Goud wordt gehamsterd

De Amerikanen hamsteren wapens, de Duitsers toiletpapier en … goud. De online winkels van goudhandelaren maken momenteel een enorme vlucht. Maar nu kunnen ze nauwelijks staven en munten afleveren – vanwege aanvulingsproblemen.

Als u momenteel de populaire Krugerrand-munten wilt kopen, moet u wachten. Eventueel meerdere weken. De munten zijn momenteel uitverkocht bij grote goudhandelaren zoals Degussa en Pro Aurum. Alleen bij Coinvest zijn er nog een paar stukjes Krugerrand.

Ook andere munten en baren worden steeds schaarser. Pro Aurum beperkte daarom de bestellingen in haar online winkel tot 500 stuks. Nadat het voorwaardelijke bedrag was uitverkocht, werd de online verkoop tijdelijk stopgezet. Klanten moeten tien tot twaalf dagen wachten op bezorging.

Verschillende Zwitserse goudverwerkers zijn dicht

De reden is leveringsmoeilijkheden. “De grote goudverwerkers zijn ongeveer anderhalve week uit”, klaagt handelaar in edelmetaal Alexander Zumpfe van de handelsmaatschappij Heraeus. Drie van de vier grootste goudraffinaderijen ter wereld bevinden zich in Ticino . Het Zwitserse kanton ligt aan de grens met Italië en net als in het buurland moesten alle niet-systeemrelevante bedrijven in Ticino hun productie stopzetten. Gelijkwaardige alternatieven zijn niet in zicht: “Kleinere blokkenfabrikanten in andere landen kunnen dit aanbodverlies niet compenseren”, zegt Zumpfe.

Er zijn ook geen aanvullingen van de staatsinvesteringsinrichtingen in de VS en Canada, waar munten zoals de Amerikaanse adelaar of de esdoornblad worden gemaakt. Er zijn ook bevoorradingsproblemen in Zuid-Afrika, waar de strijd tegen de corona-pandemie de goudwinning vertraagt.

Als de situatie aanhoudt, kunnen de baren en munten snel opraken. Dit extreme geval kan zich binnen één tot drie weken voordoen, zeggen de bedrijven. Plots is zelfs de crisis metal in crisis!

Goud in dollars 3 april 2020
Goud in dollars 3 april 2020

Run op de online winkels

Het aanbodtekort voorziet in een extreem hoge vraag van particulieren . Degussa heeft sinds begin maart een stijging van 500 procent in bestellingen gezien. Pro Aurum rapporteert ook vijf tot zes keer meer verkopen dan in normale tijden. “De huidige drukte is veel groter dan in de zomer van 2015, toen de positie van Griekenland in de eurozone op het spel stond”, legt Daniel Marburger, algemeen directeur van online retailer Coinvest, uit in de “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”.

De gespannen situatie komt ook tot uiting in de momenteel relatief hoge spreiding tussen de aankoopprijs die goudhandelaren betalen en de verkoopprijs voor klanten. Toeslagen van vier procent zijn normaal, zeggen experts uit de branche. In sommige gevallen is tot 15 procent verschuldigd. ‘Apothekersprijzen’ noemen dit de goudhandelaar.

Alternatieve gouden ETC’s

Als u geen fysiek goud wilt kopen , kunt u nog steeds gemakkelijk met goud gedekte effecten kopen. Beleggers kunnen investeren in Xetra-Gold van Deutsche Börse of in gouden ETC’s. ETC-spaarplannen zijn vaak goedkoop. Bij sommige providers is het maandtarief slechts 25 euro. Men moet echter voorzichtig zijn met aanbiedingen die regelmatige, veilige rentetarieven beloven, waarschuwt Finanztest, die 19 aanbieders van Gold SD-spaarplannen heeft onderzocht. Niemand kon een vast rendement garanderen en de ontwikkeling van de goudprijs kon niet worden voorspeld.

Goud in euro’s

Goud in euros
Goud in euros

Zeker is dat de goudkopers tot dusver relatief ongedeerd zijn gebleven door de Corona-crisis. De prijs voor het gele edelmetaal steeg in het eerste kwartaal met circa vijf procent ondanks de incidentele zware verliezen. Goud kostte onlangs iets meer dan $ 1.600 per troy ounce (31,1 gram). Het edelmetaal werd in euro verhandeld voor 1485 euro per troy ounce.

Binnenkort goud voor $ 1.700 ?

Volgens experts zet de huidige geldstroom van toonaangevende centrale banken in de strijd tegen de crisis de goudprijs nog steeds naar een recordhoogte. Goldman Sachs adviseert goud. De investeringsbank spreekt van een ‘heropleving’ van de veilige investeringshaven. “We sluiten een verhoging tot 1.700 dollar per ounce tegen het einde van het jaar niet uit”, zei Heraeus-dealer Zumpfe. Bij Degussa Goldhandel zal de goudprijs dit jaar zelfs een bovengrens van $ 1.930 bereiken. “In de nasleep van de coronaviruspandemie is het zeer waarschijnlijk geworden dat deze bovengrens zal worden bereikt of zelfs zal worden overschreden”, zegt Thoruss, econoom van Degussa Goldhandel, Thorsten Polleit. Dat zou een nieuw record zijn voor de prijs van het edelmetaal.

3 gedachten over “Goud wordt gehamsterd”

  1. Goud is het best aan te kopen, te hamsteren, bij een lage prijs. Daar zitten Duitsers al verkeerd mee, in $ gezien dan. Aan de grafiek te zien heeft goud een daling op het programma staan, je kunt ook te vroeg hamsteren!..

  2. Na corona zal de balans opgemaakt worden en QE is nu reeds gigantisch. Ook de economische schade is enorm en zal vele slachtoffers maken. Het zou mij niet verbazen als de lockdown m.b.t. corona zal worden verlengd met een lockdown t.g.v. een instorting van het financiële systeem of economie.
    Goud kent nu eerder een premie van 10%…ik zie dat in de particuliere markt maar winkels die nog e.e.a. hebben komen rap op 15%.
    De lockdown duurt nog een maandje maar als er over 2 weken bijv schokken gemeld worden en fysieke levering nog steeds niet op gang zal zijn, dan kan de premie t.o.v. spot fors toenemen.

  3. De gouden Krugerranden waren weer even terug maar wel met een vrij hoge premie van 7%. Iedere keer dat er iets beschikbaar komt lijkt het ook snel weer te verdwijnen. Het lijkt mij aannemelijk dat het over een paar weken/maanden weer beter verkrijgbaar wordt zodra de versoepelingen qua (internationaal) goederenverkeer volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.