Goud: blijf weg tot december

Op de aandelenmarkten luidt het gezegde:”Sell in May and go away, but remember, come back in September”. Het blijkt dat voor goud ook een dergelijke gezegde gemaakt kan worden: blijf weg tot december. De beste drie maanden voor de goudprijs vallen namelijk in december, januari en februari. Dat blijkt uit een studie van de Canadese financieel dienstverlener Canaccord Genuity. Zij keken naar de vier grote correcties in de afgelopen dertig jaar, gebruik makend van de TSX Venture index. Deze is een graadmeter voor de kleine goudmijnbedrijven. De huidige correctie die nu 43 maanden duurt, is de een na langste periode. Alleen tussen april 1987 en januari 1994 duurde de zwakte in de goudprijs langer (45 maanden). De rode lijn geeft de huidige daling weer.

goudprijscorrecties in de afgelopen dertig jaar
goudprijscorrecties in de afgelopen dertig jaar

bron: kitco,com

Zwakte

De afbouw van de stimuleringsmaatregelen door de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, en een tragere inflatie hebben de goudprijs gedrukt. De lagere geldontwaarding wordt gevoed door de dalende olieprijzen die de inflatieverwachtingen omlaag drukt. Het edelmetaal wordt daardoor minder aantrekkelijk als middel om in te te dekken.Het sentiment werd ook gedrukt doordat Cyprus een deel van de goudreserves zal verkopen om de schulden af te dekken. Door de daling werden speculanten gedwongen hun posities te sluiten.

Aantrekkelijk instapmoment?

Op vrijdag 7 november liet de goudprijs een sterk herstel zien met een winst van $46. De trend is echter nog steeds neerwaarts. Analisten hebben recent de verwachting voor de goudprijs fors naar beneden bijgesteld. ABN Amro voorziet een goudprijs van $1.000 voor het einde van dit jaar. De bank voorziet een verdere daling en heeft een goudprijsprognose van $800 eind 2015. Analisten halen als reden de zwakkere groei in China aan. Ook de sneller dan verwachte verhoging van de rente door de Fed zal de prijs van het edelmetaal drukken. Daarnaast is de Amerikaanse dollar aan een flinke opmars bezig wat ook sentiment voor goud geen goed doet.

Aan de andere kant zijn er wel degelijk positieve zaken voor goud te melden. In de eerste plaats is er een sterke vraag van China. Brancheorganisatie The World Gold Council voorziet in de komende drie jaar een toename van de goudvraag in China van 20%. Hieronder ziet u dat de Chinezen steeds meer goud kopen bij een dip. “Het is alsof zij goud als geld beschouwen”, aldus analist Kees Jansen van bullionstar.com.

Wekelijkse goudontrekkingen in Shanghai
Wekelijkse goudontrekkingen in Shanghai

Bankengroep Standard Chartered (SCB) voorziet een bodem op $1.000 dollar vanwege de sterke vraag uit China en India.

goudprijs 11 november 2014
goudprijs 11 november 2014

Klik op grafiek voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Technisch gezien is er nog geen sprake van een bodem. De goudprijs beweegt zich onder het 200-daags gemiddelde. Pas boven een stand van $1260 is er sprake van een trendomkeer.

Een andere gunstige factor voor goud zijn de loonstijgingen in Amerika. Cijfers van U.S. Wage Tracker wijzen op een hogere lonen en daarmee een toename van de inflatieverwachtingen. Verschillende staten zoals Alaska, Arkansas, Nebraska, en South Dakota zijn voor een verhoging van de minimumlonen. Uit de verkiezingsuitslag van vorige week dinsdag bleek ook dat kiezers voorstander zijn van een verhoging van het minimumloon.

Volgens de analisten van Canaccord Genuity is december de beste maand om in goud te gaan beleggen. Zij geloven dat de correctie op zijn laatste benen loopt. De komende maanden zou dus best een aantrekkelijk instapmoment in goud kunnen zijn.

6 gedachten over “Goud: blijf weg tot december”

  1. Nou,die $1260 is geen een trendomkeer hoor. Deze grafiek plaatste ik eerder op deze site ergens.http://4.bp.blogspot.com/-XZOTFb3GwgU/VF4ZUSehAFI/AAAAAAAAAH4/V9tQFpJNbz8/s1600/-%2BGold%2C%2BCOMEX%2B2015G%2B-%2BFeb.%2B-%2BWeekly.png

    $1260 kan evengoed wel in beeld komen,voor af na december.. maar dan zal het volgende punt in de buurt komen van $1000, en bij nader inzien zal dat een trendomkeer genoemd kunnen worden ja terwijl het eigenlijk gewoon een correctie is… Een correctie binnen een downtrend.

  2. we hebben al zovele keren van een trendommekeer vernomen, dat dat een trend geworden is, behalve het uitkomen van de trendommekeer zelf.

  3. Geinig Ivet,want een trend bestaat namelijk uit meerdere trendommekeren…, dat is wat een trend de trend maakt.

    Nog even terug naar mijn grafiek,daar staan namelijk niet de 78.6% en,88.6% in de trend… omhoog aangegeven. Omgerekend andersom zullen dit een niveau van respectievelijk ca.$1400 en ca.$1500 zijn. Maar daarna is het toch echt over met de pret.

    Inderdaad, een leuke beweging naar boven is aan de orde, maar wachten tot aan december… Als bearish sentiment op z’n hoogst is stap je juist in! Gelijk als met de Euro nu..

  4. Particulieren moet trouwens niet in grondstoffen beleggen.
    1 Je betaalt je blauw aan de kosten
    2 Je hebt een dollar risico
    3 Je maakt dan gebruik van een financieringsvehicel zoals een turbo dan betaal je financierings kosten
    4 je betaalt doorrolkosten omdat je met future handelt
    5 durf gewoon te schrijven dat je niet weet wanneer de volgende doorrol is van het future contract (is trouwens vanavond)
    6 Is een Oligopolie met een grote spelen en heel veel kleintjes

    Blijf er van weg als goud met 15% stijgt en de dollar 25% daalt heb je verlies en dan komen de koster er nog bij

    Neem de makkelijke dingen niet de moeilijke

    Neem het laaghangend fruit dat is al moelijk genoeg

  5. Of je nu ‘laaghangend fruit’ neemt of niet, het principe blijft hetzelfde. Laag kopen en hoog verkopen, bij winst behalen met beleggen.

    Wat jij tegen producten hebt die er iets toe doen als het op beleggen aankomt is mij een raadsel,en bovendien zullen ‘kosten’ je niet moeten weerhouden want die zijn er amper..
    Desnoods is het nog mogelijk om op een forex platform long te gaan in goud,om het wat makkelijker en goedkoper.. te maken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.