Doorbraak: zonne-energie rendabel zonder subsidie

Het was vorig jaar voor het eerst dat zonne-energie goedkoper was dan de energie van fossiele brandstoffen.

Tomorrow Energy uit Eindhoven heeft samen met F&S Solar al vergaande plannen om samen met lokale partner Conquista uit Valencia aantal zeer grote projecten te gaan ontwikkelen. Leest u het artikel zelf in het Algemeen Dagblad.

Directeur Hakkan Yildirim van Tomorrow Energy: “Wij gaan samen met lokale partijen tussen de 300 en 700 MW aan zonnekracht centrales ontwikkelen. En dat is nog maar het begin van de grote energietransitie die gaande is.”

Henny Pelser van F&S Solar: “Wij hebben inmiddels meer dan 2000 zonnekracht installaties gebouwd en zien een duidelijke trendverschuiving naar duurzame, ongesubsidieerde, energie. Spanje is hierbij natuurlijk ideaal, gezien het grote aantal zonuren per jaar.”

Het World Economic Forum (WEF) liet in een rapport in december 2016 weten dat in 30 landen wereldwijd zonne- en wind energie onder de prijs (of in ieder geval op dezelfde prijs als) van fossiele energie ligt.

Het WEF meldde verder dat in dit tempo van dalende prijzen voor solar energie, binnen een paar jaar tweederde van de landen – zónder subsidie – op break-even zullen zitten vergeleken met de prijs van fossiele brandstoffen.

Michael Drexle, die aan het hoofd staat van infrastructurele- en ontwikkelingsinvesteringen bij het WEF, zei in een verklaring dat er voor investeerders in zonne-energie steeds aantrekkelijkere, stabiele, lange termijnrendementen in het verschiet liggen. Prettige bijkomstigheid: rendementen zonder grote en onzekere prijsschommelingen, die beleggingen in olie zo vaak met zich meebrengen.

Maar het WEF liet ook weten dat politieke belemmeringen in een harder tempo moeten verdwijnen om de weg naar duurzame zonne-energie sneller vrij te maken.

Spanje zet eindelijk stappen

In het meest zonnige land van Europa, met het meeste aantal zonuren (dik 3.300 uren zonlicht in 2015) heeft de politiek in Spanje eindelijk laten zien zonne-energie serieus te nemen. Een positieve ontwikkeling na jaren van dwarsboompraktijken door onder meer het heffen van belasting (!) op zonne-energie. Dat is nu gelukkig voorbij. De gezamenlijke Spaanse oppositie heeft recent een wetsvoorstel ingediend om die belasting stop te zetten.

Doordat Spanje de subsidies op zonne-energie al jaren geleden afschafte, werden producenten gedwongen zonne-energie zo kosteneffectief mogelijk te winnen. En dat is gelukt, want de kosten om zonne-energie te produceren zijn in Spanje fors gedaald: kostte het in 2008 nog zo’n 7 miljoen euro om 1 Megawatt zonne-energie te maken, tegenwoordig kost dat nog maar 1 miljoen euro.

Wereldwijd de focus op zonne-energie

Niet alleen Spanje is het belang van schone, duurzame en steeds goedkopere zonne-energie duidelijk. Neem Dubai bijvoorbeeld. Daar wordt zonne-energie meer en meer gebruikt voor het aandrijven van ontziltingsinstallaties.

Verwacht wordt dat in 2030 zonne-energie meer dan 1,15 miljard liter water per dag kan genereren. De kosten om zeewater om te zetten in drinkbaar water zullen in de toekomst steeds lager worden op deze manier. Er wordt geschat dat dit tussen nu en 2030 op zijn minst 13 miljard dollar aan besparingen kan opleveren.

Tesla en lithium ion batterijen

In Amerika maakte Tesla eerder deze week bekend een fabriek te hebben geopend, die met behulp van grote lithium ion batterijen zonne-energie verzamelt. Vervolgens worden daarmee 15.000 huishoudens, dagelijks vier uur in de avondenuren van elektriciteit voorzien. Het verzamelen en distribueren van energie zal met de lagere kosten alleen maar meer in trek komen.

De staat Californië is in de Verenigde Staten voorloper: ongeveer 10% van alle energieverbruik in de staat is afkomstig van elektriciteit die door de zon is opgewekt. Omdat Californië overdag vaak een overschot aan energie heeft, kunnen Tesla’s batterijfaciliteiten helpen om die energie op te slaan en in de avonduren weer af te geven.

Veel start-up bedrijven hebben de afgelopen jaren alternatieve innovaties ontwikkeld. Met een zonne-energiemarkt die zo in ontwikkeling is en met de mogelijkheden om met batterijen elektriciteit te verzamelen, op te slaan en te herdistribueren ziet de toekomst van zonne-energie er rooskleurig uit.

Dat prijzen voor zonne-energie naar verwachting in de komende een of twee decennia doorzakken tot de helft van bijvoorbeeld gasenergie, zal hiertoe alleen maar bijdragen.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van het bovenstaande artikel, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Rendabel Beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.