt geld, goud dus, het hoofd kan bieden aan de groeiende problemen in ons financiële systeem.

Het monetariseren van goud is wereldwijd in gang gezet. De Duitsers hebben dit, in tegenstelling tot Bouman, prima begrepen.

Nu de Nederlanders nog!

Eric Mecking & Elmer Hogervorst, auteurs van het boek ‘Geld, goud en zilver’

echt_geld-fd-21-01-2013
echt_geld-fd-21-01-2013
echt_geld
echt_geld

2 gedachten over “Goudgekkie”

  1. Elmer Hogervorst

    Beluister het uitstekende interview met Sander Boon van afgelopen zaterdag over het terughalen van goud door de Duitsers:

    http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uitzendingen/item/?tx_trosradio%5Bitemid%5D=104965?cHash=334c2624dd681a1992b5ce2d3c0062bd

    De Duitse Centrale Bank gaat goudreserves die in het buitenland liggen opgeslagen weer terughalen. Het gaat om 700 ton aan goudstaven goed voor een bedrag van 27 miljard euro. Het meeste Duitse goud werd na de Tweede Wereldoorlog naar het buitenland verscheept, uit angst voor een invasie door de Russen. Maar in Duitsland klinkt al enige tijd de roep om het goud weer terug te halen. Want in tijden van crisis kun je het maar beter snel tot je beschikking hebben. Over de risico’s van het uitlenen van goud politicoloog Sander Boon, (auteur van het boek De Geldbubbel).

  2. Het is gewoon een beleidsverandering meer niet!
    Duitsland haalt haar goud terug maar verspreid het ook keurig in eigen land.
    En wat is daar op tegen?

    Of je verspreid het over 3/4 locaties in eigen land,
    of je verspreid het over 3/4 locaties over het Angelsaksische deel van de wereld.

    Zie jij hier een werkelijk verschil in? Ik niet… en als ik de minister van financien in Duitsland was zou ik iedereen de mond snoeren door het goud gewoon terug te halen! Kat in het bakkie, toch?

    Alleen kiest Nederland voor de tweede optie, net zo goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.